URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2015, 17:01

Cseke vrea adoptarea cât mai urgentă a proiectului UDMR în sprijinul românilor cu credite în franci elveţieni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila consideră că statul român ar trebui să sară în ajutorul cetăţenilor care au credite în franci elveţieni, adoptând cât mai urgent un proiect de lege propus de formaţiunea sa încă de anul trecut şi vizând conversia creditelor contractate în valută în credite în lei.

"Ceea ce s-a întâmplat într-o singură zi cu cursul franc elveţian - leu, când acesta a crescut de la 3,74 la 4,32 de ron, arată cât de urgentă şi necesară este adoptarea propunerii legislative a UDMR privind rezolvarea problemelor celor cu credite valutare", afirmă Cseke Attila într-un comunicat dat publicităţii vineri, în care aminteşte că "singura formaţiunea politică care are un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 50/2010 (n.r. - privind contractele de credite pentru consumatori) şi care ar oferi un sprijin semnificativ celor care întâmpină dificultăţi în plata obligaţiilor rezultate din credite valutare către bănci este UDMR".

În numele UDMR, Cseke cere legalizarea posibilităţii de convertire a creditelor valutare în credite în lei, cursul de referinţă aplicabil nefiind cel din ziua conversiei, ci cel valabil în luna contractării creditului.

Printr-o astfel de măsură, spune Cseke, clienţii băncilor ar fi sprijiniţi să continue plata ratelor şi s-ar diminua semnificativ nivelul de risc asupra pierderii imobilului ipotecat.

Propunerea legislativă a UDMR a fost înregistrată în noiembrie 2013, în iunie 2014 fiind adoptată în Senat, în timp ce Camera Deputaţilor încă nu s-a pronunţat. Creditele ipotecare încheiate între anii 2007 şi 2013 au avut o valoare totală de 34,9 miliarde lei, dintre care 94,9 % au fost în valută.

"Propunerea legislativă a UDMR, privind rezolvarea problemelor cetăţenilor cu credite ipotecare a devenit o urgenţă. În luna ianuarie 2007, conform cursului de schimb valutar, francul elveţian a valorat 2,07 lei, în 15 ianuarie 2015 această valoare crescând la 4,32 lei, ceea ce înseamnă o apreciere de 108 %. Dacă până acum consumatorii cu credite ipotecare au avut probleme, de acum înainte mulţi dintre ei vor trăi într-un coşmar", afirmă deputatul Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Re: Alo..
..domn ministru!TU esti ala care ai inchis cu PDL-actual PNL ..69 DE SPITALE!Ba,n-ai pic de rusine ...!
Postat 18 Ianuarie 2015, 13:20 de grigore
MAREA NERUSINARE
Kedves Attila, cand inchideai spitale pe ideea ca sunt nerentabile si toate slagarele aferente, ITI PASA DE ROMANI?
Postat 17 Ianuarie 2015, 00:43 de TDS
Proiect UDMR în sprijinul românilor cu credite în franci elveţieni !!!
Cseke a descoperit, de când speculanţii aflaţi la conducerea UDMR au ajuns să aibă restanţe la băncile care le-au acordat bani în franci elveţieni, că şi maghiarii din RO sunt români !!! Bravo Attila, când te arde la fund eşti un bun român !!! Noi, ceilalţi români care nu avem niciun fel de credite, îţi propunem să te speli pe cap cu restanţele tale cu tot, că nu-ţi dăm niciun fel de subvenţii de pe urma cărora să ne înjuri mai apoi de la nivelul înălţimii tale maghiare !!! Iar Kiss Alexandru cu a sa Biro Rozalia la fel !!!
Postat 16 Ianuarie 2015, 19:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON