URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2021, 22:49

Consiliul Local a aprobat unificarea spitalelor orădene și asocierea cu județul pentru realizarea terminalului Cargo al aeroportului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit în ședință ordinară marți după-amiază și-a dat avizul de principiu pentru unificarea într-o singură entitate a spitalelor Municipal și Județean.

Anunțat în ultima clipă...

Hotărârea a fost adoptată cu 22 de voturi pentru din totalul celor 26 de consilieri locali prezenți la ședință.

Dacă liberalul Călin Barabaș, director de îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, s-a abținut de la vot pentru a nu fi în incompatibilitate, liderul grupului PSD, Emilian Pavel, a refuzat să voteze materialul pentru a sancționa modul în care primarul Florin Birta, inițiatorul proiectului, l-a supus dezbaterii în plen.

„Nu este normal să pui pe ordinea de zi acest material, de o asemenea importanță, în ultima clipă, fără să îl supui în prealabil dezbaterilor din comisie”, a spus Pavel.

Un mega-spital de categoria întâi

După cum BIHOREANUL a mai scris, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și primarul de Oradea, Florin Birta, au anunțat marți, într-o conferință de presă care a precedat ședința de Consiliu Local, că vor iniția un proiect de hotărâre privind unificarea celor două unități spitalicești.

Pe de o parte, noua structură își va putea reduce costurile de personal prin eliminarea posturilor care se dublează și și-ar optimiza costurile cu materialele și personalul.

Pe de altă parte în urma fuziunii celor două unități spitalicești de categoria a doua structura sanitară rezultată va fi de categoria întâi, ceea ce înseamnă că spitalul își va mări finanțarea plătită de CAS pentru fiecare pacient de la 1.600 lei la 1.800 lei, adică un plus de circa două milioane euro pe an pentru îngrijirea bolnavilor.

„Am avut inclusiv acordul verbal al doamnei ministru Mihăilă (n.r. ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă). I-am prezentat ce am dori să facem ne-a dat acordul că ne va susține”, a spus primarul Florin Birta.

Odată hotărâtă în Consiliul Local, unificarea celor două spitale va trebui aprobată la nivelul Ministerului Sănătății.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, noua structură ar putea funcționa de la 1 septembrie.

Parteneriat pentru cargo

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali au mai aprobat și asocierea Consiliului Județean Bihor cu Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și Aeroportul Oradea pentru realizarea unui terminal cargo pentru mărfuri care să deservească aerogara orădeană.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, iar reprezentanții opoziției au ținut să puncteze acest lucru.

„Consiliul Județean are nevoie de susținerea municipiului”, a spus PSD-istul Adrian Madar. Acesta a acuzat „atitudinea incorectă de dinaintea schimbării conducerii Consiliului Județean Bihor, care era incriminată pentru această incapacitate de a face schimbări deși nici noua conducere nu reușește să facă nimic fără susținerea municipiului”.

Primarul Florin Birta a replicat afirmând că municipalitatea și-a arătat tot timpul disponibilitatea spre colaborare, indiferent cine a fost la conducerea județului.

„Vă rog să îmi arătați un parteneriat (n.r. cerut de Consiliul Județean Bihor), care a fost refuzat de Primăria Oradea. Dacă acum patru ani Consiliului Județean Bihor venea cu această propunere nu era refuzat”, a spus Birta.

Așa cum BIHOREANUL a mai consemnat, hotărârea de marți a Consiliului Local Oradea va trebui urmată de una adoptată de Consiliul Județean Bihor, în ședința de miercuri, prin care terenul aferent viitorului terminal va fi transferat din patrimoniul public în patrimoniul privat al județului pentru a putea fi pus la dispoziția investitorului.

Ulterior, în iulie, ar urma să fie publicat anunțul pentru desemnarea unei companii care să construiască o cale de rulare către pista aeroportului, o platformă pentru staționarea avioanelor și mai multe hale.

Investitorul, care ar putea fi desemnat undeva în septembrie, va avea la dispoziție doi ani pentru finalizarea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă hotărârea cu spitalele nu a trecut prin comisie, contenciosul administrativ o anulează fără discuție. Așa că, există soluții dacă ar exista și o opoziție reală.
Pe de altă parte, unificarea asta are caracter de fuziune. Și este vorba de o fuziune "prin absorbție". Acest lucru presupune că una dintre entități își păstrează regimul juridic, în timp ce cealaltă dispare. Or, desființarea "municipalului" și trecerea în structura "județeanului" este total greșită. Mai ales că nu se suprapun multe dintre activitățile specifice și nu e vorba de aceleași ținte în materie de pacienți. Este de fapt similar cu situația din Cluj, unde neica-nimeni de la Ministerul Sănătății a vrut desființarea Institutului de Urologie și trecerea acestuia în structura altui spital. Ceea ce înseamnă că "guvernul meu" vrea să reducă cheltuielile pe seama calității actului medical. "Neterminații" ăștia vor regim concurențial în sănătate, dar construind în același timp structuri de monopol. Habarnismul și liberalismul sunt în mod cert înrudiți.
Postat 30 Iunie 2021, 08:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON