URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
16 Iulie 2020, 14:32

Cum va arăta grădina botanică în aer liber din Oradea, cu puncte de belvedere dintr-un turn de 27 de metri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a prezentat joi, folosind imagini din studiul de fezabilitate, cum va arăta prima grădină botanică în aer liber din oraş, numită Grădina Urbană Nufărul.

Grădina va fi amenajată pe o suprafaţă de 7,6 hectare în zona Nufărul între complexul Lotus şi Parcul Salca, unde acum este un teren degradat.

Parte din amplasament se află în proprietate privată fapt pentru care municipalitatea face demersuri pentru cumpărarea sau exproprierea acestor suprafețe.

"Vrem să amenajăm o grădină botanică în aer liber de o calitate foarte bună, care să fie un punct de atracţie în special pentru orădeni, dar şi pentru cei care ne vizitează oraşul, un loc unde vom conserva şi dezvolta biodiversitatea existentă în zonă, un loc special de recreere, de promenadă", a spus Mircea Mălan într-o conferinţă de presă.

Vor fi 15 zone tematice care vor purta nume ca "Pădurea nopţii", "Lanul vrăjit", "Grădina focului", "Labirintul parfumat", "Codrul Crişului" şi "Poiana fermecată", acestea fiind bogate în biodiversitate locală, ce va putea fi admirată pe mai tot parcursul anului.

"Va fi şi un lac artificial, dar vom pune în valoare şi un pârâu din acea zonă care face legătura cu Peţa", a explicat viceprimarul. Zona lacului artificial va fi numită "Nufărul magic". 

În aceeaşi grădină va fi amenajată şi o seră cu plante tropicale, în două construcţii diferite. "În această seră vor exista ateliere şi laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Biologie", a mai spus acesta. 

Grădina urbană Nufărul va avea în centru un turn înalt de circa 27 de metri, pe suprafaţa căruia vor fi amenajate puncte de tip belvedere, cel mai înalt fiind undeva la 20 de metri de la sol. Mai mult, grădina va fi traversată de o promenadă suspendată, care va lega zona din spatele Trade Center de Peţa. De pe promenadă se va putea urca în turnul de observaţie. 

Proiectul include şi amenajarea unei construcţii acoperite pentru copii în zona denumită "City of Kids". 

Studiul de fezabilitate al investiţiei a fost realizat de o firmă din Bucureşti, alături de specialişti din Germania. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului urmează să fie aduşi în faţa consilierilor locali şi supuşi votului, la finalul lunii iulie. 

Investiţia va fi una serioasă, de circa 120 milioane de lei, fără TVA. Municipalitatea va încerca să obţină banii printr-o finanţare europreană, în exerciţiul financiar care începe în 2021. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Grădina asta, ca-n povești ...
... se face înainte, sau abia după ce se curăță toată mizeria din oraș ?!? 2050 pare să fie anul dării în folosință.
Postat 17 Iulie 2020, 18:21 de CrisDumi
parcuri echipate jenant in oras, pline de tantari si insecte. de ce nu se modernizeaza si intretin toaletele publice?
un proiect frumos. bine ca e gandit si ca spatiu indoor si outdoor, avem nevoie in oras de asa ceva, mai ales pt zilele caniculare si pt cele cand ploua sau e f frig, cand oportunitatile de iesit cu copiii in oras sunt ff reduse. un punct foarte important mi se pare arbustii si copacii care vor fi plantati, trebuie gandita chestia asta cu inteligenta superioara. parcul salca in afar de faptul ca e lung si are nuferi, din pacate este un rateu maxim de divertisment, de-a dreptul imbecile cum au fost gandit si echipate spatiile de joaca, dezinsectia nu stiu cand s-a facut, e o teroare sa iesi cu copiii acolo, dar si in parcul Olosig. plin de insecte, tantari, muste, vegetatia plantata acolo ajuta din pacate la partea asta. poate se gaseste vreo minte luminata sa rezolve problema asta in oras.
Postat 16 Iulie 2020, 20:41 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON