URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
26 Mai 2024, 16:16

Cu bani europeni: Grădiniţa 54 și Grădinița 5 din Oradea vor fi reabilitate (FOTO)

Cu bani europeni: Grădiniţa 54 și Grădinița 5 din Oradea vor fi reabilitate (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădiniţa cu program prelungit 54 din strada Aluminei va fi reabilitată printr-un proiect european de 3,7 milioane euro.

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, în şedinţă online convocată "de îndată", indicatorii economici ai investiţiei de 18,3 milioane lei, fără TVA, cu unanimitate de voturi.

Reabilitare din temelii

Imobilul cu 12 săli de grupă a fost construit în anul 1978 și acum este degradat și învechit. La fel, nici curtea nu este într-o stare prea bună, cu unele aparate de joacă deteriorate.

Conform proiectului, investiţia vizează transformarea spaţiilor interioare în unele moderne şi multifuncţionale şi reabilitarea exteriorului clădirii.

„Se propun următoarele reamenajări funcţionale: grupurile sanitare pentru copii şi personal, grupul sanitar din cadrul cabinetului medical, blocul alimentar, care include bucătărie caldă, rece, depozitele, spălătorul de vase, vesela, vestiarul personalului de la bucătărie", se menţionează în comunicat.

În plus, la parterul clădirii vor fi amenajate trei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în locul celor existente care nu mai corespund actualelor normative.

Prin proiect, corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu becuri de tip LED, clădirea va fi dotată cu un sistem de management al energiei pentru evitarea risipei şi va avea pe acoperiş panouri fotovoltaice, care să asigure un aport minim de 30% din consumul propriu al grădiniţei.

Proiectul urmează să fie depus spre finanţare prin axa care finanţează reabilitarea infrastructurii educaţiei timpurii din cadrul Programului Regional Nord-Vest, cu termen de execuţie de un an.

Grădiniţa 5 se reabilitează termic

În cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare termică a Grădiniţei 5, din strada Călimăneştilor 10.

Lucrările de reabilitare termică a grădiniţei, construită în 1981, se va ridica la 4,9 milioane lei, fără TVA, echivalentul a aproape un milion de euro.

„În cadrul lucrărilor de eficientizare energetică se propun atât lucrări exterioare cât şi interioare. De asemenea, se propune achiziţia şi montajul unui sistem de panouri fotovoltaice şi instalarea unui sistem de control activ care vizează economia de energie de tipul BEMS", se menţionează în acelaşi comunicat al municipalităţii.

Lucrările, cu termen de execuţie de 14 luni, vor fi finanţate prin Programul Regional Nord – Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON