URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2023, 11:55

Cutremurul de marți seara din Arad a avut 13 replici. Ce spune șeful INFP despre intensitatea seismului în Oradea

Cutremurul de marți seara din Arad a avut 13 replici. Ce spune șeful INFP despre intensitatea seismului în Oradea Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurul cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter care s-a produs marți seara în Arad a avut 13 replici, a afirmat miercuri într-o conferință de presă Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri și a fost resimțit, printre alte zone, în Oradea și Cluj, dar în țări precum Ungaria, Croația și Serbia, a precizat șeful INFP.

„Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață. Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, citat de antena3.ro. 

Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, a explicat în aceeași conferință de presă contextul în care se produc aceste cutremure: „Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud”. 

„Această zonă este caracterizată de falii cu orientare nord-vest, sud-est și un alt sistem de falii sud-vest, nord-est. Din nefericire această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie, încât ne face misiunea greoaie. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent. Asta pune o presiune enormă pe lanțul Dinarizilor care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice, nu sunt toate în același echilibru și acționează asupra celor ce sunt într-un echilibru instabil”, a mai spus Diaconescu. 

Într-o intervenție avută marți seara la Digi24, Constantin Ionescu, șeful institutului, a explicat diferența dintre magnitudine și intensitatea unui cutremur, spunând că seismul a avut în Arad o intensitate de 6 Mercali, iar în Oradea și Cluj-Napoca de 4 Mercali. 

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic, ca efecte și ca intensitate”, a spus Ionescu.

Întrebat de ce la Arad cutremurul s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, Ionescu a explicat că este vorba de intensitatea cutremurului și nu de magnitudine: „6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 - intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”.

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, în urma cutremurului de 5,2 pe Richter care a avut loc marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci locuințe s-au prăbușit tavane și pereţi, au anunțat autoritățile locale, citate de Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nici dracu nu a simțit în Oradea...
...doar unii bolnavi la cap, presupun că este a doua oară în timp scurt unde se spune că s-a simțit zguduiturile lui pește. Eu cred mai mult ca sigur că: se fac loby pe la instituțiile terțe pentru a creea teama cetățeanului scopul fiind asigurările pentru clădiri. Menționez faptul că pentru lucrurile importante în această zonă de șes nu se fac asigurări doar la cerere desigur cu alte prețuri. Aici inundațiile sunt opționale deși astea sunt primordiale în această zonă, în schimb cutremurele sunt intr-o-duse în asigurări taman în zonele cu risc 0 de cutremure, iar la București este invers și în zonele cu risc 0 de inundații acolo polița e obligatorie. Așa că domnilor cei din sistemul bancar și asigurări, nu mai jupuiți lumea.
Postat 10 Iunie 2023, 01:28 de Morometul
Fiecare seismolog român care apare public ...
vehiculează alte cifre. De la 4,4 la 5,3 pe scara Richter. Ăsta de acum crede că spală imaginea lipsei de profesionalism, venind la înaintare cu cifre de pe scara Mercali, cu toate că aceasta este rar folosită ... pentru că ține de efecte, nu de cauze.
Postat 08 Iunie 2023, 08:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON