URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2023, 10:15

Copiii din Sânmartin au sărbătorit natura: Trei zile pline de activități, în Rezervația Naturală Pârâul Peța (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 250 de elevi de la școlile din Sânmartin au sărbătorit natura, în mijlocul unei arii protejate importante din comuna lor, Rezervația Naturală Pârâul Peța.

Între 29 și 31 mai, în Ștrandul cu Valuri din localitatea Băile 1 Mai, copiii au participat la diferite activități ce au avut ca temă mediul înconjurător, marcând pe rând Ziua Apelor, Ziua Biodiversității și Ziua Pământului.

Cum se face un ierbar?

În fiecare din cele trei zile, voluntarii asociației ecologiste Ecotop au deschis discuții despre importanța protejării mediului înconjurător ori despre poluare.  

De asemenea, elevii au învățat cum să facă un ierbar și căsuțe pentru păsări din materiale reciclate ori ecologice și au observat fauna și flora din jurul lor, identificând specii de plante ori de insecte și păsări.

Agenda celor trei zile a cuprins și expoziții, plimbări în natură și activități interactive pentru cei mici, precum pictură pe față cu modele inspirate din faună și floră. Toate activitățile au fost menite să-i facă să înțeleagă importanța protejării naturii, a habitatelor, a speciilor și a biodiversității.

Proiect pentru natură

Evenimentele au fost organizate în cadrul unui proiect european al Primăriei Sânmartin, care a vizat ocrotirea naturii. Intitulat „Conservarea și protejarea moștenirii naturale transfrontaliere din județele Bihor- Hajdú-Bihar”, proiectul ROHU-53 finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria, 2014-2020, acest proiect a avut ca obiectiv general îmbunătățirea stadiului de conservare pe o suprafață de 5.063,5 hectare.

În Bihor, vizate au fost ariile protejate ROSCI0008 Betfia şi Rezervaţia Naturală Locul fosilifer de pe Dealul Şomleului, ROSCI098 Pețea, Rezervația Naturală Pețea și ROSCI0262 Valei Iadei, unde echipa de proiect formată din Primăria Sânmartin, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Fundația pentru cultură și educație ecologistă Ecotop a implementat o serie de măsuri menite să ocrotească aceste zone.

Printre altele, s-au făcut investiții în infrastructura de drumuri și parcări, s-au făcut împrejmuri și s-au tras rețele de utilități în zonele ocrotite, dar s-au construit și un centru de monitorizare și un turn de observare la Betfia. De asemenea, s-au făcut plantări de arbori din specii autohtone, s-au înlăturat plantele invazive, s-au adunat deșeurile din ariile protejate și s-au amplasat foișoare pentru cei dornici să observe natura.

Ca speciile ocrotite și iubitoare de apă din aceste arii protejate să o ducă mai bine, inițiatorii proiectului au amenajat și bălți, gropi, respectiv un lac, iar pentru păsări au montat cuiburi.

Tot în acest proiect, s-au organizat tabere pentru copii și s-au derulat campanii de informare cu mesaje de îmbunătățire a stării de conservare a florei și faunei acestor situri.

Proiectul Primăriei Sânmartin a avut ca partener și asociația Zöld Kör – A Föld Barátai Magyarország Tagja din Ungaria, și un buget total de 2,8 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON