URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
01 Iunie 2023, 10:15

Copiii din Sânmartin au sărbătorit natura: Trei zile pline de activități, în Rezervația Naturală Pârâul Peța (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 250 de elevi de la școlile din Sânmartin au sărbătorit natura, în mijlocul unei arii protejate importante din comuna lor, Rezervația Naturală Pârâul Peța.

Între 29 și 31 mai, în Ștrandul cu Valuri din localitatea Băile 1 Mai, copiii au participat la diferite activități ce au avut ca temă mediul înconjurător, marcând pe rând Ziua Apelor, Ziua Biodiversității și Ziua Pământului.

Cum se face un ierbar?

În fiecare din cele trei zile, voluntarii asociației ecologiste Ecotop au deschis discuții despre importanța protejării mediului înconjurător ori despre poluare.  

De asemenea, elevii au învățat cum să facă un ierbar și căsuțe pentru păsări din materiale reciclate ori ecologice și au observat fauna și flora din jurul lor, identificând specii de plante ori de insecte și păsări.

Agenda celor trei zile a cuprins și expoziții, plimbări în natură și activități interactive pentru cei mici, precum pictură pe față cu modele inspirate din faună și floră. Toate activitățile au fost menite să-i facă să înțeleagă importanța protejării naturii, a habitatelor, a speciilor și a biodiversității.

Proiect pentru natură

Evenimentele au fost organizate în cadrul unui proiect european al Primăriei Sânmartin, care a vizat ocrotirea naturii. Intitulat „Conservarea și protejarea moștenirii naturale transfrontaliere din județele Bihor- Hajdú-Bihar”, proiectul ROHU-53 finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria, 2014-2020, acest proiect a avut ca obiectiv general îmbunătățirea stadiului de conservare pe o suprafață de 5.063,5 hectare.

În Bihor, vizate au fost ariile protejate ROSCI0008 Betfia şi Rezervaţia Naturală Locul fosilifer de pe Dealul Şomleului, ROSCI098 Pețea, Rezervația Naturală Pețea și ROSCI0262 Valei Iadei, unde echipa de proiect formată din Primăria Sânmartin, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Fundația pentru cultură și educație ecologistă Ecotop a implementat o serie de măsuri menite să ocrotească aceste zone.

Printre altele, s-au făcut investiții în infrastructura de drumuri și parcări, s-au făcut împrejmuri și s-au tras rețele de utilități în zonele ocrotite, dar s-au construit și un centru de monitorizare și un turn de observare la Betfia. De asemenea, s-au făcut plantări de arbori din specii autohtone, s-au înlăturat plantele invazive, s-au adunat deșeurile din ariile protejate și s-au amplasat foișoare pentru cei dornici să observe natura.

Ca speciile ocrotite și iubitoare de apă din aceste arii protejate să o ducă mai bine, inițiatorii proiectului au amenajat și bălți, gropi, respectiv un lac, iar pentru păsări au montat cuiburi.

Tot în acest proiect, s-au organizat tabere pentru copii și s-au derulat campanii de informare cu mesaje de îmbunătățire a stării de conservare a florei și faunei acestor situri.

Proiectul Primăriei Sânmartin a avut ca partener și asociația Zöld Kör – A Föld Barátai Magyarország Tagja din Ungaria, și un buget total de 2,8 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON