URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Ianuarie 2016, 18:30

Conferenţiarul Viorica Banciu de la Universitatea Oradea, arestată pentru şpagă, a pretins 800 euro pentru 3 lucrări de licenţă

Viorica Banciu, conferenţiarul de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii Oradea prinsă în flagrant cu mită şi arestată la sfârşitul săptămânii trecute pentru o perioadă de 30 de zile, este acuzată de procurori că îşi obliga studenţii să cumpere de la ea lucrările pentru examenele de licenţă la materia pe care le-o preda, respectiv la limba şi literatura română, sumele cerute fiind între 100 şi 400 euro.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, doar în ultimele luni, Banciu ar fi "vândut" 3 lucrări de licenţă, pentru care a pretins în total 800 euro şi a încasat 500 euro și a ajuns în atenţia procurorilor în urma unui denunţ formulat de una dintre cliente. "În octombrie 2015, inculpata a pretins de la denunţătoare, suma de 300 de euro, în vederea întocmirii unei lucrări de licenţă", se arată în informarea Parchetului. 

În schimbul banilor, femeia a promis totodată că va interveni pe lângă un membru al Comisiei pentru examenul de licenţă din vara anului 2016, pentru ca studenta să promoveze examenul.  

Din suma pretinsă de la denunţătoarea sa, Banciu a încasat 150 euro pe 10 noiembrie anul trecut, iar restul pe 15 ianuarie, în acest an, când a şi fost prinsă în flagrant de poliţiştii DGA Bihor, în timpul unei acţiuni coordonate de Parchetul Bihor.

În aceeaşi zi, conferenţiarul a fost reţinut, iar o zi mai târziu prezentat la Tribunalul Bihor unde a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bihor, măsură care urmează să fie rediscutată de Curtea de Apel Oradea.

Din cercetările efectuate de procurori, altor două studente, Banciu le-ar fi cerut 100 euro respectiv 400 euro, pentru întocmirea lucrării de licenţă la limba şi literatura română, în cel din urmă caz încasând şi "avans" de 200 euro. 

"Faptul că inculpata, în calitate de profesor de limba şi literatura română, a pretins diferite sume de bani în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă studentelor sale, refuzându-le practic acestora orice posibilitate de a-şi întocmi fiecare individual lucrările de licenţă, denotă o periculozitate sporită a faptelor ei, întrucât le-a lipsit pe studente de dreptul de a-şi desăvârşi pregătirea profesională, ignorând dreptul acestora de a învăţa", a motivat purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor solicitarea de arestare făcută de colegii ei pe numele universitarei, chemată să răspundă la 3 acuzații de luare de mită şi una de trafic de influenţă.

În opinia lui Cotrău, corupţia din învăţământ aduce la degradarea sistemului educaţional, promovarea nonvalorilor şi incompetenţa profesională.

"Trecerea de la micile atenţii oferite profesorilor, cu diferite ocazii, la cadourile scumpe sau obligativitatea meditaţiilor acasă declanşează o competiţie incorectă între copiii fără posibilităţi materiale, care învaţă sau vor să înveţe, si cei care îşi cumpără notele sau examenele. Şansa copiilor săraci de a câştiga această competiţie dată pentru dreptul la învăţătură depinde doar de voinţa colectivă şi atitudinea civică anticorupţie, prin netolerarea, denunţarea, demascarea şi, nu în ultimul rând, sancţionarea cu promptitudine a acesteia", a mai explicat Cotrău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cand sa va termina?
Ma tot intreb cand se vor termina aceste fapte de coruptie,furtisaguri si abuzuri din scolile oradene.Eu cred ca si inspectorii scolari care merg prin inspectii inchid ochii la muuuuulte.Dar de ce? Directorii numiti politic abuzeaza de functia pe care o au.Parca sunt lipiti de scaunul directorial.Ce dracu? Nu mai sunt oameni incoruptibili?Fura din avutia statului cat nu li rusine impreuna cu acolitii lor.Chiar nu vrea sa vada nimeni???La fel si in alte domenii.
Postat 21 Ianuarie 2016, 08:50 de adevarat
mici atentii....
Doamna Andronescu a lăncrămat în direct la TV ca le-a interzis studentilor ei si sa ii daruiasca vreo floare :(((((( vaiiiii șe dureriii
Postat 20 Ianuarie 2016, 23:41 de ADINA
punctul de vedere al Parchetului
sa fie dus putin si la GUVERN si chiar Sindicate!!! intr-adevar sunt deranjante practicile in care noi parintii trebuie sa ne dam copiii la meditatii, in caz contrar copilul fiind chiar persecutat!!!
Postat 20 Ianuarie 2016, 19:55 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON