URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2023, 11:55

Cum a furat un recuperator orădean 1,3 milioane de lei din contul unui mort, cu ajutorul unei angajate a Băncii Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un recuperator orădean, Petru Pușcaș (44 de ani), și o femeie care a lucrat ca funcționară la Banca Transilvania, B.F. (37 de ani), au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, fiind acuzați de o serie de infracțiuni.

Cu complicitatea femeii, Pușcaș a furat din contul unei persoane decedate peste 1,3 milioane de lei, „rețeta” folosită fiind complexă și cu mai mulți interpuși. 

Infracțiuni „grele”

Confom unui comunicat transmis joi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P.P.G. în vârstă de 44 de ani. El este acuzat că a săvârșit, în calitate de autor, infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată  (27 acte materiale) și spălarea banilor.

De asemenea, „în calitate de instigator”, acesta este acuzat că a comis uz de fals, fals în declarații și participație improprie la fals intelectual. 

În același dosar, Parchetul a trimis-o în judecată pe inculpata B.F. în vârstă de 37 de ani, acuzată că a săvârșit infracțiunile de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale).

Funcționară... săritoare

Procurorii transmit că, folosindu-se de calitatea de funcționar bancar la Banca Transilvania în Oradea, femeia a accesat în perioada 12 noiembrie 2019 - 18 martie 2020, fără a avea acest drept, datele informatice aferente contului unui client al băncii menționate, după ce acesta a decedat. 

Femeia a utilizat aplicațiile informatice ale băncii, „aflând astfel conținutul contului bancar, precum și datele de identitate ale clientului, şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”. Așadar, inculpata a acționat cu bună știință. 

Cum a scos banii 

Pe 19 martie 2020, inculpatul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Petru Pușcaș și este un cunoscut recuperator, și-a pus un complice, Răzvan Pașc, să se prezinte la Banca Transilvania și să-i arate funcționarei care era pe-o mână cu ei o procură notarială falsă prin care să fie împuternicit pe contul clientului care decedase. 

Ulterior, între 19 martie 2020 și 31 martie 2020, Petru Pușcaș a intrat în aplicațiile de internet și mobile banking ale BT, a răscumpărat obligațiuni și apoi a transferat în total 1.373.000 de lei către mai multe conturi bancare „aparținând unor persoane fizice și juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”.

Escrocul a intrat în aplicațiile băncii, respectiv în contul bancar al decedatului folosindu-se de o cartelă cu numărul de telefon pe care complicele său, falsul împuternicit al titularului, i-o dăduse. Numărul de telefon era cel pe care Răzvan Pașc îl prezentate la bancă atunci când a dus procura notarială. Astfel a obținut un „user” și parolă pentru aplicațiile mobile. 

Cu factură falsă

Procurorii bihoreni mai precizează că făptașul a măsluit și o factură proformă emisă de o firmă, SC C. SRL, către defunct, factură în valoare de 1.249.000 de lei, pentru presupusa cumpărare a unui excavator hidraulic. Factura a fost prezentată de complice, Răzvan Pașc, în aprilie 2020, la agenția din Rogerius a Băncii Transilvania, „pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I.”. 

„Prin modalitatea mai sus descrisă, inculpatul P.P.G. a reușit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”, se mai arată în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Procurorii amintesc că Petru Pușcaș a fost reținut în 1 iulie 2021 și apoi plasat sub control judiciar până pe 30 august 2021. 

Complicele a recunoscut

„Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea inculpatului P.P.G., fiind identificate bunuri imobile care acoperă valoarea prejudiciului”, se mai precizează în comunicat.

Procurorii transmit și că Răzvan Pașc, complicele lui Pușcaș, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
coruptie
Sa intelegem ca acest complice a scapat de acuzatii daca si a recunoscut vina?
Postat 31 Martie 2023, 14:01 de coruptie
BIHOREANUL
As intreba Bihoreanul , de ce la cei doi inculpati de sex masculin li se da numele complet iar doamnei sau domnisoarei de la banca nu i se da numele decat cu initiate B.F. ? De ce aceasta diferenta pentru femei ???
Postat 31 Martie 2023, 01:22 de Mare_blue17
Recuperatoru oradean hotz.....
Ingrozitor cata coruptie si la niveluri mai mici.....
Postat 30 Martie 2023, 12:46 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON