URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2017, 11:09

Cum poţi fi, totuşi, ministru dacă ai o condamnare penală la activ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent Curtea Constituţională a publicat pe site motivarea unei decizii prin care a respins ca inadmisibilă o excepţie de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului cu privire la sintagma "nu au suferit condamnări penale" existentă în Legea nr. 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor.

Avocatul Poporului apreciase că acest text era neconstituţional deoarece interzicea unei persoane să ocupe funcţia de ministru indiferent dacă fusese condamnat pentru o infracţiune comisă cu intenţie sau pentru una săvârşită din culpă pe de-o parte iar, pe de altă parte, interdicţia opera toată viaţa chiar dacă intervenise reabilitarea.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă excepţia apreciind că nu ţine nici de rolul şi nici de competenţa Curţii Constituţionale asigurarea coerenţei legislative invocate de Avocatul Poporului, revenind, astfel, Parlamentului şi Consiliului Legislativ obligaţia de a elimina o eventuală lipsă de coerenţă şi de a unifica legislaţia în materie.

Cu toate acestea, motivarea Curţii clarifică faptul că sintagma "nu au suferit condamnări penale" se aplică doar până la momentul reabilitării persoanei respective întrucât prin reabilitare se şterg toate consecinţele unei condamnări.

Curtea constată că toate consecinţele extrapenale care derivă dintr-o condamnare nu reprezintă altceva decât efecte juridice inerente unei hotărâri judecătoreşti de condamnare penală pe care legea extrapenală le consacră în domeniul ei specific de incidenţă, iar înlăturarea acestor consecinţe extrapenale operează în baza dispoziţiilor Codului penal. Faptul că legea specială, extrapenală, foloseşte diferite sintagme precum "nu au suferit condamnări penale", "persoana nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni" sau "nu are antecedente penale" nu înseamnă că aceasta poate completa/ modifica/ deroga de la dispoziţiile Codului penal.

Orice altă interpretare dată sintagmei "nu au suferit condamnări penale" din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei şi spiritului Constituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON