URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2020, 10:25

Cum se feresc angajaţii Consiliului Judeţean de coronavirus: ca să nu se mai înghesuie în birouri sunt trimişi acasă, iar şedinţele aleşilor se vor face prin videoconferinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de două săptămâni de când criza coronavirusului se simte şi în Bihor, Consiliul Judeţean Bihor anunţă că ia măsuri pentru a se adapta aşa încât să prevină răspândirea eventualelor îmbolnăviri. Toate măsurile au fost croite, însă, numai pentru binele angajaţilor instituţiei şi niciuna nu se referă la cetăţeni ori la firmele aflate în relaţii contractuale cu Judeţul.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de purtătorul de cuvânt al instituţiei, în această zi s-a întrunit „Grupul de lucru pentru prevenirea și combaterea situațiilor determinate de infecții cu coronavirus” constituit la nivelul CJ Bihor, în care s-au luat o serie de măsuri pentru a asigura „funcționalitatea instituției, a muncii aparatului de specialitate și instituțiilor subordonate”, ţinând seama de necesitatea asigurării continuităţii activităţii.

De fapt, deciziile grupului sunt cuprinse în Dispoziţia nr. 75/18.03.2020 a preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, şi se referă la mai multe aspecte.  

Trimişi acasă sau cu program flexibil

Potrivit articolului 1 al actului normativ, începând de joi, 19 martie, CJ Bihor va refuza să mai primească în mod direct orice fel de corespondenţă, petiţie, reclamaţie sau solicitare, atât pentru aparatul propriu, cât şi pentru instituţiile subordonate, expeditorii urmând să fie „îndrumaţi să utilizeze una dintre modalităţile de comunicare” electronice sau prin poştă.

Pe de altă parte, „în scopul reducerii numărului de persoane care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi timp în birourile Consiliului Judeţean”, preşedintele Pasztor Sandor a decis trei măsuri de „aerisire” a sediului instituţiei. „Se va proceda, ca primă măsură, la acordarea de zile libere în conformitate cu prevederile Legii 19/14.03.2020”, se arată în articolul 2 al Dispoziţiei, cu referire la angajaţii care au copii de vârstă şcolară şi, potrivit legii menţionate, au dreptul să stea acasă cu aceştia pe perioada cât şcolile sunt închise.

O a doua măsură este acordarea concediului de odihnă „pentru personalul de execuţie care solicită acest lucru”, în limita a 10 zile lucrătoare/angajat, prin alternanţă.

Prevăzută abia ca „a treia măsură” este şi trimiterea acasă a unor angajaţi cu funcţii de execuţie, tot „în scopul reducerii numărului de persoane care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi timp în birourile Consiliului Judeţean”. Potrivit Dispoziţiei lui Pasztor, în perioada muncii la domiciliu, aceşti angajaţi vor avea obligaţia „să întocmească un raport de activitate zilnic în care să-şi justifice munca prestată şi activitatea prestată”, acest raport urmând să fie înaintat şefilor ierarhici superior şi să „constituie temei pentru plata salariilor”. Şi această categorie de angajaţi vor beneficia de avantajele regimului de muncă de la distanţă tot în limita maximă a 10 zile lucrătoare/salariat/ciclu de programare.

Dar să nu meargă la manifestări!

„Scopul reducerii numărului de persoane care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi timp în birourile Consiliului Judeţean” mai este invocat încă o dată în Dispoziţia semnată de preşedintele CJ Bihor şi în al treilea articol al actului, care prevede că „la propunerea coordonatorilor de compartimente, se poate stabili program flexibil pentru fiecare angajat în parte”, adică ore diferite de sosire şi plecare de la serviciu.

Articolul 3 al Dispoziţiei prevede că „personalul din entităţilor (sic) juridice prevăzute la articolul 1 (n.r. - adică din aparatul propriu şi din instituţiile subordonate) va evita participarea la orice gen de manifestare cultural-artistică, sociale, sportive, recreative şi alte asemenea”, iar în prima zi după întoarcerea la muncă vor fi obligaţi „să prezinte o informare cu privire la manifestarea la care au participat” dacă vor lua parte la manifestări în spaţii închise cu mai puţin de 50 persoane sau în spaţii deschise cu mai puţin de 100 de persoane”.

O altă prevedere a Dispoziţiei arată că personalul din aparatul propriu al CJ şi din instituţiile subordonate „va limita la strictul necesar deplasarea în alte încăperi decât în cele în care îşi desfăşoară activitatea”, iar alta că orice persoană care intră în instituţie „îşi va dezinfecta mâinile”.

Regim redus la DGASPC şi mai puţine curse pentru navetişti

Pe de altă parte, prin Dispoziţia preşedintelui CJ Bihor se supendă, conform legislaţiei deja adoptate, activitatea cu publicul a Comisiei judeţene pentru protecţia copilului şi a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, precum şi a serviciilor de evaluare aferente ale DGASPC Bihor.

Dosarele persoanelor cu handicap programate pentru reevaluare şi ale căror certificate de handicap urmează să expire „vor fi examinate pe baza documentelor solicitate şi transmise, prelungindu-se valabilitatea acestora cu 3-6 luni dacă se apreciază că ulterior prezenţa acestora în faţa comisiei este necesară”, se mai arată în Dispoziţie, într-un paragraf greu de înţeles.

De asemenea, preşedintele CJ Bihor dispune Serviciului Transport din cadrul instituţiei „să aplice măsurile necesare reducerii frecvenţei de circulaţie prevăzute în programul de transport eferent fiecărui traseu”, adică a curselor pentru navetişti. Concret, firmele de transport persoane din judeţ vor trebui să asigure „minim programul de circulaţie aferent zilelor de sâmbătă şi duminică” sau minim o cursă pe zi, dar pe de altă parte se prevede că „pentru a evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun operatorii de transport vor suplimenta vehicolele necesare sau orele de circulaţie, după caz”.

Şedinţele „parlamentului” judeţean se amână

Pe de altă parte, conform Dispoziţiei preşedintelui CJ Bihor, se amână organizarea şedinţelor ordinare sau extraordinare „până la o dată care va fi comunicată ulterior, în scopul asigurării mijloacelor tehnice pentru organizarea şi desfăşurarea în regim de videoconferinţă a şedinţelor de consiliu judeţean”.

Pentru ca o asemenea modalitate de lucru să fie implementată, Compartimentul Informatică al instituţiei trebuie „să identifice în regim de urgenţă şi să asigure mijloacele necesare organizării şi desfăşurării şedinţelor de consiliu judeţean în regim de videoconferinţă, inclusiv asigurarea votului electronic”.

Totul pentru angajaţi, nimic pentru cetăţean!

În comunicatul dat publicităţii de purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, preşedintele Pasztor Sandor este citat cu o frază în care se referă la preocuparea conducerii pentru salariaţii instituţiei şi familiile lor. „Sănătatea angajatului și a familiei este primordial (sic!), dar trebuie avută grijă să nu se fie goluri în prestarea activităților instituției”, se arată în comunicatul semnat de Adrian Simon.

Pe de altă parte, acesta nu conţine absolut nicio referire la cetăţenii din Bihor ori la firmele cu care CJ Bihor are relaţii contractuale. Cine ştie, probabil se consideră că atât cetăţenii, cât şi firmele sunt deja „imunizate” în mai bine de trei ani de când judeţul are o asemenea conducere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON