URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2018, 08:08

Consiliul Local a scumpit apa de băut cu 30 de bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inflaţia scumpeşte apa! Consiliul Local a aprobat joi majorarea preţului metrului cub de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Oradea, de la 3,49 lei la 3,60 lei, cu TVA inclus.

Actualizare cu inflaţia

Majorarea de 3,15% intervine pe fondul ajustării tarifelor cu rata inflaţiei, obligaţie asumată de CAO la contractarea creditului BERD pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Oradea.

"Fondurile obţinute ca urmare a creşterilor de tarif trebuie să asigure acoperirea cheltuielilor de exploatare  şi a resurselor pentru rambursarea la termenul scadent a obligaţiilor financiare ce rezultă din acordurile de împrumut BERD, precum şi continuarea programului de reabilitare a sistemului de apă", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Majorarea de tarif se va aplica unitar în toată raza de operare a CAO prin intermediul Aparegio.

Licitaţie pentru defrişări

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat, în ciuda opoziţiei UDMR, demararea procedurii de achiziţie a serviciilor de tăieri arbori şi arbuşti, scoaterea cioatelor, intervenţii în coroana arborilor, defrişarea vegetaţiei abuzive şi arboricole. Potrivit hotărârii, licitaţia se va încheia cu două acorduri cadru pentru două loturi pe o perioadă de patru ani.

Cum liderul grupului UDMR, Kirei Melinda s-a opus organizării licitaţiei iar cel al grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a obiectat cu privire la legalitatea licitării serviciilor pe două loturi, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea (foto) a apărat raportul de specialitate.

"În ce priveşte ilegalitatea existenţei a două acorduri cadru, de asta se ocupă Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Curtea de Conturi! Nu este adevărat că ar fi probleme", a spus Ghitea.

De altfel, în ultimii ani municipalitatea a preferat licitarea unor astfel de servicii, dar şi a acelora de reparaţii şi întreţinere străzi pe loturi, astfel încât să existe doi sau mai mulţi operatori care prestează aceleaşi servicii în paralel.

Scopul acestei împărţiri este ca Primăria, în calitate de beneficiar, să aibă un control mai bun prin compararea tarifelor şi timpilor de reacţie a executanţilor.

Centre de cartier

Tot joi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului "Mobilitate policentrică în municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărul" în valoare de 34,1 milioane lei din care 27 milioane lei pentru construcţii şi montaj. Proiectul a fost deja aprobat de Consilul Local, dar a trebuit confirmat pe noile linii de finanţare.

După cum se ştie municipalitatea vrea să amenajeze din bani europeni trei centre de cartier în zona Parcului Magnolia (cartierul Rogerius), în preajma arenei sportive Antonio Alexe (cartierul Ioşia) şi lângă restaurantul McDonalds din cartierul Nufărul.

Cele trei centre de cartier vor fi legate între ele prin rutele mijloacelor de transport în comun, pentru a descuraja deplasarea orădenilor cu autoturismul.

Tramvaie mai rapide

Tot un proiect de mobilitate urbană vizează şi amenajarea tunelului pe sub Bulevardul Magherul şi lărgirea podului Dacia, care va permite tramvaielor să înainteze spre turbo-giraţie, respectiv spre Gară, fără a mai fi blocate în trafic, precum şi construirea noii linii de tramvai care va înainta de-a lungul pârâului Peţa din Calea Aradului până în cartierul Dimitrie Cantemir, cu acces la depoul de tramvaie din strada Atelierelor.

Investiţia, în valoare totală de 95 milioane lei, urmează să fie suportată în proporţie de 98% din fonduri europene. Contribuţia totală a municipalităţii va fi de 2,2 milioane lei şi va cuprinde diferenţa de 2% în valoare de 1,9 milioane lei, precum şi costurile neeligibile estimate de 313.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Soricel
La lighean se spală aia că el în secolul 21, iar Bârlad, Vaslui te reprezintă asta îți e cultura, știrile de la ora 5 , degeaba te ascunzi după predea, noi te VEDEM .
Postat 28 Iulie 2018, 08:49 de Sandu1206
!!!
Pur și simplu nu înțeleg obsesia Sandelului cu ligheanul! O repetă o repetă....un tip inteligent ar mai schimba! Ar mai băga copaie...nu știu! Dar are obsesiile: lighean Vaslui Bârlad! Mă Sandele..."fi" mai inventiv! Hai un Botoșani....hai o covata...hai o "ghiuveta"! Nu! Sandel știe de lighean! Poate el l-a prea folosit? Freud nu mai poate da răspunsul!
Postat 28 Iulie 2018, 08:30 de soricel
Bihoreanoradean
Avem cele mai mici preturi din țară. Tot la LIGHEAN te speli
Postat 27 Iulie 2018, 23:25 de Sandu1206
O tempora
Unde-s vremurile cind scumirile se puneau in seama cursului valutar... iata ca economistii de la butoanele economiei au gasit un inlocuitor: inflatia. Colonia romania se conformeaza.
Postat 27 Iulie 2018, 15:27 de excalibur
erată
noua
Postat 27 Iulie 2018, 08:30 de eutanasiu
Ce interesant ar fi!
Scumpirea "apei de băut" e o ştire mai puţin importantă dacă ne îndreptăm atenţia asupra HCL din precedenta şedinţă a CLO prin care "s-a" completat obiectul de activitate al CAO cu "îmbutelierea apei potabilei". Aşa putem aprecia la adevărata valoare decizia de a creşte tariful pentru furnizarea apei. Din banii contribuabililor nişte şmecheri securişti vor vinde o linie de îmbuteliere a apei şi alţi securişti, la fel de şmecheri, vor vinde apa. Comercialul director Mureşan, în loc şă-şi plătească datoriile la utilităţi, nici măcar nu e în stare să justifice şmenul. Plăteşte-ţi datoriile, Mureşan! Dacă nu, execută-te (că de-aia eşti director comercial, să recuperezi datoriile)! Poate că ar merita un articol detaliat despre nou jucărie a primarului.
Postat 27 Iulie 2018, 08:30 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON