URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Iulie 2020, 14:32

Cum va arăta grădina botanică în aer liber din Oradea, cu puncte de belvedere dintr-un turn de 27 de metri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a prezentat joi, folosind imagini din studiul de fezabilitate, cum va arăta prima grădină botanică în aer liber din oraş, numită Grădina Urbană Nufărul.

Grădina va fi amenajată pe o suprafaţă de 7,6 hectare în zona Nufărul între complexul Lotus şi Parcul Salca, unde acum este un teren degradat.

Parte din amplasament se află în proprietate privată fapt pentru care municipalitatea face demersuri pentru cumpărarea sau exproprierea acestor suprafețe.

"Vrem să amenajăm o grădină botanică în aer liber de o calitate foarte bună, care să fie un punct de atracţie în special pentru orădeni, dar şi pentru cei care ne vizitează oraşul, un loc unde vom conserva şi dezvolta biodiversitatea existentă în zonă, un loc special de recreere, de promenadă", a spus Mircea Mălan într-o conferinţă de presă.

Vor fi 15 zone tematice care vor purta nume ca "Pădurea nopţii", "Lanul vrăjit", "Grădina focului", "Labirintul parfumat", "Codrul Crişului" şi "Poiana fermecată", acestea fiind bogate în biodiversitate locală, ce va putea fi admirată pe mai tot parcursul anului.

"Va fi şi un lac artificial, dar vom pune în valoare şi un pârâu din acea zonă care face legătura cu Peţa", a explicat viceprimarul. Zona lacului artificial va fi numită "Nufărul magic". 

În aceeaşi grădină va fi amenajată şi o seră cu plante tropicale, în două construcţii diferite. "În această seră vor exista ateliere şi laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Biologie", a mai spus acesta. 

Grădina urbană Nufărul va avea în centru un turn înalt de circa 27 de metri, pe suprafaţa căruia vor fi amenajate puncte de tip belvedere, cel mai înalt fiind undeva la 20 de metri de la sol. Mai mult, grădina va fi traversată de o promenadă suspendată, care va lega zona din spatele Trade Center de Peţa. De pe promenadă se va putea urca în turnul de observaţie. 

Proiectul include şi amenajarea unei construcţii acoperite pentru copii în zona denumită "City of Kids". 

Studiul de fezabilitate al investiţiei a fost realizat de o firmă din Bucureşti, alături de specialişti din Germania. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului urmează să fie aduşi în faţa consilierilor locali şi supuşi votului, la finalul lunii iulie. 

Investiţia va fi una serioasă, de circa 120 milioane de lei, fără TVA. Municipalitatea va încerca să obţină banii printr-o finanţare europreană, în exerciţiul financiar care începe în 2021. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Grădina asta, ca-n povești ...
... se face înainte, sau abia după ce se curăță toată mizeria din oraș ?!? 2050 pare să fie anul dării în folosință.
Postat 17 Iulie 2020, 18:21 de CrisDumi
parcuri echipate jenant in oras, pline de tantari si insecte. de ce nu se modernizeaza si intretin toaletele publice?
un proiect frumos. bine ca e gandit si ca spatiu indoor si outdoor, avem nevoie in oras de asa ceva, mai ales pt zilele caniculare si pt cele cand ploua sau e f frig, cand oportunitatile de iesit cu copiii in oras sunt ff reduse. un punct foarte important mi se pare arbustii si copacii care vor fi plantati, trebuie gandita chestia asta cu inteligenta superioara. parcul salca in afar de faptul ca e lung si are nuferi, din pacate este un rateu maxim de divertisment, de-a dreptul imbecile cum au fost gandit si echipate spatiile de joaca, dezinsectia nu stiu cand s-a facut, e o teroare sa iesi cu copiii acolo, dar si in parcul Olosig. plin de insecte, tantari, muste, vegetatia plantata acolo ajuta din pacate la partea asta. poate se gaseste vreo minte luminata sa rezolve problema asta in oras.
Postat 16 Iulie 2020, 20:41 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON