URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
17 Ianuarie 2013, 14:56

Cseke Attila: Nicolăescu are dreptate cu medicii care lucrează şi la stat, şi la privat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a criticat dur, numind-o drept "o prostie", declaraţia făcută de actualul ministru Eugen Nicolăescu privind greşeala de a fi decis descentralizarea spitalelor judeţene. În schimb, deputatul a afirmat că îi dă dreptate lui Nicolăescu în privinţa conflictului de interese în care se află medicii care prestează atât la stat, cât şi la privat, şi care îşi duc pacienţii din spitalele publice în propriile unităţi.

Oradea, exemplu perfect

"Eu, când am plecat de la Ministerul Sănătăţii, mi-am propus să nu comentez declaraţiile celor care vor urma pe acest post, pentru că fiecare are gândirea lui şi politica lui, dar declaraţia domnului ministru Nicolăescu privind descentralizarea spitalelor este o prostie, şi ea a fost dealtfel taxată ca atare în USL", a spus Cseke Attila, acum deputat, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea.

"Domnul Nicolăescu este şi inconsecvent. A criticat faptul că la descentralizarea spitalelor judeţene unul a ajuns la un Consiliu Local, nu la Consiliul Judeţean, este cazul Bihorului, unde Spitalul Judeţean a fost preluat întâi de CJ, iar apoi de Primărie, dar în aceeaşi declaraţie a lăudat, mai jos, situaţia în care se află acum Spitalul Judeţean din Oradea", a spus Cseke, adăugând că şi el apreciază cât se poate de mult transformarea în bine a acestei unităţi, imediat după trecerea ei în subordinea municipalităţii.

Fostul ministru şi-a apărat hotărârea de a fi descentralizat spitalele, transferându-le din subordinea Ministerului în cea a autorităţilor locale, afirmând că după acest transfer, în cursul anului trecut, investiţiile în unităţile respective au crescut spectaculos: "În 2012, sumele investite de autorităţile locale în spitalele pe care le-au preluat au crescut de şase ori".

Medicii, ori-ori, dar nu acum

În schimb, în ceea ce priveşte o eventuală instituire a unor interdicţii pentru medicii angajaţi în unităţile spitaliceşti publice de a lucra şi în spitalele private, fostul ministru a opinat că Eugen Nicolăescu are un "temei" şi a spus chiar că şi el s-a gândit la acest lucru când deţinea portofoliul, dar măsura ar fi avut nevoie de o pregătire prealabilă, pentru a nu bulversa întregul sistem sanitar din ţară. "Eu aş fi de acord cu o interdicţie ca medicii angajaţi la stat să nu poată lucra şi la privat, dar azi nu poţi să iei o asemenea măsură, pentru că dereglezi funcţionarea întregului sistem, aşa cum este ea", a spus Cseke.

El a afirmat că atunci când era ministru a făcut o deplasare în Turcia, "ţară care ne poate fi un model în acest sens", deoarece până în 2010 aici 60% dintre medicii care lucrau în spitalele publice aveau angajamente şi la spitale private, dar a reuşit să rezolve problema.

"Acolo au hotărât să nu mai plătească medicii la fel, ci în funcţie de performanţe, astfel încât după un an numărul medicilor care lucrau în ambele sisteme au scăzut până la cel mult 10%. Iar asta pentru că medicii au renunţat ei, de bună voie, să mai lucreze la privat, când au văzut că munca lor era plătită de spitalele publice", a explicat Cseke, adăugând că, din cele spuse lui de omologul turc, în această ţară se intenţionează, ca următor pas, introducerea interdicţiei ca medicii din sistemul de stat să mai lucreze şi în cel privat.

Mai mult, Cseke a afirmat că în perioada când a fost ministru a intenţionat să deruleze un program-pilot în patru judeţe, pentru a introduce în primul rând salarizarea diferenţiată a medicilor din sistemul public, însă proiectul său a fost respins. "Era un proiect-pilot, care s-ar fi aplicat pentru spitalele municipale şi judeţene din Oradea, Satu Mare, Brăila şi încă un judeţ, pe care acum nu mi-l amintesc, dar a fost repins de Ministerul de Finanţe", a spus Cseke.

Tăierea, cu dus-întors

Pe de altă parte, fostul ministru a afirmat că în ce priveşte tăierea finanţării din fonduri publice a spitalelor private, această decizie poate fi luată, dar în funcţie de realităţile locale. "În ce priveşte tăierea banilor la privaţi, eu nu sunt complet împotriva ideii, dacă se face un studiu în fiecare judeţ, unde sunt servicii acoperite şi de stat, şi de privat, pentru că acolo se poate tăia. Dar sunt şi judeţe unde anumite servicii sunt acoperite doar de privaţi", a spus Cseke.

Fostul ministru a amintit în acest context că, potrivit unei directive europene, din 25 octombrie 2013 cetăţenii români se vor putea adresa pentru anumite servicii medicale oricărui spital din Uniunea Europeană, indiferent că acesta este public sau privat, urmând ca unitatea la care a fost tratat să trimită factura către Casa Asigurărilor de Sănătate din România, care va avea obligaţia achitării ei. "Acolo (n.r. - în UE) nu se face diferenţa între public şi privat, şi dacă Ionescu merge la un spital privat din Viena, tratamentul lui se va plăti tot din bani publici româneşti", a spus Cseke.

Fostul ministru a adăugat că tocmai apropiata intrare în vigoare a acestei directive europene l-a determinat ca atunci când a condus Ministerul Sănătăţii să decidă investiţii majore în spitalele aflate în judeţele de frontieră din zona de vest a ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
minciuni
Ca sa nu mai vb de medicii asa zis invatatori de la Sorbonica si nu numai. Toti au 2 joburi full time la stat. Unul la spital norma intreaga si unul la facultate norma intreaga. daca nu se sesizeaza nimeni ii doare in cot. si isi bat joc si de bolnavi si de invatacei.
Postat 18 Ianuarie 2013, 22:11 de misu
Indiferent de forma de proprietate,bolnavu-i partea civila(aia .ututa)
Din pacate bolnavul tot nevindecat si fara bani ramane. La stat ii goleste buzunarul doctorul iar la privat spitalul. Daca are noroc supravetuieste daca nu nu.
Postat 17 Ianuarie 2013, 20:54 de Fan sist.medical
rusineeeeee
ce faceti la CASA DE SANATATE , manca v ar ce nu v a mancat BINE pana acum, rusine stai pentru o adeverinta 3 ore, rusnie mizerii care administreaza aceste instituti, sa nu va ierte D-zeu la cat va bateti joc de bietii batrani, mai nesimtitilor un medic are 6 programari la 30 de pacienti in rest la cabinet PRIVAT asta da management, ce naiba a facut PRIMARUL de tot il laudati ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 18:13 de rusinee sa va fie !
remember
Domnule deputat Cseke, imi pare rau, sunteti tanar, dar aveti nevoie de memothal. Dumneavoastra ati dat banii din minister prin primaria Oradea catre judetean , ati facut un lucru bun dar, tot aceeasi bani daca nu mai multi puteati sa-i dati direct din minister daca judeteanul era in subordinea dv. si asa aveati sanse mai mari sa obtineti functia de primar decat sa-i treceti prin mana lui Bolojan care si-a insusit meritele si apoi beneficiile necuvenite. Aviz si pentru dl. senator Bodog, sa nu faca aceleasi greseli.
Postat 17 Ianuarie 2013, 16:09 de om
este jaffffffff pe fata
faceti ceva cu sisistemul de ASIGURAT la sanatate, este inadmisibil sa incalci drepturile OMULUI cotizezi din mai multe susure un angajator nu plateste si te considera neasigurat ? Voi stiti ca degeaba platesti la pensie contributie ca daca iti mai iei un loc de munca si nu vireaza banii nu esti asigurat, este jaffffffff pe fata, in complicitate cu STATUL care trebuie sa colecteze retinerile !!! Obliga pensionarul sa nu si riste asigurarea cu un alt loc de munca !!!!
Postat 17 Ianuarie 2013, 15:28 de este jaffffffff pe f
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON