URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2023, 11:55

Cutremurul de marți seara din Arad a avut 13 replici. Ce spune șeful INFP despre intensitatea seismului în Oradea

Cutremurul de marți seara din Arad a avut 13 replici. Ce spune șeful INFP despre intensitatea seismului în Oradea Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurul cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter care s-a produs marți seara în Arad a avut 13 replici, a afirmat miercuri într-o conferință de presă Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri și a fost resimțit, printre alte zone, în Oradea și Cluj, dar în țări precum Ungaria, Croația și Serbia, a precizat șeful INFP.

„Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață. Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, citat de antena3.ro. 

Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, a explicat în aceeași conferință de presă contextul în care se produc aceste cutremure: „Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud”. 

„Această zonă este caracterizată de falii cu orientare nord-vest, sud-est și un alt sistem de falii sud-vest, nord-est. Din nefericire această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie, încât ne face misiunea greoaie. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent. Asta pune o presiune enormă pe lanțul Dinarizilor care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice, nu sunt toate în același echilibru și acționează asupra celor ce sunt într-un echilibru instabil”, a mai spus Diaconescu. 

Într-o intervenție avută marți seara la Digi24, Constantin Ionescu, șeful institutului, a explicat diferența dintre magnitudine și intensitatea unui cutremur, spunând că seismul a avut în Arad o intensitate de 6 Mercali, iar în Oradea și Cluj-Napoca de 4 Mercali. 

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic, ca efecte și ca intensitate”, a spus Ionescu.

Întrebat de ce la Arad cutremurul s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, Ionescu a explicat că este vorba de intensitatea cutremurului și nu de magnitudine: „6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 - intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”.

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, în urma cutremurului de 5,2 pe Richter care a avut loc marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci locuințe s-au prăbușit tavane și pereţi, au anunțat autoritățile locale, citate de Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nici dracu nu a simțit în Oradea...
...doar unii bolnavi la cap, presupun că este a doua oară în timp scurt unde se spune că s-a simțit zguduiturile lui pește. Eu cred mai mult ca sigur că: se fac loby pe la instituțiile terțe pentru a creea teama cetățeanului scopul fiind asigurările pentru clădiri. Menționez faptul că pentru lucrurile importante în această zonă de șes nu se fac asigurări doar la cerere desigur cu alte prețuri. Aici inundațiile sunt opționale deși astea sunt primordiale în această zonă, în schimb cutremurele sunt intr-o-duse în asigurări taman în zonele cu risc 0 de cutremure, iar la București este invers și în zonele cu risc 0 de inundații acolo polița e obligatorie. Așa că domnilor cei din sistemul bancar și asigurări, nu mai jupuiți lumea.
Postat 10 Iunie 2023, 01:28 de Morometul
Fiecare seismolog român care apare public ...
vehiculează alte cifre. De la 4,4 la 5,3 pe scara Richter. Ăsta de acum crede că spală imaginea lipsei de profesionalism, venind la înaintare cu cifre de pe scara Mercali, cu toate că aceasta este rar folosită ... pentru că ține de efecte, nu de cauze.
Postat 08 Iunie 2023, 08:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON