URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2018, 14:20

Consiliul Judeţean Bihor spune că va sprijini comunele şi oraşele pentru racordarea la gaz, dar nu ştie cum

Consiliul Judeţean Bihor spune că va sprijini comunele şi oraşele pentru racordarea la gaz, dar nu ştie cum sursa foto: www.botosaninews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean îmbărbătează primăriile comunelor şi oraşelor bihorene care vor să aibă acces la resursa de gaz, încurajându-le să se "întovărăşească" în aşa numite Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, pe care mai multe UAT-uri au şi început, de altfel, să le constituie.

Vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că, împreună cu omologul Ioan Mang şi cu preşedintele Pasztor Sandor, s-au hotărât să sprijine înfiinţarea ADI-urilor, dintre care unul, pornit cu un an în urmă la iniţiativa primarului comunei Rieni împreună cu cei din Beiuş şi din alte 7 comune din zonă, l-au şi înfiinţat recent.

"Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu Distrigaz şi cu primarii din judeţ, îi încurajăm să înfiinţeze ADI-uri. Am dori să intre cât mai multe primării, 10-15, în aceste ADI-uri", a spus Bodea.

Rostul ADI-urilor este ca mai multe primării, mizând pe un viitor număr de consumatori mai mare, să convingă Transgaz să extindă reţelele de gaz în localităţile componente şi să întocmească studii de fezabilitate în baza cărora, apoi, compania să elaboreze memorii tehnice pentru justificarea viitoarelor investiţii.

Bodea a spus că şi Ministerul Dezvoltării va sprijini aceste investiţii, cu suma de 300 milioane euro, iar Consiliul Judeţean "s-a angajat şi vom susţine finanţarea SF-urilor acestor ADI-uri, încă nu am stabilit clar procentele, dar le vom susţine 100%".

Întrebat de BIHOREANUL dacă, pentru a demonstra că nu se menţine la stadiul de promisiuni verbale, ci va şi elabora un document scris, adică va adopta o Hotărâre în acest sens, Bodea a spus că şefii CJ încă nu şi-au pus această problemă, dar a considerat că ar fi o idee corectă, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, din bugetul judeţului s-au alocat bani preferenţial pentru achiziţia de cazane pe lemne la diverse parohii, în loc să fie elaborată o strategie pentru susţinerea reală a extinderii reţelelor de gaz, de exemplu prin finanţarea de către CJ a studiilor de fezabilitate.

"O să iau în calcul ce aţi spus dvs, să adoptăm o Hotărâre de Consiliu Judeţean, care ar fi binevenită", a spus vicepreşedintele Traian Bodea.

Pe de altă parte, în condiţiile în care există primării care nu au mai aşteptat înfiinţarea de ADI-uri, ci şi-au comandat şi plătit singure SF-urile pentru racordarea la reţelele de gaz din apropierea localităţilor, cum este de pildă, primăria din Ştei sau cea din Girişu de Criş, Bodea a spus că CJ nu le va oferi acestora nicio compensaţie financiară. "Retroactiv, nu putem da bani pentru un SF deja achitat", a spus el.

Ca urmare, edilii harnici vor fi lăsaţi în continuare să se descurce singuri, fără nicio recompensă pentru că au avut iniţiativă, în schimb CJ îi va ajuta pe cei care nu au făcut nimic sau care se mişcă mai greu. Chiar dacă, încă, după cum şi recunoaşte, nu ştie în cel fel şi în ce măsură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dreams.
Astia nu sunt in stare sa racordeze strazile din Oradea ( Episcopia) la gaze si viseaza la "comune si orase"....
Postat 21 Decembrie 2018, 15:03 de Kuler
Aliante
Devine tot mai clar ca aliantele vor rezolva problemele comunitatii.Ramine de studiat/exersat cum ar fi mai bine: una,doua trei aliante mari intinse pe mai multe judete sau mai multe aliante mici,la nivel de sate,comune,orase? Urmeaza si experimentul: aliante pe persoana fizica...
Postat 21 Decembrie 2018, 14:38 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON