S-au împlinit doi ani de la crima căreia i-a căzut victimă cunoscutul interlop orădean Mihai Dumbrovan, "găurit" cu 12 lovituri de cuţit de un neguţător de telefoane mobile, Raul Zetocha, căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră.
Cazul a iscat controverse de la început căci, deşi a recunoscut crima, ucigaşul a fost lăsat în libertate, iar fapta sa a fost apreciată iniţial drept legitimă apărare. Luna trecută, după doi ani în care ancheta a stat mai mult pe loc, a venit surpriza: Zetocha a fost inculpat pentru omor calificat, reţinut şi apoi dus la arestare, invocându-se "gravitatea extremă a faptelor".
La Curtea de Apel Oradea, însă, argumentul nu a ţinut, iar tânărul a fost trimis din nou acasă. Motivul? Solicitarea anchetatorilor a venit târziu şi fără o dovadă clară că lăsarea în libertate a tânărului ar mai prezenta vreun pericol pentru o anchetă ce se întinde de doi ani de zile, şi încă... pe o pistă greşită.
Răfuială între blocuri
Controversatul caz al uciderii interlopului Mihai Dumbrovan, în 2 decembrie 2013, a fost dezbătut pe larg de BIHOREANUL pe tot parcursul anchetei. Abia eliberat după 11 ani de detenţie efectuaţi pentru atac armat, Dumbrovan se îndrepta spre apartamentul mamei sale când, pe strada Transilvaniei din Oradea, a observat maşina oprită a lui Raul Zetocha, cunoscut comerciant de telefoane mobile din oraş.
Interlopul mai avusese de curând o altercaţie verbală cu tânărul, aşa că a decis să îi aplice o corecţie: a luat o piatră şi a spart geamul uneia dintre portiere, după care a luat-o la goană. Zetocha l-a urmărit, ajungându-l din urmă după câţiva zeci de metri, iar din îmbrânceala care a urmat, cei doi combatanţi s-au trezit la spital. Zetocha cu o plagă uşoară şi câteva contuzii, dar Dumbrovan hăcuit de-a dreptul, cu mai multe lovituri de cuţit, care i-au şi adus în câteva ore sfârşitul, pe masa de operaţie.
În aceeaşi seară, ucigaşul îşi recunoştea fapta pe Facebook, susţinând însă că a comis-o numai pentru a se apăra. "Ca oricare altul, mi-am apărat viaţa, rănile suferite sunt nimic faţă de ceea ce simt în suflet... REGRET nespus cele întamplate, nu pot să realizez cum mi s-a putut întampla aşa o tragedie", scria tânărul. O zi mai târziu, şi-a şters nu doar comentariul, ci chiar şi contul deţinut pe pagina de socializare.
Apărare în atac
Procurorul Alin Leucea, de la Parchetul Bihor, cel care a început ancheta, s-a ferit să ia vreo măsură împotriva lui Zetocha, apreciind, în lipsa unor informaţii clare, care să lămurească modul în care s-a petrecut incidentul, că exista posibilitatea ca tânărul să fi ucis ca să se apere. Raţionamentul a fost contestat încă de atunci atât de rudele victimei, cât şi de unii magistraţi şi poliţişti, ba chiar şi de unul dintre legiştii care l-au autopsiat pe Dumbrovan şi care a stabilit că acesta fusese înjunghiat cu 12 lovituri de cuţit, dintre care trei în spate, numărul mare de lovituri contrazicând ipoteza unei "legitime apărări".
Timp de doi ani, Leucea şi-a menţinut punctul de vedere dar, pe de altă parte, a amânat să pronunţe un verdict. Ba dimpotrivă, anul trecut, după ce Irina Dumbrovan (foto), mama bărbatului ucis, a solicitat urgentarea anchetei, procurorul a încercat să scape de dosarul "fierbinte", cerând de mai multe ori, fără succes, să-i fie luat. Până în această toamnă, când cazul a fost, totuşi, transferat colegului său, Gheorghe Berce.
Urmarea? Pe 10 noiembrie, Zetocha a şi fost inculpat pentru omor calificat, pe 16 noiembrie a fost reţinut, iar o zi mai târziu arestat de judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, pentru 30 de zile. Măsura a rămas însă în picioare doar câteva zile, căci o săptămână mai târziu, pe 24 noiembrie, Curtea de Apel Oradea a decis să-l lase acasă, sub control judiciar.
Periculos şi nu prea
De ce a fost respinsă solicitarea de arestare? Potrivit încheierii motivate a Curţii de Apel, transmisă BIHOREANULUI, datele prezentate de anchetatori "conturează suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de omor calificat, de o gravitate deosebită", deci ar exista elemente ce ar justifica arestarea. Pe de altă parte, însă, judecătorul de drepturi şi libertăţi a subliniat că rolul măsurii este de a asigura buna desfăşurare a anchetei, de a-l împiedica pe făptaş să fugă ori să comită o nouă infracţiune.
Or, în tot timpul scurs de la momentul producerii faptei, din decembrie 2013, procurorii nu au considerat că lăsarea în libertate a tânărului ar reprezenta vreun pericol pentru anchetă. "Inculpatul nu are antecedente penale, nu a comis alte fapte de natură penală în această perioadă şi s-a prezentat la chemarea organelor de urmărire penală, a dat declaraţii în cauză şi a înţeles să-şi exercite drepturile procesuale în limitele legii", arată încheierea.
Instanţa a respins şi argumentele procurorilor referitoare la "rezonanţa socială extrem de puternică a faptei", considerând că, pe parcursul ultimilor doi ani, aceasta s-a estompat. În schimb, judecătorul nu s-a ferit să remarce că, în tot acest timp, procurorii au mers pe o pistă greşită, deoarece nici măcar "la acest moment nu există suficiente date pentru a se putea susţine existenţa unei legitime apărări".
Nu e apărare, e omor
Încheierea judecătorească, care este una definitivă, arată, în premieră, şi modul în care s-a consumat crima, dezvăluind că după ce Dumbrovan a spart geamul autoturismului în care se afla Zetocha, acesta din urmă a luat un spray lacrimogen şi a plecat în urmărire. Când l-a ajuns din urmă pe interlop, tânărul i-a aplicat un jet de spray, după care cei doi s-au luat la bătaie.
În timpul altercaţiei, Dumbrovan a scos din buzunar un briceag, "cu care ar fi încercat să-i aplice inculpatului o lovitură în partea superioară a corpului, lovitură care se pare că a fost blocată de acesta din urmă, ocazie cu care a fost tăiat în palmă". "Inculpatul se pare că a reuşit să o deposedeze pe victimă de acel cuţit şi, în contextul aceleiaşi agresiuni, i-a aplicat acesteia 12 lovituri penetrante în zona toracelui, lovituri care au condus la decesul victimei", arată documentul.
Cert e că, pentru buna desfăşurare a anchetei, cât şi pentru protejarea martorilor, magistratul a dispus, în locul arestului preventiv, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Lui Zetocha i s-au impus anumite interdicţii: să nu iasă din judeţ, să nu poarte ori să folosească arme, să nu se apropie de rudele victimei sale şi nici de martorii din dosar.
Dacă în această perioadă procurorii vor reuşi să finalizeze ancheta şi dacă infracţiunea reţinută va rămâne în forma actuală, adică de omor calificat prin cruzimi, libertatea tânărului ar putea fi de scurtă durată, întrucât fapta e pedepsită cu detenţie pe viaţă sau închisoare între 15 şi 25 de ani. O perioadă mai mult decât suficientă pentru a reflecta dacă merită să iei viaţa unui om pentru un geam spart...
BĂIAT RĂU
Închis tot pentru crimă
Mihai Dumbrovan (foto), victima lui Raul Zetocha, a fost un personaj cunoscut în lumea interlopă, cercetat în mai multe rânduri pentru fapte comise cu violenţă. Poreclit "Mişi", Dumbrovan a fost anchetat pentru tâlhării, recuperări şi furturi, majoritatea cu mână armată. În mai 1999, împreună cu alţi doi indivizi, el a furat trei arme de la magazinul "Vânătorul", cu care, o lună mai târziu, au înspăimântat Oradea printr-o serie de atacuri.
Printre altele, bărbatul a fost implicat împreună cu un amic de-al său, Cornel Varga Leon, zis "Leu", în incendierea unui atelier de confecţii al societăţii "Arta Crişana", atac soldat cu uciderea paznicului unităţii, pe care l-au împuşcat cu o armă de vânătoare.
În faţa procurorilor şi a judecătorilor, Varga şi Dumbrovan au susţinut atunci că au fost trimişi de un om de afaceri italian, Carlo Giovenzana, care era în conflict cu proprietarul atelierului, şi care le-ar fi oferit 30.000 mărci germane. Instanţa l-a achitat, însă, pe italian, condamnându-i doar pe atacatori. Varga a primit 16 ani de închisoare pentru omor calificat şi distrugere, iar Dumbrovan 15 ani, pentru aceleaşi fapte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.