URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2020, 08:05

Crimă la indigo: L-au pus în libertate după ce şi-a omorât iubita, iar acum a ucis din nou, cu aceeaşi bestialitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât valorează o viaţă de om? Răspunsul e greu de dat, mai ales într-o societate în care ucigaşi cu sânge rece ies din penitenciare prematur, pentru "bună purtare", ca apoi să revină, fiindcă au ucis din nou...

O demonstrează un orădean care, în urmă cu 2 ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, într-un bloc de pe strada Italiană, după ce cu ani înainte i-a luat şi iubitei viaţa. De ambele dăţi a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele.

20 de ani

Cea mai recentă dintre crime s-a petrecut în noaptea de 6/7 august 2018. Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, Alexandru Horvath, de 50 de ani, şi-a ucis în bătaie vecinul, un orădean de 43 ani, după ce au petrecut împreună în apartamentul victimei, iar la un moment dat s-au certat. Conflictul a degenerat, agresorul lovindu-şi vecinul până când l-a lăsat lat. S-a dus apoi acasă, fapta fiind descoperită abia dimineaţa, când Horvath a şi fost reţinut, iar ulterior arestat.

Măsura a fost menţinută pe tot parcursul anchetei declanşate de procurorii Parchetului Bihor, care, o lună mai târziu, l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Iniţial, Horvath a fost condamnat pe 16 aprilie 2019, de Tribunalul Bihor, la 16 ani şi 7 luni de detenţie (14 ani şi 914 zile, potrivit soluţiei). Hotărârea judecătorească a fost anulată, însă, câteva luni mai târziu, de Curtea de Apel Oradea, ca nelegală, instanţa dispunând rejudecarea cauzei...

Gafă de judecător

Motivul? Judecătoarea Veronica Ioniţă, care dăduse iniţial verdictul, ar fi comis o greşeală de începător. Pe lângă gafa de a menţiona în soluţie constatarea că "partea vătămată", adică mortul, "nu s-a constituit parte civilă", Ioniţă a decis la primul termen să-i permită criminalului să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate în cazul recunoaşterii învinuirii, care îi permitea reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Or, după cum se arată în decizia Curţii, "dreptul de a recurge la procedura accelerată de judecare a cauzelor şi de a beneficia de efectele aplicării acesteia nu este un drept fundamental al inculpatului, ci o opţiune care se poate exercita în condiţiile şi limitele prevăzute de Codul de procedură penală". Concret, pot beneficia de această procedură doar inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni care nu se pedepsesc cu detenţie pe viaţă. Iar în acest caz, fapta lui Horvath a fost încadrată nu ca omor simplu (închisoare între 10 şi 20 ani), ci ca omor calificat, infracţiune pentru care pedeapsa este cuprinsă între 15 şi 25 de ani sau închisoare pe viaţă. 

Infractor cu state vechi...

Ca atare, în vara anului 2019, procesul s-a reluat la Tribunal, de astă dată de un alt judecător, Daniel Corduneanu, iar miercurea trecută, în finalul cercetării judecătoreşti, Horvath a fost condamnat la 20 ani şi 7 luni de detenţie (18 ani şi 914 zile), plus despăgubiri morale în valoare de 100.000 lei în favoarea copilului victimei. Soluţia nu este definitivă, căci atât inculpatul cât şi procurorii o pot ataca în termen de 10 zile, la Curtea de Apel.

De ce a fost acuzat Alexandru Horvath de omor calificat, dacă nu a premeditat comiterea crimei? BIHOREANUL a aflat că încadrarea juridică are ca justificare faptul că ucigaşul mai are la activ un omor din 2008, când şi-a ucis iubita. "Infracţiunea s-a reţinut sub această formă pentru că a mai comis anterior o astfel de faptă", a explicat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Ciprian Şuta. 

Cele două crime au fost comise parcă la indigo. Atât în cazul vecinului, cât şi în cel al iubitei sale, ucigaşul a lovit victimele cu sălbăticie, zdrobindu-le fără milă oasele şi organele. "În cazul concubinei, după ce a lovit-o cu pumnii şi picioarele, a trântit-o pe jos şi a bătut-o în continuare, cu un picior de lemn, până când a murit", au declarat surse judiciare.

... şi comportament exemplar

Arestat preventiv imediat după uciderea femeii, Horvath a fost condamnat definitiv în 2009 la 12 ani de detenţie şi ar fi trebuit să iasă din puşcărie abia în această primăvară. Bărbatul a stat însă după gratii doar 7 ani, fiind eliberat condiţionat în 2016, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 914 zile, în baza unei soluţii pronunţate de Judecătoria Oradea.

Potrivit soluţiei consultate de BIHOREANUL, instanţa a constatat că sadicul ucigaş "a fost condamnat în mod repetat la pedepse privative de libertate, pentru infracţiuni de furt calificat şi înşelăciune, iar din fiecare executare i s-a acordat beneficiul graţierii restului de pedeapsă şi apoi beneficiul liberării condiţionate, cu resturi rămase neexecutate de durată importantă", dar a stabilit că, după ce a ajuns după gratii, pur şi simplu... s-a comportat exemplar.

"Deţinutului nu i se poate reproşa nimic în raport cu conduita în ansamblul său, adoptată în timpul executării prezentei pedepse", se arată în hotărâre. Atât doar că, odată ajuns în libertate, a comis o nouă crimă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Oradea2020
Imi aduc aminte ca acolo unde stateam eu era un batran care avea o garsoniera si individul acesta cu inca cativa(Maria Bica)pacaleau batranii si le luau casa.Asta era cam in 95' mult timp in urma.Si batranul acela a primit atunci 1 milion si trebuia sa-i mai dea 5...l-au batut si l-au fortat sa le dea casa fara sa-i dea banii...stiu sigur pentru ca eu ii mai dadeam la batran de mancare ...a ramas pe starda din pacate...dupa aceea am vazut in presa ce faceau ei...nu stiu cat au fost trasi la raspundere pentru ceea ce au facut...
Postat 17 Aprilie 2020, 09:21 de Georgeta73
@Georgeta73
Din cauza unor ca asta, exista pedeapsa cu moartea in multe state din SUA.
Postat 16 Aprilie 2020, 19:34 de Oradea2020
Psihopat sadic
Deci un individ ca acesta ar trebuii sa primeasca inchisoare pe viata...Toata viata lui a fost un delicvent..il cunosc de foarte multi ani si pot sa spun cu mana pe inima ca ar trebuii inchis pe viata..pe viata fara drept de apel..
Postat 16 Aprilie 2020, 19:03 de Georgeta73
modelul singapore
trebuie luat exemplu de curatare din singapore - toti puscariasii recidivisti (astia sunt considerati irecuperabili) primesc tratament rapid: un glont in cap. scurt pe doi. altfel nu poti eradica astfel de specimene.
Postat 27 Martie 2020, 18:34 de roger
!!
te ingrozesti!
Postat 27 Martie 2020, 18:31 de oradea_oradea
??
se mai intampla! poate nu a omorât pe cine trebuie. .. dacă omora pe cineva din famila judecatorului. numai iesea asa repede din puscarie!
Postat 27 Martie 2020, 18:01 de oradea_oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON