URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2023, 18:01

Cum va arăta Oradea viitorului?

Cum va arăta Oradea viitorului? Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimeni nu poate spune cum vor arăta oraşele în viitor, când vor trebui să dovedească rezilienţă în faţa schimbărilor climatice. Pare clar, însă, de pe acum, că nimeni nu e ferit de fenomene extreme. Chiar Oradea a experimentat, în vară, o furtună cum rar s-a mai văzut aici şi care a doborât sau rupt câteva mii de copaci.

Autorităţile sunt datoare să găsească soluţii, iar în Europa sunt deja testate diverse măsuri, din care şi oraşul de pe Crişul Repede ar avea ce să înveţe. Tot mai multe administraţii renunţă la asfalt oriunde este posibil, în locul suprafeţelor permeabile, adică înierbate sau cu pavaj. Această soluţie este preferată mai ales pentru locurile de parcare, care au început să fie "hibride": au beton doar pe margini, unde ajung roţile autoturismului, iar în rest pământ acoperit de iarbă, ceea ce ajută la drenarea apei de ploaie. Din acelaşi motiv sunt recomandate şinele de tramvai înverzite. 

Plantarea de copaci este o prioritate în oraşele care vor cu adevărat să combată efectele încălzirii. Parisul are un studiu elocvent pentru aşa-numitul efect de insulă de căldură urbană: pe bulevardele fără copaci temperaturile ajung vara chiar şi la 56 de grade Celsius, în timp ce, în exact acelaşi moment, pe o stradă cu arbori, temperatura e de 28 de grade. Plantarea unui aliniament de copaci nu este, însă, suficientă pentru multe administraţii din Occident, care plantează şi păduri urbane. 

O altă lecţie vine din însorita Grecie: clădirile vopsite în alb nu au doar un rol estetic, ci şi de răcorire, în interiorul lor fiind cu 4,5 grade mai răcoare decât în imobile similare. Pentru că nu toată Europa poate semăna cu Grecia, unele oraşe vestice albesc doar acoperişurile.

Ce mai fac oraşele europene - şi unde Oradea ar trebui să fie atentă - este să restaureze malurile râurilor. Digurile din beton dispar, în favoarea unor zone naturale. Mai mult, există şi oraşe (de exemplu Madrid) care au "dez-întubat" râurile acoperite cu casete de beton.

De asemenea, există tendinţa să implementeze noi sisteme de canalizare, capabile să atenueze cantităţile mari de apă de ploaie, un asemenea model lăudat având oraşul Rotterdam din Olanda. Aşadar, chiar dacă viitorul este imprevizibil, tendinţele sunt, totuşi, clare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cum va fi?
Deja incepe sa fie plina de persoane ca sandu2100, vinituri , analfabeti functionali si vai de capu lor. Cam asta e viitorul orasului
Postat 26 Noiembrie 2023, 18:54 de vasi13
rau.
Viitorul unui oras depinde de un singur lucru, cat de atarctiv e sa atraga populatie din jur, in special populatie tanara activa care produce. Restul e zero daca orasul moare si pierde populatie, in 89 avea 237mii locuitori, acum are 183 mii. Bine multi vor spune ca au trecut in ZMO, dar nu e asa, populatia ZMO e de abia 230mii, deci e mai mica ca in anii 90. Plus ca judetul a pierdut 150mii locuitori de la 625 mii, acum e de aprox 500mii. Clujul, Iasi, Timisoara in zona metro au aprox 450-480mii locuitori si creste, in crestere de la an la an. Asa ca peste 50-100 de ani pe cine va interesa porfirul si iarba intre liniile de tramvai, care vor fi goale ca nu va fi cine sa circule cu ele. La asta trebuie sa va uitati, plus ca populatia batrana in Oradea aproape ca s-a dublat de la revolutie pana in prezent.
Postat 25 Noiembrie 2023, 19:45 de Mihaita
rau.
Pai o sa ajunga pe 80 mii locuitori daca merge in ritmul asta scaderea populatiei si Clujul va fi noul magnet din zona Transilvania, care va atrage tot. In 100 de ani Oradea va fi pe langa Cluj, cum e Salonta fata de Oradea in prezent.
Postat 25 Noiembrie 2023, 17:06 de Mihaita
Calm
Dragi prieteni nu va mai agitati cu tot felul de reflexii si propuneti. Nu faceti greutate in marii visiuni a geniului de Apuseni. Deci calm si incercati sa supravietuiti
Postat 25 Noiembrie 2023, 00:29 de Piranda
Cum va arăta!?
Copaci din beton cu crenguțe din porfir.
Postat 24 Noiembrie 2023, 23:52 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON