URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Ianuarie 2016, 13:11

Consiliul Judeţean va cere instanţei desfiinţarea ONG-ului care a prădat averea fostei Uniuni a Tineretului Comunist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Română pentru Tineret, o organizaţie "neguvernamentală" constituită în 1991 pentru a prelua şi administra bunurile fostei Uniuni a Tineretului Comunist, şi în care sunt reprezentate Prefectura, Consiliul Judeţean, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, are zilele numărate.

În urma unei aprinse controverse între secretarul judeţului, Carmen Soltănel, şi consilierul judeţean PNL Florin Birta, aleşii bihorenilor au decis la reuniunea de joi a CJ să iniţieze o acţiune în contradictoriu cu Fundaţia în vederea constatării dizolvării ONG-ului.

Praf şi pulbere

De-a lungul anilor, FRT a administrat averea fostei UTC în aşa fel încât la finele deceniului nouă din aceasta a mai rămas doar Casa de Cultură a Tineretului din Ioşia Nord, care în anul 2000, printr-o sentinţă dubioasă a Judecătoriei Oradea, a fost scoasă din proprietatea statului român şi trecută chiar în proprietatea Fundaţiei.

Atâta doar că aceasta a fost administrată atât de eficient încât complexul Tineretului a ajuns în ruină, iar ONG-ul a acumulat datorii uriaşe atât la Primăria Oradea (600.000 lei), cât şi la fosta Direcţie a Finanţelor Publice Bihor (aproape 300.000 lei), în condiţiile în care nici nu este în stare să achite ratele unui credit contractat în 2008 de la BCR (de 270.000 lei) pentru reabilitarea clădirii construite în anii ’80 prin munca "voluntară" a foştilor UTC-işti.

În această situaţie, Finanţele au cerut anul trecut scoaterea la vânzare prin licitaţie a Casei de Cultură a Tineretului. Primăria Oradea s-a opus, cerând proprietatea asupra clădirii şi argumentând că licitaţia ar putea fi finalizată la preţuri mult sub valoarea de piaţă a imobilului, mai ales că legea permite vânzarea chiar şi la 25% din preţul de strigare.

Comisie degeaba

În timp ce Primăria a pierdut procesul privind dreptul de proprietate asupra clădirii, Consiliul Judeţean Bihor, care se consideră îndreptăţit să preia acest drept, a cerut înfiinţarea unei comisii care să verifice activitatea conducerii FRT şi care să se pronunţe dacă este sau nu necesară dizolvarea Fundaţiei.

Cum activitatea comisiei a fost blocată de conducerea FRT, care nu acceptă nici măcar reprezentantul votat de CJ în comisie, la reuniunea de joi a deliberativului judeţean, consilierul liberal Florin Birta a propus adoptarea unei hotărâri prin care această instituţie să se adreseze Tribunalului în aşa fel încât instanţa să fie cea care să constate dizolvarea ONG-ului.

Propunerea a stârnit, însă, controverse juridice între juriştii Consiliului Judeţean şi iniţiator, susţinut de colegul său din Comisia Juridică, Traian Bogdan, la final fiind nevoie de un vot secret pentru tranşarea chestiunii.

Nu se poate! Ba se poate!

După ce preşedintele Comisiei Juridice, Alexandru Kiss, a anunţat în plenul şedinţei că aceasta şi-a însuşit avizul negativ asupra proiectului iniţiat de Birta, în contextul în care şi juriştii instituţiei au întocmit un referat negativ, consilierul PNL a insistat asupra necesităţii, oportunităţii şi legalităţii demersului său.

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a susţinut că ideea lui Birta este inadecvată, deoarece legea ar permite o asemenea iniţiativă doar în cazul în care s-ar dovedi că şefii FRT au desfăşurat o activitate ilicită, amintind – de asemenea – că CJ se mai judecă deja cu Fundaţia în alt proces, tocmai datorită refuzului de a accepta în Consiliul de Administraţie al ONG-ului reprezentantul desemnat prin vot de CJ.

Birta a replicat, însă, că legea permite Consiliului Judeţean iniţierea acţiunii, urmând ca instanţa să fie cea care se pronunţă şi a cerut vot secret în urma căruia a avut câştig de cauză: 10 consilieri judeţeni au votat pentru deschiderea procesului şi doar 9 împotrivă.

Singura întrebare este, însă, cu câtă convingere vor pleda juriştii CJ această cauză în condiţiile în care, practic, au fost obligaţi să deschidă acest proces împotriva opiniei lor?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON