URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2023, 18:01

Cum va arăta Oradea viitorului?

Cum va arăta Oradea viitorului? Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimeni nu poate spune cum vor arăta oraşele în viitor, când vor trebui să dovedească rezilienţă în faţa schimbărilor climatice. Pare clar, însă, de pe acum, că nimeni nu e ferit de fenomene extreme. Chiar Oradea a experimentat, în vară, o furtună cum rar s-a mai văzut aici şi care a doborât sau rupt câteva mii de copaci.

Autorităţile sunt datoare să găsească soluţii, iar în Europa sunt deja testate diverse măsuri, din care şi oraşul de pe Crişul Repede ar avea ce să înveţe. Tot mai multe administraţii renunţă la asfalt oriunde este posibil, în locul suprafeţelor permeabile, adică înierbate sau cu pavaj. Această soluţie este preferată mai ales pentru locurile de parcare, care au început să fie "hibride": au beton doar pe margini, unde ajung roţile autoturismului, iar în rest pământ acoperit de iarbă, ceea ce ajută la drenarea apei de ploaie. Din acelaşi motiv sunt recomandate şinele de tramvai înverzite. 

Plantarea de copaci este o prioritate în oraşele care vor cu adevărat să combată efectele încălzirii. Parisul are un studiu elocvent pentru aşa-numitul efect de insulă de căldură urbană: pe bulevardele fără copaci temperaturile ajung vara chiar şi la 56 de grade Celsius, în timp ce, în exact acelaşi moment, pe o stradă cu arbori, temperatura e de 28 de grade. Plantarea unui aliniament de copaci nu este, însă, suficientă pentru multe administraţii din Occident, care plantează şi păduri urbane. 

O altă lecţie vine din însorita Grecie: clădirile vopsite în alb nu au doar un rol estetic, ci şi de răcorire, în interiorul lor fiind cu 4,5 grade mai răcoare decât în imobile similare. Pentru că nu toată Europa poate semăna cu Grecia, unele oraşe vestice albesc doar acoperişurile.

Ce mai fac oraşele europene - şi unde Oradea ar trebui să fie atentă - este să restaureze malurile râurilor. Digurile din beton dispar, în favoarea unor zone naturale. Mai mult, există şi oraşe (de exemplu Madrid) care au "dez-întubat" râurile acoperite cu casete de beton.

De asemenea, există tendinţa să implementeze noi sisteme de canalizare, capabile să atenueze cantităţile mari de apă de ploaie, un asemenea model lăudat având oraşul Rotterdam din Olanda. Aşadar, chiar dacă viitorul este imprevizibil, tendinţele sunt, totuşi, clare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cum va fi?
Deja incepe sa fie plina de persoane ca sandu2100, vinituri , analfabeti functionali si vai de capu lor. Cam asta e viitorul orasului
Postat 26 Noiembrie 2023, 18:54 de vasi13
rau.
Viitorul unui oras depinde de un singur lucru, cat de atarctiv e sa atraga populatie din jur, in special populatie tanara activa care produce. Restul e zero daca orasul moare si pierde populatie, in 89 avea 237mii locuitori, acum are 183 mii. Bine multi vor spune ca au trecut in ZMO, dar nu e asa, populatia ZMO e de abia 230mii, deci e mai mica ca in anii 90. Plus ca judetul a pierdut 150mii locuitori de la 625 mii, acum e de aprox 500mii. Clujul, Iasi, Timisoara in zona metro au aprox 450-480mii locuitori si creste, in crestere de la an la an. Asa ca peste 50-100 de ani pe cine va interesa porfirul si iarba intre liniile de tramvai, care vor fi goale ca nu va fi cine sa circule cu ele. La asta trebuie sa va uitati, plus ca populatia batrana in Oradea aproape ca s-a dublat de la revolutie pana in prezent.
Postat 25 Noiembrie 2023, 19:45 de Mihaita
rau.
Pai o sa ajunga pe 80 mii locuitori daca merge in ritmul asta scaderea populatiei si Clujul va fi noul magnet din zona Transilvania, care va atrage tot. In 100 de ani Oradea va fi pe langa Cluj, cum e Salonta fata de Oradea in prezent.
Postat 25 Noiembrie 2023, 17:06 de Mihaita
Calm
Dragi prieteni nu va mai agitati cu tot felul de reflexii si propuneti. Nu faceti greutate in marii visiuni a geniului de Apuseni. Deci calm si incercati sa supravietuiti
Postat 25 Noiembrie 2023, 00:29 de Piranda
Cum va arăta!?
Copaci din beton cu crenguțe din porfir.
Postat 24 Noiembrie 2023, 23:52 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON