URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2017, 14:30

Cooperativă de Coleşti: Sătenii din micuţul sat de lângă Vaşcău au un centru de procesare a produselor din bătătură (FOTO)

Cooperativă de Coleşti: Sătenii din micuţul sat de lângă Vaşcău au un centru de procesare a produselor din bătătură (FOTO) sursa foto: Facebook / Muma Codrului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii din Coleşti, un mic sat aparţinător oraşului Vaşcău, au de acum propriul centru în care să-şi vândă legumele, fructele, carnea ori alte produse pe care le produc în propriile gospodării.

"Este un centru de procesare unde vom colecta toate ingredientele din sat. Cumpărăm de la oameni produsele şi le procesăm pentru a face diferite produse", a explicat pentru BIHOREANUL George Hoţopan, localnic din Coleşti şi unul dintre fondatorii Asociaţiei Muma Codrului, ONG-ul care a iniţiat ridicarea centrului.

Finanţarea a fost asigurată de un sponsor orădean, care a dorit însă să rămână necunoscut publicului.

Practic, folosind doar materia primă din Coleşti, cei 8 angajaţi ai centrului de procesare, toţi tineri din Coleşti şi localităţile vecine, vor produce sosuri, specialităţi de brânzeturi, dulceţuri şi multe altele.

"În maxim o lună vom începe să vindem produse, inclusiv online", a mai spus Hoţopan. Totodată, la parterul centrului va funcţiona un restaurant.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat în urmă cu un an, două familii de tineri din Coleşti, printre care şi un bucătar spaniol mutat aici, şi-au propus să revigoreze satul. Ei au înfiinţat asociaţia Muma Codrului, menită să-i transforme satul într-o destinaţie de ecoturism.  

Citeşte pe această temă şi articolul:

Bienvenido a Coleşti! Două familii tinere, între care una româno-spaniolă, vor să facă dintr-un sat de lângă Vaşcău o destinaţie de ecoturism (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!!
Quim Rueda Pilar
Postat 01 August 2017, 14:55 de TDS
CU TOATĂ DRAGOSTEA....
În toamna anului 2016 ( parcă ) au fost la Oradea la un Târg ( sau ce era ) în Piața Unirii. Aveau niște icoane ! În ele o vedeai 100% pe " Muma pădurii " , atât erau de urâte ! Câteva fătuci își făceau veacul prin fața standului îmbrăcate în niște costume populare de anii 1970/1980 ! I-am spus-o spaniolului ! Evident spaniolul încerca să îmi demonstreze contrariul ! Eh, asta era ca și cum m-aș duce eu în Spania să-i învăț flamenco !În privința produselor gastronomice nu mă pot pronunța !
Postat 01 August 2017, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON