URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2022, 14:22

Cum a obţinut un nevăzător din Oradea permis de conducere și de ce l-a denunțat fosta soție

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi orădeni, foşti soţi, sunt judecaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals pentru că au măsluit rezultatul analizelor oftalmologice, astfel încât bărbatul cu probleme de vedere să-şi poată reînnoi permisul de conducere. Frauda a ieşit la iveală după ce soţii au divorţat, iar femeia şi-a dat fostul consort pe mâna procurorilor.

Întreaga poveste s-a petrecut în 2018. Orădeanul avea o ofertă pentru a se angaja şofer la o firmă de curierat în Elveţia, însă pentru acest lucru trebuia să-şi reînnoiască permisul de conducere. Numai că suferea de o problemă gravă de vedere, avea chiar legitimaţie de nevăzător, ba chiar şi dosar depus pentru a se pensiona din motive medicale.

Însă femeia a decis că nu pot pierde oportunitatea: a completat cu numele ei formularul, a obţinut avizul favorabil, pe baza controalelor sale medicale, iar apoi a şters propriul nume şi l-a trecut pe al soţului.

Forţată şi nu prea

Frauda a ieşit la iveală în 2021. Divorţaţi fiind deja, orădeanca şi-a denunţat fostul soţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, dar, pentru ca ea să scape, a pretins în faţa anchetatorilor că bărbatul a forţat-o să-şi facă analiza oftalmologică şi tot el ar fi făcut falsurile în fişa de consultaţie depusă la dosarul înaintat Serviciului Permise.

Cercetările făcute de anchetatori, care au solicitat şi o expertiză grafologică, au arătat că povestea cu falsul e reală, doar că scrisul de pe document este al femeii şi nu al fostului soţ, cum a vrut ea să se creadă.

De altfel bărbatul a şi susţinut în faţa lor că "scrisul pare al soţiei" şi a negat vehement că ar fi măsluit el fişa de consultaţie. „Fosta sa soție a venit cu propunerea că în schimbul sumei de 1.000 lei va obține, într-un mod cunoscut numai de ea, rezultatul favorabil necesar reînnoirii permisului de conducere”, a declarat orădeanul în faţa anchetatorilor.

Cert e că, în final, ambii au fost trimişi în judecată. Femeia a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale şi inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că a încercat să-i păcălească pe procurori cu privire la implicarea ei în fraudă, în timp ce bărbatul a fost inculpat pentru uz de fals.

Contre în instanţă

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde ambii orădeni şi-au recunoscut în totalitate faptele.

Femeia a susţinut că a vrut să-şi ajute soţul şi să îmbunătăţească situaţia financiară a familiei, însă ulterior „şi-a dat seama de consecințele efective la care s-ar ajunge, în sensul că el ar fi putut comite un accident de circulație în care să moară chiar și copiii lor”.

Fostul ei soţ nu s-a putut abţine să nu-i reproşeze, însă, că „în mod surprinzător, de la momentul obținerii permisului și până la formularea denunțului, nu şi-a făcut probleme de siguranța copiilor”, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată luni, 5 septembrie.

Orădeanca a primit 1 an de închisoare, iar fostul ei soţ s-a ales cu 3 luni de închisoare, pedepse a căror aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. Totodată, instanţa a anulat şi fişa medicală falsificată, astfel că, implicit, orădeanul va rămâne fără permis de conducere, pentru reînnoirea căruia va trebui să se prezinte în faţa medicilor.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Atât cei doi, cât și procurorii o pot ataca, cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON