URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2023, 07:00

De ce să colectez selectiv? Pentru a nu fi îngropați în gunoi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşeurile nu dispar odată ce tu le-ai aruncat la gunoi. Ai văzut vreodată vreo groapă de gunoi? Dacă nu, poate ar fi timpul. Astfel vei înţelege mai bine la ce te ajută să separi deşeurile. Pe scurt: colectăm selectiv ca să nu ajungem să fim îngropaţi în gunoi, precum şi pentru a minimaliza impactul asupra mediului în care trăim. Nimeni nu îşi doreşte să trăiască într-un mediu inundat de gunoaie.

Accesează www.oradea.ro/recicleaza sau descarcă aplicaţia Bihor Curat, din Google Play sau App Store, pentru a afla calendarul colectării deşeurilor, pe strada ta.

Ce se întâmplă dacă nu separ corect deşeurile?

Dacă deşeurile nu sunt sortate corect, pot contamina alte materiale, făcându-le nepotrivite pentru reciclare. Acest lucru poate conduce la costuri mai mari, amenzi, ceea ce într-un final se transformă în ineficienţa procesului de reciclare.

De ce trebuie să colectez selectiv?

Sunt deşeuri care se pot recicla, astfel încât le putem da o nouă viaţă, prin reciclare. Sigur că există şi deşeuri care nu se pot recicla. Însă, pentru a putea valorifica la maximum prima categorie, cea a deşeurilor care se pot recicla, este nevoie de o separare a acestora. 

Dacă fiecare persoană îşi înţelege responsabilităţile, ca generator de deşeuri, atunci, printr-o colectare selectivă responsabilă va ajuta, practic, procesul de prelucrare şi reintroducere deşeurilor în circuitul economic, la costuri cât mai mici pentru societate. Procedând astfel, îşi va aduce contribuţia la un mediu înconjurător mai curat, scăpându-ne de acumularea depozitelor de gunoi. Pe scurt: ca să contribui la un mediu mai curat şi ca să nu primeşti amendă.

Primesc amendă dacă nu colectez selectiv?

Da! În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr.861 din anul 2020 - Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Oradea - amenzile contravenţionale pentru nerespectarea obligaţiilor de colectare selectivă a deşeurilor pentru persoanele juridice se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1000 şi 1500 lei, iar pentru persoanele fizice se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300 şi 500 lei.

(Advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
KP aka mama Omida
Te îngropi tu in gunoaie, în " Oradea mea și nu a ta " ::::))) nu văd gunoaie, dar văd pe aici și Bihon gunoaie de propagandă.
Postat 08 Decembrie 2023, 22:20 de Sandu2100
Titlul articolul induce ideea că, până la recenta colectare selectivă ...
... Oradea a fost adeseori îngropată în gunoaie. Din contră ... acum este îngropată. În mizerie până la glezne.
Postat 08 Decembrie 2023, 21:40 de KP
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru
PSD-ul tău o sa aibă performanta de a avea doar un consilier :::::::)))))))
Postat 08 Decembrie 2023, 09:12 de Sandu2100
Propaganda non-stop cu colectarea selectiva
Nici o vorba despre investitii in incineratoare nepoluante cu piroliza. Nici o vorba despre cit la suta dun gunoaiele eligibile se trimit la fabricile de ciment, care sunt autorizate sa incinereze un anumit procent...Statia de sortare mult asteptata , si cesionata unui srl sudist lucreaza? Sorteaza? Sau am ramas doar noi...
Postat 07 Decembrie 2023, 12:01 de excalibur
Vrăjeală fracționată.
Oradea colectează gunoaiele și deșeurile pe 5 fracții. Nu am văzut, dar niciodată, să vină pe stradă 5 mașini în cele 2 zile de colectare săptămânală. Într-o zi vine o mașină și aruncă la grămadă, în cuvă, 3 fracții. În altă zi a săptămânii vine altă mașină și ia 2 fracții, pe care le aruncă la grămadă în cuvă. Așadar 2 mașini la 5 fracții. Iar această vrăjeală, de colectare zis selectivă, îl costă de 3x pe orădean, de când edilii au decis să reprezinte interesele financiare ale operatorilor, nu ale contribuabililor cu drept de vot.
Postat 07 Decembrie 2023, 10:44 de KP
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alte propagandă și mai nou Sanduboschetaru ::::))))
Nu pot sa cred decât ca esti Madar de la PZD, ești prea frustrat prea ca la țară :::::)))))))
Postat 06 Decembrie 2023, 20:00 de Sandu2100
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alte propagandă și mai nou Sanduboschetaru ::::))))
Ce spui tu e sub 1% din eșecuri, dar eșecurile aste vin cu contribuția PSD, datorită lor se întâmplă
Postat 06 Decembrie 2023, 19:26 de Sandu2100
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă
nu am nicio legătură cu pnl, nu cunosc nicio persoană din pnl, dar cunosc mulți din PSD si USR care au aceiași atitudine ca tine, dealtfel am văzut la ultimele alegeri cum PZD și USR au căzut doar ot faptul ca au încercat sa il Saboteze pe Bolojan. Va doare rau ca se dezvoltă orașul și regiunea.
Postat 06 Decembrie 2023, 19:21 de Sandu2100
Sandu retardatu
Oradea si Bihor se dezvolta? Vezi Sandule ca nu ti-ai luat azi medicamentele. Daca nu vezi ca totul se face la calitate proasta si costuri enorme care le vom platii cu totii. O cam ia bolovanu la vale ca la Ciuperca
Postat 06 Decembrie 2023, 19:20 de Sanduboschetaru
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă
Pute capul tău și al PSD de prostie și invidie, va doare ca Oradea și Bihor se dezvoltă, o dezvoltare pe care nu o aveți în cap, pt ca nu va duce capul ::::::))))) Sanduboschetaru vad ca îți place să-ți faci conturi, totuși nu ma cheamă Sandu ::::::)))) Am mai spus la TDS doamne iartă-l de unde se trage Sandu și 2000 ( asa era pe atunci) deci nu ma jignești cu nimic ::::::)))))
Postat 06 Decembrie 2023, 19:07 de Sandu2100
Sandu retardatu
Pute a banii pt pnl si bolovan
Postat 06 Decembrie 2023, 18:24 de Sanduboschetaru
Oradeanbihor
Ca să-l sorteze ei ar trebui câteva sute de angajați doar pt sortare. E mai scump la noi decât la Bistrița, dar e mai ieftin decât la Timișoara
Postat 06 Decembrie 2023, 16:26 de Sandu2100
@ sandu
In vreme ce tariful pe persoana pentru oradeni e peste cel practicat in orasele/judetele care isi aduc gunoiul la noi, tu vii cu baliverne ca se fac bani.. pai de ce nu si-l sorteaza la ei acasa si faca bani acolo? Sau de ce e la noi mai scump daca suntem asa de buni la reciclare, ba si primim bani de la altii ca sa le rascolim gunoiul? Ceva pute in afacerea asta...
Postat 06 Decembrie 2023, 16:19 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Dar nu rămânem cu ele, se reciclează se face gaz etc
Postat 06 Decembrie 2023, 15:18 de Sandu2100
@ sandu
E o problema atata timp cat noi ramanem cu gunoaiele! Du-le la tine acasa si fa cati bani vrei!
Postat 06 Decembrie 2023, 11:54 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Nu vad care e problema ta, atat timp cât se aduc pe bani.
Postat 06 Decembrie 2023, 10:22 de Sandu2100
Eu o fac pt bani...
... nu multi, dar mai bine ii iau eu decat sa umplu buzunarele unor escr*ci! Exceptand molozul nu duc nimic la platforma rer. Metale, hartie, cartoane, plastic le valorific. Repet, nu-mi iese cine stie cat, dar prefer varianta asta decat aceea de a le ,,dona" rer-ului si implicit h*tilor din primarie. P.S. N-am mai scor tomberoanele de cateva luni bune, dar de platit platesc!
Postat 06 Decembrie 2023, 10:15 de pinonel
Gunoiul nostru sau cel din alte judete?
Perfect de acord cu reciclarea dar am o nedumerire: se mai aduc in Oradea gunoaie din alte judete? Ca degeaba amenintam cu muntele se gunoi, care oricum va creste, indiferent cat de bine selectam noi in Oradea/Bihor.. si vorbim de gunoaiele unora care nu dau doi bani pe selectare!
Postat 06 Decembrie 2023, 10:08 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON