URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2023, 10:15

Copiii din Sânmartin au sărbătorit natura: Trei zile pline de activități, în Rezervația Naturală Pârâul Peța (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 250 de elevi de la școlile din Sânmartin au sărbătorit natura, în mijlocul unei arii protejate importante din comuna lor, Rezervația Naturală Pârâul Peța.

Între 29 și 31 mai, în Ștrandul cu Valuri din localitatea Băile 1 Mai, copiii au participat la diferite activități ce au avut ca temă mediul înconjurător, marcând pe rând Ziua Apelor, Ziua Biodiversității și Ziua Pământului.

Cum se face un ierbar?

În fiecare din cele trei zile, voluntarii asociației ecologiste Ecotop au deschis discuții despre importanța protejării mediului înconjurător ori despre poluare.  

De asemenea, elevii au învățat cum să facă un ierbar și căsuțe pentru păsări din materiale reciclate ori ecologice și au observat fauna și flora din jurul lor, identificând specii de plante ori de insecte și păsări.

Agenda celor trei zile a cuprins și expoziții, plimbări în natură și activități interactive pentru cei mici, precum pictură pe față cu modele inspirate din faună și floră. Toate activitățile au fost menite să-i facă să înțeleagă importanța protejării naturii, a habitatelor, a speciilor și a biodiversității.

Proiect pentru natură

Evenimentele au fost organizate în cadrul unui proiect european al Primăriei Sânmartin, care a vizat ocrotirea naturii. Intitulat „Conservarea și protejarea moștenirii naturale transfrontaliere din județele Bihor- Hajdú-Bihar”, proiectul ROHU-53 finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria, 2014-2020, acest proiect a avut ca obiectiv general îmbunătățirea stadiului de conservare pe o suprafață de 5.063,5 hectare.

În Bihor, vizate au fost ariile protejate ROSCI0008 Betfia şi Rezervaţia Naturală Locul fosilifer de pe Dealul Şomleului, ROSCI098 Pețea, Rezervația Naturală Pețea și ROSCI0262 Valei Iadei, unde echipa de proiect formată din Primăria Sânmartin, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Fundația pentru cultură și educație ecologistă Ecotop a implementat o serie de măsuri menite să ocrotească aceste zone.

Printre altele, s-au făcut investiții în infrastructura de drumuri și parcări, s-au făcut împrejmuri și s-au tras rețele de utilități în zonele ocrotite, dar s-au construit și un centru de monitorizare și un turn de observare la Betfia. De asemenea, s-au făcut plantări de arbori din specii autohtone, s-au înlăturat plantele invazive, s-au adunat deșeurile din ariile protejate și s-au amplasat foișoare pentru cei dornici să observe natura.

Ca speciile ocrotite și iubitoare de apă din aceste arii protejate să o ducă mai bine, inițiatorii proiectului au amenajat și bălți, gropi, respectiv un lac, iar pentru păsări au montat cuiburi.

Tot în acest proiect, s-au organizat tabere pentru copii și s-au derulat campanii de informare cu mesaje de îmbunătățire a stării de conservare a florei și faunei acestor situri.

Proiectul Primăriei Sânmartin a avut ca partener și asociația Zöld Kör – A Föld Barátai Magyarország Tagja din Ungaria, și un buget total de 2,8 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON