URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2024, 18:32

De 150 de ori mai mult! Cel mai scump loc de vânzare a florilor de 8 Martie în Oradea a fost adjudecat cu peste 900 euro în Calea Aradului

De 150 de ori mai mult! Cel mai scump loc de vânzare a florilor de 8 Martie în Oradea a fost adjudecat cu peste 900 euro în Calea Aradului Cel mai râvnit amplasament pentru vânzarea de mărțișoare și flori la început de primăvară, situat în Calea Aradului, va fi închiriat la sume de 150 ori mai mari decât cea de pornire.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţia pentru închirierea locurilor de vânzare a mărţişoarelor de 1 Martie şi a florilor de 8 Martie, organizată de Primăria Oradea, a făcut ca preţul chiriilor să explodeze.

De peste 100 de ori mai mult!

În urma licitaţiei organizate de municipalitate vinerea trecută, cele mai mari tarife au crescut de 110 ori - de la 5 lei pe metrul pătrat la 551 lei/mp - pentru închirierea unui loc de vânzare de mărţişoare de 1 Martie şi de 150 ori - de la 5 lei/mp la 753 lei / mp, pentru vânzarea de flori pentru 8 Martie.

În ambele cazuri este vorba de zona Calea Aradului, lângă Grădiniţa 44, între staţia de tramvai dinspre Ioşia veche şi intrarea la benzinăria Rompetrol.

Cum preţul adjudecat a fost pe metru pătrat iar Primăria a licitat amplasamente care au câte 2 metri pătraţi, sumele finale, datorate de comercianţi, sunt uriașe.

Astfel, pentru cele 6 zile de vânzare de mărţişoare, în intervalul 26 februarie - 2 martie, un comerciant şi-a asumat pentru amplasamentul din Calea Aradului o chirie de circa 6.600 lei, echivalentul a peste 1.300 euro.

Acelaşi agent economic va închiria acelaşi loc pentru vânzarea de flori în intervalul 7 - 9 martie, pentru suma de circa 4.500 lei, echivalentul a 900 euro. Ceea ce este enorm!

"Nu îmi dau seama"

Sumele au luat prin surprindere inclusiv reprezentanţii municipalităţii. "Nu îmi dau seama cum au putut creşte chiriile atât de mult. Comercianţii înscrişi la licitaţie au depus ofertele în plic închis. Sunt convins că şi-au făcut înainte calculele de rentabilitate", a declarat marți pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Culmea, judecând după sumele ofertate, cele mai dorite amplasamente sunt situate nu în centrul oraşului, ci în cartiere.

"La fel ca în fiecare an, comercianţii şi-au dorit îndeosebi zone aglomerate, dacă se poate în cartierele de blocuri sau în vecinătatea staţiilor de tramvai, cu aflux cât mai mare de trecători. S-a licitat cel mai mult pentru amplasamentul din Calea Aradului, cartierul Nufărul colţ cu strada Ciheiului ori intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei", a explicat Lucian Popa.

Spre exemplu, un amplasament situat în Nufărul, la bisericuță, a fost atribuit cu echivalentul a 916 euro pentru cele 6 zile de vânzare de mărțișoare și cu 670 euro în cele trei zile de vânzare de flori de Ziua Femeii.

La fel, cel mai disputat loc din Rogerius, situat pe platoul de la intersecția străzilor Transilvaniei cu Moldovei, va fi închiriat cu peste 1.200 de euro pentru vânzările de 1 Martie și 616 euro pentru cele de 8 Martie.

Nu plătești, ai interdicție

Preventiv, municipalitatea şi-a luat măsurile de precauţie ca sumele datorate de comercianţi să şi fie încasate.

"În momentul adjudecării licitaţiei, comercianţii sunt notificaţi cu privire la sumele asumate şi primesc facturile pe care le au de achitat înainte de eveniment. În cazul în care nu plătesc chiria, pierd locul adjudecat, garanţia de participare şi nu mai sunt primiţi timp de trei ani la licitaţiile Primăriei", a spus directorul.

Termenul limită pentru plata chiriilor pentru vânzarea mărţişoarelor este data de 22 februarie, iar cel pentru vânzarea de flori de Ziua Femeii este de 3 martie.

Locurile pentru care nu s-a plătit chiria în avans vor fi scoase din nou la licitaţie.

Oricât ar suna de bine pentru încasările la bugetul local, creşterea valorii chiriilor pentru amplasamente este o veste cât se poate de proastă pentru cumpărătorul final. Până la urmă, el va trebui să suporte scumpirile, care se vor răsfrânge în preţuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu convine la Propagandă
Foarte corect, licitație și fiecare își adjudeca spațiul.
Postat 21 Februarie 2024, 10:29 de Sandu2100
Solutia e simpla si e la indemana noastra!
Ei spera ca-si vor scoate bani pe spinarea noastra, vanzand la preturi cat mai mari. Nu cumparati nimic, nici martisoare si nici flori de la acele tarabe! Anul viitor vor fi mult mai cumpatati, nu vor mai arunca cu banii! Nu-i pr*st cine cere, e pr*st cine da!
Postat 21 Februarie 2024, 08:56 de pinonel
Frumos, sa se ldude ADP Andrica cu profit
Asa stie primaria sa ajute micii comercianti. Primaria intentionat saboteaza afacerile mici, sperand sa aiba forta de munca firmele mari din oras pe salar minim.
Postat 21 Februarie 2024, 05:47 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON