URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2016, 18:30

Conferenţiarul Viorica Banciu de la Universitatea Oradea, arestată pentru şpagă, a pretins 800 euro pentru 3 lucrări de licenţă

Viorica Banciu, conferenţiarul de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii Oradea prinsă în flagrant cu mită şi arestată la sfârşitul săptămânii trecute pentru o perioadă de 30 de zile, este acuzată de procurori că îşi obliga studenţii să cumpere de la ea lucrările pentru examenele de licenţă la materia pe care le-o preda, respectiv la limba şi literatura română, sumele cerute fiind între 100 şi 400 euro.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, doar în ultimele luni, Banciu ar fi "vândut" 3 lucrări de licenţă, pentru care a pretins în total 800 euro şi a încasat 500 euro și a ajuns în atenţia procurorilor în urma unui denunţ formulat de una dintre cliente. "În octombrie 2015, inculpata a pretins de la denunţătoare, suma de 300 de euro, în vederea întocmirii unei lucrări de licenţă", se arată în informarea Parchetului. 

În schimbul banilor, femeia a promis totodată că va interveni pe lângă un membru al Comisiei pentru examenul de licenţă din vara anului 2016, pentru ca studenta să promoveze examenul.  

Din suma pretinsă de la denunţătoarea sa, Banciu a încasat 150 euro pe 10 noiembrie anul trecut, iar restul pe 15 ianuarie, în acest an, când a şi fost prinsă în flagrant de poliţiştii DGA Bihor, în timpul unei acţiuni coordonate de Parchetul Bihor.

În aceeaşi zi, conferenţiarul a fost reţinut, iar o zi mai târziu prezentat la Tribunalul Bihor unde a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bihor, măsură care urmează să fie rediscutată de Curtea de Apel Oradea.

Din cercetările efectuate de procurori, altor două studente, Banciu le-ar fi cerut 100 euro respectiv 400 euro, pentru întocmirea lucrării de licenţă la limba şi literatura română, în cel din urmă caz încasând şi "avans" de 200 euro. 

"Faptul că inculpata, în calitate de profesor de limba şi literatura română, a pretins diferite sume de bani în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă studentelor sale, refuzându-le practic acestora orice posibilitate de a-şi întocmi fiecare individual lucrările de licenţă, denotă o periculozitate sporită a faptelor ei, întrucât le-a lipsit pe studente de dreptul de a-şi desăvârşi pregătirea profesională, ignorând dreptul acestora de a învăţa", a motivat purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor solicitarea de arestare făcută de colegii ei pe numele universitarei, chemată să răspundă la 3 acuzații de luare de mită şi una de trafic de influenţă.

În opinia lui Cotrău, corupţia din învăţământ aduce la degradarea sistemului educaţional, promovarea nonvalorilor şi incompetenţa profesională.

"Trecerea de la micile atenţii oferite profesorilor, cu diferite ocazii, la cadourile scumpe sau obligativitatea meditaţiilor acasă declanşează o competiţie incorectă între copiii fără posibilităţi materiale, care învaţă sau vor să înveţe, si cei care îşi cumpără notele sau examenele. Şansa copiilor săraci de a câştiga această competiţie dată pentru dreptul la învăţătură depinde doar de voinţa colectivă şi atitudinea civică anticorupţie, prin netolerarea, denunţarea, demascarea şi, nu în ultimul rând, sancţionarea cu promptitudine a acesteia", a mai explicat Cotrău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cand sa va termina?
Ma tot intreb cand se vor termina aceste fapte de coruptie,furtisaguri si abuzuri din scolile oradene.Eu cred ca si inspectorii scolari care merg prin inspectii inchid ochii la muuuuulte.Dar de ce? Directorii numiti politic abuzeaza de functia pe care o au.Parca sunt lipiti de scaunul directorial.Ce dracu? Nu mai sunt oameni incoruptibili?Fura din avutia statului cat nu li rusine impreuna cu acolitii lor.Chiar nu vrea sa vada nimeni???La fel si in alte domenii.
Postat 21 Ianuarie 2016, 08:50 de adevarat
mici atentii....
Doamna Andronescu a lăncrămat în direct la TV ca le-a interzis studentilor ei si sa ii daruiasca vreo floare :(((((( vaiiiii șe dureriii
Postat 20 Ianuarie 2016, 23:41 de ADINA
punctul de vedere al Parchetului
sa fie dus putin si la GUVERN si chiar Sindicate!!! intr-adevar sunt deranjante practicile in care noi parintii trebuie sa ne dam copiii la meditatii, in caz contrar copilul fiind chiar persecutat!!!
Postat 20 Ianuarie 2016, 19:55 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON