URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2021, 14:01

De ce a votat PNL Bihor contra guvernării cu PSD: „Coalițiile cu PSD totdeauna s-au sfârșit prost”. Birta a cerut vot nominal, „să se știe mai târziu cine e responsabil”

De ce a votat PNL Bihor contra guvernării cu PSD: „Coalițiile cu PSD totdeauna s-au sfârșit prost”. Birta a cerut vot nominal, „să se știe mai târziu cine e responsabil” foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei trei reprezentanţi ai PNL Bihor în Biroul Politic Naţional – Ilie Bolojan, Florin Birta şi Florica Cherecheş - s-au împotrivit prin vot negocierilor pentru o guvernare cu PSD şi s-au pronunţat pentru refacerea vechii coaliţii cu USR. Bolojan a afirmat că după ce liberalii au combătut PSD în toate campaniile, "este o chestiune de consecvenţă, de decenţă şi de normalitate" această poziţie, iar Birta a cerut vot nominal, "să se ştie mai târziu cine e responsabil" pentru combinaţia cu PSD.

"Să se ştie mai târziu!"

Reuniunea BPN al PNL în care a fost discutat un mandat de negociere cu PSD sau cu USR, în final 48 de voturi fiind exprimate pentru prima variantă şi doar 22 pentru cea de-a doua, a fost una lungă şi tensionată, afirmă presa centrală, dar şi sursele BIHOREANULUI.

În timp ce "grei" ai partidului s-au eschivat de la vot (precum preşedintele Florin Cîţu şi secretarul general Dan Vîlceanu) sau nici măcar nu s-au prezentat (ca de exemplu Emil Boc), deşi au susţinut începerea negocierilor cu PSD, aceeaşi poziţie a fost sprijinită de lideri ai unor organizaţii judeţene cum sunt cele din Sibiu (Raluca Turcan), Timiş (Alin Nica), Arad (Gheorghe Falcă), Suceava (Gheorghe Flutur) etc.

În schimb, după cum relatează spotmedia.ro, liderii liberalilor bihoreni au votat contra acestei propuneri. Mai mult, Florin Birta, care la Congresul din 25 septembrie a fost ales vicepreşedinte al partidului, a cerut ca votul să fie nominal, "ca să se ştie mai târziu cine e responsabil, cu subiect şi predicat, pentru viitoarea guvernare cu PSD".

Bolojan a vorbit în pustiu

Sursele BIHOREANULUI afirmă că preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat argumentele care fac ca o guvernare cu PSD să nu fie de dorit, ba chiar se va dovedi perdantă pentru liberali.

Potrivit acestora, Bolojan a explicat că "totdeauna coaliţiile cu PSD au ieşit prost, nu au durat", iar în toate campaniile PNL a avut abordări anti-PSD, contrar afirmaţiilor altor preşedinţi de organizaţii judeţene şi lideri centrali, care au susţinut că este urgentă o guvernare cu PSD, din cauza crizei sanitare.

Liderul PNL Bihor a mai spus că e greu să faci o coaliţie cu PSD, după ce în campanii partidul s-a poziţionat împotriva acestui partid. "Cum o să te prezinţi în faţa electoratului tău? Este o chestiune de consecvenţă, de decenţă şi de normalitate", ar fi spus Bolojan, conform surselor. Acesta a argumentat, de asemenea, că de douăzeci şi ceva de ani PSD s-a împotrivit reformelor şi, prin urmare, "o coaliţie pentru modernizarea României ar avea puţine şanse cu PSD", acest obiectiv putând fi atins doar "cu USR, cu toate minusurile şi cu toată lipsa de experienţă a USR".

În fine, Bolojan a arătat că, făcând o coaliţie cu PSD, PNL "va elibera spaţiul de centru-dreapta", iar votanţii PNL care vor fi dezamăgiţi "se vor muta în zona USR", deci "va fi o pierdere pentru PNL destul de serioasă în viitor".

Argumentele expuse de preşedintele PNL Bihor nu au avut însă ecoul scontat, doar 22 de liberali votând împotriva începerii negocierilor cu PSD pentru formarea unui guvern cu PSD, în timp ce 48 au votat pentru această variantă.

Contactaţi, însă, de BIHOREANUL, nici Ilie Bolojan şi nici Florin Birta nu au vrut să facă declaraţii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Culmea, penalilor le-a fost rusine sa voteze deschis, prin ridicarea mainii!!!
Cuțu le-a cerut liderilor pnl sa voteze, prin ridicarea mainii, daca sunt de acord cu continuarea negocierilor cu psd. Marea majoritate a liderilor s-a codit, astfel incat Cițu a decis sa schimbe metoda. El a cerut ca intai sa voteze cei care sunt impotriva aliantei cu psd. In acel moment au ridicat mana 22 de liberali. Cuțu a tras apoi concluzia, prin scadere, ca ceilalti 48 prezenti la sedinta sunt de acord cu alianta, fara a mai supune la vot in mod explicit acest lucru. In acest mod, s-a parafat declansarea negocierilor pentru formarea unui guvern cu psd
Postat 10 Noiembrie 2021, 09:42 de pinonel
@Vio_...
UsSR nu e un partid serios, din moment ce AUR a ajuns la dublu în sondaje. UsSR nici măcar nu face opoziție, ci de fapt își urmărește interesele oportuniste, specifice unor descreierați. Pe de altă parte, nu se pune problema că UsSR ar fi trădat ori că ar fi dezertat, pentru că a fost dat afară de la guvernare și obligat să plece, urmare faptului că șeful PNL, Klaus Johannis, s-a răhățit pe el de teamă că va prinde după mandat, niște procurori nou numiți la șefia parchetelor. Iar niște procurori pe care nu el i-ar fi inventat, e foarte posibil să-l ancheteze cu fulgi cu tot, la un moment dat, pentru toate infracțiunile pe care le-a comis în ultimele trei decenii. Așadar, nu partidul contează și ce așteaptă electoratul de la el. Iar sondajele fix asta arată, cât rău ai făcut de fapt.
Postat 10 Noiembrie 2021, 09:35 de KP
@Sandu
Rușine usr? De unde le scoți? Aaa, de la declarațiile de partid? Ce legătură a avut usr care a zis că vor să participe dar fără Cîțu, cu alianța cu PSD? Absolut nimic. Dimpotrivă, cea mai bună declarație după tot ce s-a întâmplat mi se pare chiar a lui Cioloș, " Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă..." https://m.rfi.ro/politica-139571-reactia-usr-vom-sanctiona-fermitate-derapaje-guvernare-pnl-psd Apropo, au rămas singurul partid de opoziție, că pe aur nu îi punem la socoteală... Un singur partid în opoziție, aici am ajuns. Trist...
Postat 10 Noiembrie 2021, 06:26 de Vio_427
10%
citulache nu mai are ce cauta pe scena politicia si nici in pnl, cu atat mai mult la conducerea acestui partid istoric. are condamnare penala, a facut puscarie, are caracter infect si lacomie perversa. pnl se sinucide cu aceasta alianta cu psd-ul. rusine, mare rusine! la urmatoarele alegeri partidul liberal va avea 10% la nivel national. dar obsedati de putere, nici nu isi dau seama ce "realizari" si mai ales penalizari vor obtine de la electorat.
Postat 09 Noiembrie 2021, 19:53 de roger
Rusine USR
Cu PZD la guvernare, ma indoiesc, ca se va mai continua construiarea infrastructurii, in schimb or sa traiasca bine asistatii
Postat 09 Noiembrie 2021, 19:24 de Sandu2100
Așa-i regula la tot liberalul, dintotdeauna
Dacă nu are încotro, să se "unească" cu unul mai prost ca el, că altfel există riscul să se vadă clar cine-i mai deștept în "combinație".
Postat 09 Noiembrie 2021, 17:41 de KP
echipa "castigatoare" de la conducerea penelelului e pe droguri se pare
macar de ziceau ca fac deschidere la negociere cu toata lumea, cu PSD, cu hAUR, cu Udemereu, si cu USR, puteai zice ca e o strategie sa nu se lase intr-o pozitie proasta de negociere unde nu ai alternative: ori cu USR, or nimic. Dar daca au votat sa negocieze DOAR cu PSD, fara ca in paralel sa negocieze si cu restul partidelor, atunci sibienii si catenii sunt pe langa si cu politica, si cu negocierie, si cu aliante si compromisuri, si cu realitatea.
Postat 09 Noiembrie 2021, 16:33 de unu
il si vad pe schMng la negociere...cu scara!
Bolo, te baga-n jeb! Oricum, nu se va murdari niciodata cu ordinari ca tine!
Postat 09 Noiembrie 2021, 14:57 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON