URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2020, 08:05

Crimă la indigo: L-au pus în libertate după ce şi-a omorât iubita, iar acum a ucis din nou, cu aceeaşi bestialitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât valorează o viaţă de om? Răspunsul e greu de dat, mai ales într-o societate în care ucigaşi cu sânge rece ies din penitenciare prematur, pentru "bună purtare", ca apoi să revină, fiindcă au ucis din nou...

O demonstrează un orădean care, în urmă cu 2 ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, într-un bloc de pe strada Italiană, după ce cu ani înainte i-a luat şi iubitei viaţa. De ambele dăţi a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele.

20 de ani

Cea mai recentă dintre crime s-a petrecut în noaptea de 6/7 august 2018. Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, Alexandru Horvath, de 50 de ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, un orădean de 43 ani, după ce au petrecut împreună în apartamentul victimei, iar la un moment dat s-au certat. Conflictul a degenerat, agresorul lovindu-şi vecinul până când l-a lăsat lat. S-a dus apoi acasă, fapta fiind descoperită abia dimineaţa, când Horvath a şi fost reţinut, iar ulterior arestat.

Măsura a fost menţinută pe tot parcursul anchetei declanşate de procurorii Parchetului Bihor, care, o lună mai târziu, l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Iniţial, Horvath a fost condamnat pe 16 aprilie 2019, de Tribunalul Bihor, la 16 ani şi 7 luni de detenţie (14 ani şi 914 zile, potrivit soluţiei). Hotărârea judecătorească a fost anulată, însă, câteva luni mai târziu, de Curtea de Apel Oradea, ca nelegală, instanţa dispunând rejudecarea cauzei...

Gafă de judecător

Motivul? Judecătoarea Veronica Ioniţă, care dăduse iniţial verdictul, ar fi comis o greşeală de începător. Pe lângă gafa de a menţiona în soluţie constatarea că "partea vătămată", adică mortul, "nu s-a constituit parte civilă", Ioniţă a decis la primul termen să-i permită criminalului să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate în cazul recunoaşterii învinuirii, care îi permitea reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Or, după cum se arată în decizia Curţii, "dreptul de a recurge la procedura accelerată de judecare a cauzelor şi de a beneficia de efectele aplicării acesteia nu este un drept fundamental al inculpatului, ci o opţiune care se poate exercita în condiţiile şi limitele prevăzute de Codul de procedură penală". Concret, pot beneficia de această procedură doar inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni care nu se pedepsesc cu detenţie pe viaţă. Iar în acest caz, fapta lui Horvath a fost încadrată nu ca omor simplu (închisoare între 10 şi 20 ani), ci ca omor calificat, infracţiune pentru care pedeapsa este cuprinsă între 15 şi 25 de ani sau închisoare pe viaţă. 

Infractor cu state vechi...

Ca atare, în vara anului 2019, procesul s-a reluat la Tribunal, de astă dată de un alt judecător, Daniel Corduneanu, iar miercurea trecută, în finalul cercetării judecătoreşti, Horvath a fost condamnat la 20 ani şi 7 luni de detenţie (18 ani şi 914 zile), plus despăgubiri morale în valoare de 100.000 lei în favoarea copilului victimei. Soluţia nu este definitivă, căci atât inculpatul cât şi procurorii o pot ataca în termen de 10 zile, la Curtea de Apel.

De ce a fost acuzat Alexandru Horvath de omor calificat, dacă nu a premeditat comiterea crimei? BIHOREANUL a aflat că încadrarea juridică are ca justificare faptul că ucigaşul mai are la activ un omor din 2008, când şi-a ucis iubita. "Infracţiunea s-a reţinut sub această formă pentru că a mai comis anterior o astfel de faptă", a explicat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Ciprian Şuta. 

Cele două crime au fost comise parcă la indigo. Atât în cazul vecinului, cât şi în cel al iubitei sale, ucigaşul a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele. "În cazul concubinei, după ce a lovit-o cu pumnii şi picioarele, a trântit-o pe jos şi a bătut-o în continuare, cu un picior de lemn, până când a murit", au declarat surse judiciare.

... şi comportament exemplar

Arestat preventiv imediat după uciderea femeii, Horvath a fost condamnat definitiv în 2009 la 12 ani de detenţie şi ar fi trebuit să iasă din puşcărie abia în această primăvară. Bărbatul a stat însă după gratii doar 7 ani, fiind eliberat condiţionat în 2016, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 914 zile, în baza unei soluţii pronunţate de Judecătoria Oradea.

Potrivit soluţiei consultate de BIHOREANUL, instanţa a constatat că sadicul ucigaş "a fost condamnat în mod repetat la pedepse privative de libertate, pentru infracţiuni de furt calificat şi înşelăciune, iar din fiecare executare i s-a acordat beneficiul graţierii restului de pedeapsă şi apoi beneficiul liberării condiţionate, cu resturi rămase neexecutate de durată importantă", dar a stabilit că, după ce a ajuns după gratii, pur şi simplu... s-a comportat exemplar.

"Deţinutului nu i se poate reproşa nimic în raport cu conduita în ansamblul său, adoptată în timpul executării prezentei pedepse", se arată în hotărâre. Atât doar că, odată ajuns în libertate, a comis o nouă crimă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Oradea2020
Imi aduc aminte ca acolo unde stateam eu era un batran care avea o garsoniera si individul acesta cu inca cativa(Maria Bica)pacaleau batranii si le luau casa.Asta era cam in 95' mult timp in urma.Si batranul acela a primit atunci 1 milion si trebuia sa-i mai dea 5...l-au batut si l-au fortat sa le dea casa fara sa-i dea banii...stiu sigur pentru ca eu ii mai dadeam la batran de mancare ...a ramas pe starda din pacate...dupa aceea am vazut in presa ce faceau ei...nu stiu cat au fost trasi la raspundere pentru ceea ce au facut...
Postat 17 Aprilie 2020, 09:21 de Georgeta73
@Georgeta73
Din cauza unor ca asta, exista pedeapsa cu moartea in multe state din SUA.
Postat 16 Aprilie 2020, 19:34 de Oradea2020
Psihopat sadic
Deci un individ ca acesta ar trebuii sa primeasca inchisoare pe viata...Toata viata lui a fost un delicvent..il cunosc de foarte multi ani si pot sa spun cu mana pe inima ca ar trebuii inchis pe viata..pe viata fara drept de apel..
Postat 16 Aprilie 2020, 19:03 de Georgeta73
modelul singapore
trebuie luat exemplu de curatare din singapore - toti puscariasii recidivisti (astia sunt considerati irecuperabili) primesc tratament rapid: un glont in cap. scurt pe doi. altfel nu poti eradica astfel de specimene.
Postat 27 Martie 2020, 18:34 de roger
!!
te ingrozesti!
Postat 27 Martie 2020, 18:31 de oradea_oradea
??
se mai intampla! poate nu a omorât pe cine trebuie. .. dacă omora pe cineva din famila judecatorului. numai iesea asa repede din puscarie!
Postat 27 Martie 2020, 18:01 de oradea_oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON