Consiliul Local a aprobat marţi în şedinţă ordinară, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la atribuirea unei locuinţe ANL. Conform noilor punctaje, cele mai mari şanse la obţinerea unei locuinţe le vor avea tinerii sub 35 de ani cu studii superioare, căsătoriţi, care locuiesc în chirie sau sunt toleraţi în locuinţa părinţilor şi au mai mulţi copii.
Potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local, criteriile de ierarhizare pe baza cărora se acordă punctajele iau în calcul: situaţia locativă actuală a solicitantului unde cel mai mare punctaj, de 10 puncte, îl primesc tinerii care stau cu chirie într-un fond locativ privat, starea civilă unde cei căsătoriţi primesc 10 puncte, iar cei necăsătoriţi doar 8 puncte, şi numărul de copii din întreţinere, unde familiile cu un copil primesc două puncte, iar cele cu peste patru copiii cinci puncte plus încă un punct pentru fiecare copil după cel de al patrulea.
De asemenea, se mai punctează starea de sănătate a solicitantului dacă acesta necesită însoţitor sau o cameră suplimentară, vechimea cererii pentru o locuinţă unde solicitările de până la un an primesc un punct, iar cele între trei şi patru ani primesc 9 puncte, cu precizarea că pentru fiecare ani peste limita de patru se mai acordă patru puncte.
În plus, se mai acordă puncte pentru nivelul de studii, unde solicitanţii cu şcoală generală primesc doar opt puncte. iar absolvenţii de studii superioare 18, şi situaţiile locative sau sociale deosebite. Astfel, tinerii proveniţi din casele de ocrotire socială primesc suplimentar 15 puncte, tinerii care au adoptat sau adoptă un copil primesc 10 puncte, iar tinerii evacuaţi din imobilele naţionalizate cinci puncte.
Conform criteriilor de acces la locuinţă, titularul cererii de repartizare a unei locuinţe ANL trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii şi să poată primi repartiţie de locuinţă în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.
Titularul cererii, dar şi membrii familiei acestuia (soţ, soţie, copii şi alte personale aflate în întreţinerea acestuia) trebuie să nu deţină sau să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate, să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie proprietate de stat sau proprietate a municipiului Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.