URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 18:22

Consiliul Local Oradea: 430 de hotărâri aprobate în 26 de minute, majoritatea privind supraimpozitarea clădirilor nereabilitate cu 500%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a bătut toate recordurile de viteză. Aleşii au aprobat miercuri 430 de hotărâri în 26 de minute, ceea ce înseamnă în medie una la 3,6 secunde.

Supraimpozitări în tot oraşul

Aleşii orădenilor şi-au depăşit toate recordurile de eficienţă ca urmare a votării în bloc a celor 400 de proiecte care vizează supraimpozitarea cu 500% a clădirilor nereabilitate. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu votul grupurilor PNL şi UDMR, în condiţiile în care reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Potrivit hotărârilor adoptate, începând de anul viitor municipalitatea va supraimpozita în premieră clădiri de pe toată raza oraşului, nu doar din zona centrală, cât şi situri industriale.

"Am început acest proces în anul 2016, pornind de la 142 de imobile şi, întinzându-ne treptat spre limita intravilanului, am ajuns în 2017 la 255 de imobile, în 2018 la 269, iar pentru anul viitor vor fi 400 de clădiri. Din acestea, 236 de imobile provin din pachetul de anul trecut, iar diferenţa o reprezentă imobilele identificate anul acesta", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa în plen.

Un impuls usturător

Potrivit edilului, 30% din totalul celor 400 de clădiri supraimpozitate o reprezintă siturile industriale, majoritatea concentrate în zonele Şoseaua Borşului şi Calea Clujului. "Aceste suprafeţe de zeci sau sute de hectare de teren, abandonate în intravilan de peste 20 de ani, vor fi supraimpozitate nu pentru a încasa municipiul Oradea nişte bani suplimentari, ci pentru a le da un impus proprietarilor ca să facă ceva cu ele", a argumentat edilul.

Potrivit primarului, în 25 de ani de la preluarea acestor spaţii proprietarii au avut timp destul să le dea altă destinaţie decât cea de ruină. "Este anormal să dezvoltăm oraşul spre limitele lui, ceea ce implică investiţii în infrastructura de reţele şi transport, în timp ce avem în zone centrale foste fabrici ca Avântul, Sinteza, Înfrăţirea, practic abandonate", a spus Bolojan.

Potrivit estimărilor edilului, proprietarii acestor spaţii vor încerca să găsească în cel mai scurt timp o soluţie pentru reabilitarea sau înstrăinarea lor. "De la 20.000 euro impozit pentru o hală abandonată, proprietarul va avea de plătit 120.000 euro, aşa că va căuta o soluţie", a argumentat Bolojan.

De altfel, odată somaţi, proprietarii a 30% dintre imobilele vizate au solicitat deja municipalităţii eliberarea unui Certificat de Urbanism, demers pregătitor pentru demolarea sau reabilitarea imobilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Păsări-Lăți-Lungilă
"De la 20.000 euro impozit pentru o hală abandonată, proprietarul va avea de plătit 120.000 euro". Bravo...nu,nu e nationalizare.O hala abandonata,in ruina, aduce venituri colosale proprietarului,e foarte bine ca primaria se implica si deturneaza aceste profituri nesimtite pentru dezvoltare,pentru picamere,pentru cetatean.Singura dilema este ca nu stim daca impozitul se majoreaza LA 500% sau CU 500%.Edilul,intr-un spasm bine controlat ,l-a marit cu 500%,ca e mai simplu.A semanat niste spasme,va culege la rindu-i niste spasme TATOV, daca vor mai fi electiuni pe aceste meleaguri
Postat 19 Decembrie 2018, 20:03 de excalibur
"Orădeni" impozitați cu 500% !?!
E bine să știți că legea e clară în privința hotărârilor consiliilor locale ... în sensul în care sunt valabile prin vot și adoptare individuală !?! Adică, HCL cu HCL ... de la cap la coadă, nefiind legale adoptările de tip "în bloc" !?! Așa că ... ne vedem în "contencios" și la "prefectură" !?!
Postat 19 Decembrie 2018, 18:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON