URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Decembrie 2018, 18:22

Consiliul Local Oradea: 430 de hotărâri aprobate în 26 de minute, majoritatea privind supraimpozitarea clădirilor nereabilitate cu 500%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a bătut toate recordurile de viteză. Aleşii au aprobat miercuri 430 de hotărâri în 26 de minute, ceea ce înseamnă în medie una la 3,6 secunde.

Supraimpozitări în tot oraşul

Aleşii orădenilor şi-au depăşit toate recordurile de eficienţă ca urmare a votării în bloc a celor 400 de proiecte care vizează supraimpozitarea cu 500% a clădirilor nereabilitate. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu votul grupurilor PNL şi UDMR, în condiţiile în care reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Potrivit hotărârilor adoptate, începând de anul viitor municipalitatea va supraimpozita în premieră clădiri de pe toată raza oraşului, nu doar din zona centrală, cât şi situri industriale.

"Am început acest proces în anul 2016, pornind de la 142 de imobile şi, întinzându-ne treptat spre limita intravilanului, am ajuns în 2017 la 255 de imobile, în 2018 la 269, iar pentru anul viitor vor fi 400 de clădiri. Din acestea, 236 de imobile provin din pachetul de anul trecut, iar diferenţa o reprezentă imobilele identificate anul acesta", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa în plen.

Un impuls usturător

Potrivit edilului, 30% din totalul celor 400 de clădiri supraimpozitate o reprezintă siturile industriale, majoritatea concentrate în zonele Şoseaua Borşului şi Calea Clujului. "Aceste suprafeţe de zeci sau sute de hectare de teren, abandonate în intravilan de peste 20 de ani, vor fi supraimpozitate nu pentru a încasa municipiul Oradea nişte bani suplimentari, ci pentru a le da un impus proprietarilor ca să facă ceva cu ele", a argumentat edilul.

Potrivit primarului, în 25 de ani de la preluarea acestor spaţii proprietarii au avut timp destul să le dea altă destinaţie decât cea de ruină. "Este anormal să dezvoltăm oraşul spre limitele lui, ceea ce implică investiţii în infrastructura de reţele şi transport, în timp ce avem în zone centrale foste fabrici ca Avântul, Sinteza, Înfrăţirea, practic abandonate", a spus Bolojan.

Potrivit estimărilor edilului, proprietarii acestor spaţii vor încerca să găsească în cel mai scurt timp o soluţie pentru reabilitarea sau înstrăinarea lor. "De la 20.000 euro impozit pentru o hală abandonată, proprietarul va avea de plătit 120.000 euro, aşa că va căuta o soluţie", a argumentat Bolojan.

De altfel, odată somaţi, proprietarii a 30% dintre imobilele vizate au solicitat deja municipalităţii eliberarea unui Certificat de Urbanism, demers pregătitor pentru demolarea sau reabilitarea imobilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Păsări-Lăți-Lungilă
"De la 20.000 euro impozit pentru o hală abandonată, proprietarul va avea de plătit 120.000 euro". Bravo...nu,nu e nationalizare.O hala abandonata,in ruina, aduce venituri colosale proprietarului,e foarte bine ca primaria se implica si deturneaza aceste profituri nesimtite pentru dezvoltare,pentru picamere,pentru cetatean.Singura dilema este ca nu stim daca impozitul se majoreaza LA 500% sau CU 500%.Edilul,intr-un spasm bine controlat ,l-a marit cu 500%,ca e mai simplu.A semanat niste spasme,va culege la rindu-i niste spasme TATOV, daca vor mai fi electiuni pe aceste meleaguri
Postat 19 Decembrie 2018, 20:03 de excalibur
"Orădeni" impozitați cu 500% !?!
E bine să știți că legea e clară în privința hotărârilor consiliilor locale ... în sensul în care sunt valabile prin vot și adoptare individuală !?! Adică, HCL cu HCL ... de la cap la coadă, nefiind legale adoptările de tip "în bloc" !?! Așa că ... ne vedem în "contencios" și la "prefectură" !?!
Postat 19 Decembrie 2018, 18:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON