URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2018, 18:50

Cartierul Ioşia va avea propriul centru, în formă de piaţetă, în spatele sălii Antonio Alexe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Ioşia va avea propriul centru, în formă de piaţetă, pe amplasamentul delimitat de strada Alexandru Cazaban, Arena Antonio Alexe şi Casa Tineretului.

Investiţia, în valoare de 15,3 milioane lei, urmează să fie supusă aprobării săptămâna viitoare în Consiliul Local, după care documentaţia va fi înaintată spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Parte integrantă a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului, investiţia urmăreşte crearea unui centru de cartier care să atragă orădenii din zonă într-un spaţiu relaxant şi prietenos.

"În această zonă, 440 metri pătraţi vor fi pavaţi cu piatră cubică, fiind un carosabil ocazional, 5.745 metri pătraţi vor fi pavaţi cu granit, fiind o platformă pietonală accesibilă tuturor cetăţenilor, iar aproximativ 1.830 metri pătraţi vor fi destinaţi spaţiilor verzi", a declarat viceprimarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rezervat pietonilor!

Potrivit edilului, în viitoarea piaţetă se vor planta 25 de platani de dimensiuni mari, peste 700 de plante perene şi aproximativ 1.500 metri pătraţi de gazon. Amplasamentul va avea o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri tip LED, bănci şi suporturi pentru biciclete.

"Acum, în acea zonă sunt 50 locuri de parcare, din care cam 5% improvizate. După implementarea proiectului, acestea vor fi eliminate. Zona va fi rezervată doar pietonilor", a declarat Birta. Viceprimarul a estimat că lucrările efective vor fi demarate spre sfârşitul anului, cu termen de finalizare de15 luni în anul 2019.

Cartiere cu zonă centrală

Amenajarea piaţetei din Ioşia face parte dintr-un proiect mai larg care vizează înfiiinţarea de centre de cartier, inclusiv în cartierul Rogerius, pe amplasamentul parcului Magnolia, şi în cartierul Nufărul, în zona Mc Donalds. Proiectul unei piaţete destinate pietonilor în zona centrală lângă Catedrala Episcopală Ortodoxă din fostul centru civic va fi implementat mai târziu, după rezolvarea conflictelor de trafic din zonă prin amenajarea de tuneluri subterane pentru maşini.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a declarat că municipalitatea face aceste investiţii pentru a le oferi orădenilor posibilitatea să socializeze fără a se mai deplasa până în zona centrală, dar şi pentru a îmbunătăţi imaginea zonei. "Noi mizăm pe faptul că, acolo unde realizăm investiţii publice de calitate, antrenăm şi sectorul privat să facă investiţii de calitate", a declarat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Linistea dinaintea furtunii
Ne asteptam la o invazie de masini pe str Cazaban dupa ce se face legatura cu str Raturi din Santandrei ,mai bine izolau blocurile daca tot vroiau sa faca ceva pentru cei din Iosia.
Postat 08 Aprilie 2018, 08:52 de Mircea007
nu pricep...
@vlad_oradea: eu îți dau dreptate! Dar de ce în astfel de cazuri DNA nu se AUTO? Nu face parte din pro...to...col?
Postat 06 Aprilie 2018, 21:05 de dani-e-let
Investitie utila?
Cum zicea Bolojan, cu 3 mil E se face un pod peste Crisul Repede. Birta ar zice, cu 3 mil E sifonam de un centru cu platani/plante perene(100 ron bucata) si beton cu piatra cubica. Asezonat cu iluminat ambiental LED si fantana arteziana la nivel de gazon. Dubios foarte dubion...
Postat 05 Aprilie 2018, 21:59 de vlad_oradea
Cazaban
Poate tine cineva cont si trecerea dinspre Cazaban spre Sala sporturilor pe langa magazinul Best care a luat si trotuarul de langa bloc cand l-au contruit
Postat 05 Aprilie 2018, 20:55 de Mircea007
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON