URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2017, 14:30

Cooperativă de Coleşti: Sătenii din micuţul sat de lângă Vaşcău au un centru de procesare a produselor din bătătură (FOTO)

Cooperativă de Coleşti: Sătenii din micuţul sat de lângă Vaşcău au un centru de procesare a produselor din bătătură (FOTO) sursa foto: Facebook / Muma Codrului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii din Coleşti, un mic sat aparţinător oraşului Vaşcău, au de acum propriul centru în care să-şi vândă legumele, fructele, carnea ori alte produse pe care le produc în propriile gospodării.

"Este un centru de procesare unde vom colecta toate ingredientele din sat. Cumpărăm de la oameni produsele şi le procesăm pentru a face diferite produse", a explicat pentru BIHOREANUL George Hoţopan, localnic din Coleşti şi unul dintre fondatorii Asociaţiei Muma Codrului, ONG-ul care a iniţiat ridicarea centrului.

Finanţarea a fost asigurată de un sponsor orădean, care a dorit însă să rămână necunoscut publicului.

Practic, folosind doar materia primă din Coleşti, cei 8 angajaţi ai centrului de procesare, toţi tineri din Coleşti şi localităţile vecine, vor produce sosuri, specialităţi de brânzeturi, dulceţuri şi multe altele.

"În maxim o lună vom începe să vindem produse, inclusiv online", a mai spus Hoţopan. Totodată, la parterul centrului va funcţiona un restaurant.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat în urmă cu un an, două familii de tineri din Coleşti, printre care şi un bucătar spaniol mutat aici, şi-au propus să revigoreze satul. Ei au înfiinţat asociaţia Muma Codrului, menită să-i transforme satul într-o destinaţie de ecoturism.  

Citeşte pe această temă şi articolul:

Bienvenido a Coleşti! Două familii tinere, între care una româno-spaniolă, vor să facă dintr-un sat de lângă Vaşcău o destinaţie de ecoturism (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!!
Quim Rueda Pilar
Postat 01 August 2017, 14:55 de TDS
CU TOATĂ DRAGOSTEA....
În toamna anului 2016 ( parcă ) au fost la Oradea la un Târg ( sau ce era ) în Piața Unirii. Aveau niște icoane ! În ele o vedeai 100% pe " Muma pădurii " , atât erau de urâte ! Câteva fătuci își făceau veacul prin fața standului îmbrăcate în niște costume populare de anii 1970/1980 ! I-am spus-o spaniolului ! Evident spaniolul încerca să îmi demonstreze contrariul ! Eh, asta era ca și cum m-aș duce eu în Spania să-i învăț flamenco !În privința produselor gastronomice nu mă pot pronunța !
Postat 01 August 2017, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON