URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
06 Aprilie 2020, 18:55

Coronavirusul, pretext pentru cenzură: Până la 5 ani de închisoare în Ungaria pentru cei care publică "informaţii neadevărate"

Coronavirusul, pretext pentru cenzură: Până la 5 ani de închisoare în Ungaria pentru cei care publică 'informaţii neadevărate' (sursa foto: ft.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Ungaria cei care publică "informaţii neadevărate" referitoare la lupta împotriva noului coronavirus riscă până la 5 ani de închisoare, după ce codul penal a fost modificat în acest sens.

Măsura nu este justificată, avertizează Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari, avertizând că până acum autorităţile maghiare au clasificat drept "fake news" inclusiv ştirile scrise despre lipsa materialelor şi echipamentelor din spitale, pe seama relatărilor cadrelor medicale.

Lege pentru Orbán

Lupta împotriva coronavirus este folosită ca pretext de către guvernul ungar pentru a controla spaţiul media independent şi pentru a introduce un sistem de cenzură, scrie publicaţia Átlátszó Erdély, citată de Presshub.ro.

Pe 30 martie 2020, Parlamentul Ungariei a adoptat o modificare a codului penal care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru cei care publică "informaţii neadevărate" care îngreunează sau zădărnicesc lupta împotriva coronavirus.

Modificarea face parte din legea anti-coronavirus adoptată de parlament care a instituie un regim juridic extraordinar şi care îi conferă drepturi discreţionare lui Viktor Orbán. Potrivit legii, premierul are posibilitatea de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, fără votul parlamentului, pe o perioadă nedefinită.

Prin respectiva lege a fost modificat şi codul penal cu paragraful: "cel care publică o faptă neadevărată sau o faptă parţial adevărată care poate îngreuna sau zădărnici eforturile pentru protecţie, comite o infracţiune şi poate fi pedepsit cu privarea libertăţii de la 1 la 5 ani".

Această modificare pare inutilă, pentru că răspândirea de ştiri false era şi până acum sancţionată de codul penal.

În ultima perioadă, mai multe persoane au fost puse sub urmărire penală pentru răspândirea unor ştiri false, însă nici unul dintre ei nu este jurnalist.

Creşte cenzura

În mass media independentă din Ungaria nu există fenomen de "fake news", cu atât mai puţin în ceea ce priveşte informaţiile legate de coronavirus. "Această modificare a codului penal nu este justificată din punct de vedere al societăţii", a comentat într-un comunicat de presă Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari (MÚOSZ).

"Considerăm această modificare inutilă şi lipsită de proporţionalitate, care are ca scop limitarea informării populaţiei. Până acum, organele media independente au dat dovadă de responsabilitate în ceea ce priveşte publicarea ştirilor legate de coronavirus. Ameninţarea cu închisoarea va creşte cenzura, autocenzura şi va reduce la tăcere vocile critice. Asta înseamnă că lupta împotriva virusului va fi îngreunată, iar siguranţa cetăţenilor va scădea."

Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari mai atrage atenţia asupra faptului că informaţiile care în trecut au fost numite "fake news" de către guvern şi de către mass media apropiată de guvern sunt relatări despre lipsa echipamentelor de protecţie, a măştilor şi a soluţiei de dezinfectant pentru mâini.

Ştiri despre medici care lucrează fără echipamente adecvate, că nu se testează populaţia îndeajuns şi că nu se testează nici persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19. Aceste relatări nu sunt "fake news", ci ştiri bazate pe relatările angjaţilor din sistemul sanitar, fotografii, filmări, date.

"O parte esenţială a muncii noastre este de a publica aceste informaţii. Nu credem că lupta împotriva coronavirus ar fi mai eficientă dacă nu s-ar vorbi despre aceste aspecte, deoarece presiunea venită din partea media şi a societăţii poate corecta aceste greşeli", a arătat Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari.

Faptul că rămâne la latitudinea judecătorilor ce este "faptă neadevărată" care "îngreunează sau zădărniceşte eforturile pentru protecţie" este o problemă pentru că guvernul condus de Viktor Orbán are o lungă istorie în ceea ce priveşte întărirea controlului asupra mass media şi a campaniilor de denigrare a jurnaliştilor independenţi.

"Guvernul poate decide arbitrar dacă o ştire este adevărată sau falsă. În acest fel, legea permite guvernului să controleze direct redacţiile care sunt în afara liniei de comunicare oficiale. Ca şi efect, legea pune în pericol întregul spaţiu media independent, care în trecut a fost slăbită considerabil şi introduce un sistem de cenzură sub pretextul luptei împotriva pandemiei", apreciază Reporters Without Borders.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON