URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Ianuarie 2016, 13:11

Consiliul Judeţean va cere instanţei desfiinţarea ONG-ului care a prădat averea fostei Uniuni a Tineretului Comunist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Română pentru Tineret, o organizaţie "neguvernamentală" constituită în 1991 pentru a prelua şi administra bunurile fostei Uniuni a Tineretului Comunist, şi în care sunt reprezentate Prefectura, Consiliul Judeţean, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, are zilele numărate.

În urma unei aprinse controverse între secretarul judeţului, Carmen Soltănel, şi consilierul judeţean PNL Florin Birta, aleşii bihorenilor au decis la reuniunea de joi a CJ să iniţieze o acţiune în contradictoriu cu Fundaţia în vederea constatării dizolvării ONG-ului.

Praf şi pulbere

De-a lungul anilor, FRT a administrat averea fostei UTC în aşa fel încât la finele deceniului nouă din aceasta a mai rămas doar Casa de Cultură a Tineretului din Ioşia Nord, care în anul 2000, printr-o sentinţă dubioasă a Judecătoriei Oradea, a fost scoasă din proprietatea statului român şi trecută chiar în proprietatea Fundaţiei.

Atâta doar că aceasta a fost administrată atât de eficient încât complexul Tineretului a ajuns în ruină, iar ONG-ul a acumulat datorii uriaşe atât la Primăria Oradea (600.000 lei), cât şi la fosta Direcţie a Finanţelor Publice Bihor (aproape 300.000 lei), în condiţiile în care nici nu este în stare să achite ratele unui credit contractat în 2008 de la BCR (de 270.000 lei) pentru reabilitarea clădirii construite în anii ’80 prin munca "voluntară" a foştilor UTC-işti.

În această situaţie, Finanţele au cerut anul trecut scoaterea la vânzare prin licitaţie a Casei de Cultură a Tineretului. Primăria Oradea s-a opus, cerând proprietatea asupra clădirii şi argumentând că licitaţia ar putea fi finalizată la preţuri mult sub valoarea de piaţă a imobilului, mai ales că legea permite vânzarea chiar şi la 25% din preţul de strigare.

Comisie degeaba

În timp ce Primăria a pierdut procesul privind dreptul de proprietate asupra clădirii, Consiliul Judeţean Bihor, care se consideră îndreptăţit să preia acest drept, a cerut înfiinţarea unei comisii care să verifice activitatea conducerii FRT şi care să se pronunţe dacă este sau nu necesară dizolvarea Fundaţiei.

Cum activitatea comisiei a fost blocată de conducerea FRT, care nu acceptă nici măcar reprezentantul votat de CJ în comisie, la reuniunea de joi a deliberativului judeţean, consilierul liberal Florin Birta a propus adoptarea unei hotărâri prin care această instituţie să se adreseze Tribunalului în aşa fel încât instanţa să fie cea care să constate dizolvarea ONG-ului.

Propunerea a stârnit, însă, controverse juridice între juriştii Consiliului Judeţean şi iniţiator, susţinut de colegul său din Comisia Juridică, Traian Bogdan, la final fiind nevoie de un vot secret pentru tranşarea chestiunii.

Nu se poate! Ba se poate!

După ce preşedintele Comisiei Juridice, Alexandru Kiss, a anunţat în plenul şedinţei că aceasta şi-a însuşit avizul negativ asupra proiectului iniţiat de Birta, în contextul în care şi juriştii instituţiei au întocmit un referat negativ, consilierul PNL a insistat asupra necesităţii, oportunităţii şi legalităţii demersului său.

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a susţinut că ideea lui Birta este inadecvată, deoarece legea ar permite o asemenea iniţiativă doar în cazul în care s-ar dovedi că şefii FRT au desfăşurat o activitate ilicită, amintind – de asemenea – că CJ se mai judecă deja cu Fundaţia în alt proces, tocmai datorită refuzului de a accepta în Consiliul de Administraţie al ONG-ului reprezentantul desemnat prin vot de CJ.

Birta a replicat, însă, că legea permite Consiliului Judeţean iniţierea acţiunii, urmând ca instanţa să fie cea care se pronunţă şi a cerut vot secret în urma căruia a avut câştig de cauză: 10 consilieri judeţeni au votat pentru deschiderea procesului şi doar 9 împotrivă.

Singura întrebare este, însă, cu câtă convingere vor pleda juriştii CJ această cauză în condiţiile în care, practic, au fost obligaţi să deschidă acest proces împotriva opiniei lor?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON