URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2016, 16:33

Condamnat pe viaţă: Trei doctoriţe, acuzate de malpraxis soldat cu amputarea piciorului unui nou-născut

Condamnat pe viaţă: Trei doctoriţe, acuzate de malpraxis soldat cu amputarea piciorului unui nou-născut FĂRĂ VINDECARE. Supăraţi pe medicii din Maternitate, Cristian şi Lidia Galea povestesc cum a reacţionat surioara de 3 ani a lui Elisei când l-au dus acasă. "A luat un picior de la o păpuşă ca să-l dea frăţiorului..."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu câţiva ani, Maternitatea dădea naştere celor mai multe scandaluri din tot sistemul sanitar local, dar să fie acuzaţi trei medici într-un singur caz nu s-a mai întâmplat niciodată.

Au făcut-o părinţii unui copil rămas fără un picior din pricina unor erori mai puţin obişnuite. Un obstetrician e învinuit că, deşi a făcut cezariană, al cărei rost e tocmai evitarea complicaţiilor, a folosit un forceps, iar doi neonatologi că s-au "moşmondit" nepermis la stabilirea unui diagnostic ce-ar fi permis salvarea piciorului...

"O să fie bine"

Lidia Galea a adus pe lume trei copii fără probleme. Primii doi, un băieţel de 6 ani şi o fetiţă de 3, sunt sănătoşi-voioşi, doar mezinului, Elisei, îi lipseşte un picior. Din cauza medicilor, acuză femeia.

Sarcina i-a fost supravegheată de o doctoriţă din Oradea la un spital privat din Salonta până în luna a opta, când aceasta i-a recomandat să se interneze la Maternitate, deoarece pruncul va fi mare. "M-am internat pe 18 martie, iar pe 26 martie au început contracţiile şi am fost dusă în sala de naşteri", povesteşte Lidia. I s-a făcut cezariană cu anestezie rahidiană, care a decurs bine, iar la final i-a fost arătat pruncul, greu de 4.700 grame şi notat cu un scor Apgar de 9/10.

De a doua zi, însă, au început problemele. Veniţi în vizită, soţul şi soacra i-au spus că băieţelul era vânăt pe spate şi la piciorul drept. Bărbatul a dus-o cu căruciorul la Neonatologie, unde au găsit obstetriciana şi o neonatoloagă lângă prunc. "Mi-au spus că de obicei copiii mai mari se adaptează mai greu după naştere şi că trebuie să-i facă perfuzii cu glucoză, dar să stăm liniştiţi, că o să fie bine".

De la una la alta

Bine, însă, n-a fost. După încă o zi, a văzut piciorul drept al pruncului bandajat. "Mi-au zis că-i aplică unguent, să se retragă vânătăile". Soacra şi o prietenă au cerut lămuriri obstetricienei, dar acesta le-a spus că "a scos copilul şi l-a dat mai departe, să întrebăm neonatologii".

În următoarele zile mama a fost plimbată între doctori, fără să afle nimic concret. Luni dimineaţă, a găsit în jurul copilului mai mulţi medici, dar abia la prânz o doctoriţă i-a zis că "situaţia e gravă", tot fără să-i explice de ce. I s-a cerut doar un acord pentru ca pruncul să fie dus la Spitalul Judeţean, la computerul tomograf.

După-amiaza, copilul a fost retrimis la Maternitate, iar seara mama a fost anunţată că va fi transferat la Municipal, unde va veni un doctor de la Târgu Mureş să-i opereze o venă. "Abia atunci mi-au spus că vânătăile de la picior au apărut pentru că nu-i circula sângele bine într-o venă şi că există riscul amputării".

Cu întârziere

Medicii au anunţat-o pe femeie că vor scoate cheagurile, că vor încerca să repornească circulaţia şi vor face tot posibilul să-i salveze piciorul. După operaţia care a durat 3 ore, rana a fost lăsată deschisă: dacă sângera, era semn bun, că sângele circulă. Cum rana n-a sângerat, după încă o zi, pe 7 aprilie, a urmat amputarea sub genunchi. "Doctorul mi-a spus că dacă se intervenea mai rapid existau şanse pentru salvarea piciorului", zice Lidia.

Surprinzător, femeia a fost vizitată atunci, la Municipal, de obstetriciană. "A venit să-mi spună că n-a folosit cleştele forceps, ci numai o lingură, ca să scoată mai uşor copilul. Când i-am spus că totuşi pe foaia de observaţie a copilului scrie aplicare de forceps, a spus să întrebăm neonatoloagele de ce".

Bănuind că cele trei doctoriţe au greşit, după externare părinţii au dus băieţelul şi la Cluj. Acolo au şi aflat că tromboza piciorului fusese cauzată de o trombofilie ereditară ce provoca hipercoagulabilitatea sângelui. "Ne-au zis că forcepsul putea să fi provocat lovituri obstetricale şi i-au dat tratament cu anticoagulante", spune Lidia.

Erori în serie

Neîmpăcată de posibilele erori medicale, familia Galea le-a reclamat Comisiei de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică atât pe obstetriciana Lorenzina Cozma, cât şi pe neonatoloagele Ramona Dorobanţu şi Camelia Rusu. "Însăşi raţiunea cezarienei este de a asigura o naştere care să nu pună în pericol viaţa ori integritatea copilului şi a mamei, prin accesul direct la făt şi extragerea lui prin folosirea mâinilor, în niciun caz a forcepsului. Vătămarea piciorului s-a produs prin comprimarea mecanică şi secţionarea vaselor, leziuni care au degenerat în necroză şi au determinat necesitatea amputării. Obstetricianul nu a supus atenţiei neonatologilor faptul că a folosit forcepsul", au arătat cei doi părinţi.

"Peste culpa obstetricianului a urmat cea a neonatologilor. Deşi aveau în supraveghere nou-născutul, nu au urmărit evoluţia leziunilor piciorului şi nu au luat măsuri pentru stabilirea unui diagnostic care să permită o intervenţie chirurgicală mai rapidă, care să evite necrozarea cu consecinţa amputaţiei. S-au rezumat să aplice unguente inutile şi să bandajeze piciorul, ceea ce n-a făcut decât să ascundă evoluţia clinică".

Boala, o fatalitate

Ca să ia decizia, Comisia de malpraxis a cerut expertiza a doi profesori de medicină de la Timişoara, iar concluzia a tras-o în 10 octombrie: "Nu a existat malpraxis". Ginecologul Narcis Hrubaru a argumentat că "utilizarea lingurii de forceps este o manevră frecventă şi netraumatizantă" chiar şi în cezariene, iar prestaţia doctoriţei Cozma nu putea determina "complicaţia tromboembolică, evoluţia post-natală fiind de competenţa exclusivă a neonatologului".

În schimb, neonatologul Ilie Constantin le-a scos din culpă pe colegele din Oradea pe considerente pur formale, fără să atingă fondul cauzei. "Neonatologii au acţionat profesional, conform ghidurilor şi protocoalelor", a arătat expertul, fără a lămuri de ce doctoriţele nu au cerut un consult de chirurgie vasculară, pentru stabilirea diagnosticului, intervenţia în timp util şi evitarea amputării. Dar subliniind, în schimb, că "mama a semnat consimţământul informat prin care a înţeles necesitatea efectuării manoperelor medicale asupra copilului şi a luat la cunoştinţă că nu au existat garanţii sau asigurări la efectuarea intervenţiei".

Expertize cu lacune

Decizia Comisiei şi, implicit, expertizele au fost contestate de soţii Galea la Judecătoria Oradea, unde procesul va începe curând, făcând separat şi o plângere penală la Parchet, care a dispus o nouă expertiză. "Convingerea părinţilor că a fost o greşeală a medicilor nu se bazează pe o simplă impresie, ci pe concluziile medicilor din Cluj şi pe carenţe ce reies chiar din actele medicale", explică avocatul Cristian Domocoş.

Astfel, pe niciunul dintre documentele de la Maternitate nu apare diagnosticul de trombofilie, ci doar simple "echimoze" la naştere, iar la externare o "necroză extinsă ½ distală gambă dr.". Foaia de observaţie începe pe formularul tipărit, singurul ce putea fi folosit, dar a fost completată ulterior pe hârtii fără rubricaturi, cu scris diferit, existând suspiciuni asupra momentului adăugirilor. De asemenea, după operaţia de la Municipal, chirurgii au consemnat o "ischemie acută veche", sugerând tardivitatea intervenţiei.

Apărări diferite

Între timp, una dintre cele două neonatoloage, Camelia Rusu, a şi demisionat de la Maternitate, iar cealaltă, la fel ca obstetriciana, refuză orice comentariu în presă. Felul în care se apără reiese, însă, din întâmpinările prin care cer judecătorilor respingerea acţiunii intentate de părinţi. Obstetriciana Lorenzina Cozma a argumentat că cezariana a decurs fără dificultăţi, iar folosirea lingurii de forceps este frecventă. Scorul Apgar mare "reflectă o stare foarte bună a nou-născutului după extragere, iar dacă s-ar fi aplicat forcepsul acesta ar fi avut leziuni la cap, nu la gambă", a arătat doctoriţa, adăugând că nu ea a făcut consemnarea greşită în foaia de observaţie a copilului, ci colegele neonatoloage. Şi poate nu întâmplător...

Mult mai greu îi va fi să se disculpe doctoriţei Ramona Dorobanţu, care afirmă că a supus copilul mai multor examinări ("radiologice, analize de sânge etc") şi "tratamente specifice" ("alimentaţie intravenoasă, antibiotice cu spectru larg, sedative, alte medicamente şi tratament local al zonelor tegumentoase") şi că, din cauza imposibilităţii transportării copilului într-un spital cu departament de chirurgie infantilă, "s-a solicitat telefonic un consult în această specialitate, fiindu-i aplicat tratamentul recomandat de medicul specialist (heparină sodică etc)".

Problema e, însă, nu doar că Maternitatea are un incubator portabil destinat tocmai transportării copiilor cu probleme de la un spital la altul, ci şi că doctoriţa nu poate demonstra prin vreun document că a cerut consultul unui chirurg vascular. Semn că procesul ar putea fi anevoios şi cu final neplăcut. Nu doar pentru familie şi pentru copilul care va trăi fără un picior...


CAZ RAR, DAR...

Din neştiinţă?

Consultaţi de BIHOREANUL, doi medici experimentaţi de la Maternitate afirmă că obstetricianul Lorenzina Cozma a procedat corect folosind lingura de forceps la cezariană. "Dacă fătul este mare, utilizarea corectă a instrumentului poate fi chiar salvatoare: în cazul în care copilul e blocat, pentru evitarea hipoxiei (n.r. – intrarea creierului în lipsă de oxigen), lingura se foloseşte pentru a prinde capul, iar apoi corpul alunecă mai uşor pe ea decât pe mâna medicului. Practic, obstetricianul a salvat copilul. Dacă nu-l scoatea rapid, acum nu era fără un picior, ci poate cu creierul afectat grav, cu retard neuro-motor", a opinat un ginecolog. Confratele său consideră că problema a fost nu la naştere, ci după, la neonatologii care nu au recunoscut trombofilia, suspectând zile întregi o simplă flebită, tratabilă cu heparină sub formă de unguent. "O greşeală din neştiinţă, mai degrabă decât din neglijenţă pură".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Buna seara !
Am inteles. Multumim pentru recomandari. Esti un detectiv bun din mai multe puncte de vedere.
Postat 04 Ianuarie 2016, 05:49 de User anonimizat
detectiv, chiar esti detectiv?
Atunci de ce nu iei masuri??? pentru toti nu doar pt tine!!!!
Postat 04 Ianuarie 2016, 00:06 de ADINA
De groaza!
In maternitate se petrec lucruri de groaza, cand trec pe langa maternitate imi fac cruce, din doua motive: primul ca multumire lui Dumnezeu ca ne-a pazit la fiecare nastere, iar in al doilea rand pt ca simt o groaza cand aud de maternitate. Nu se poate spune in cuvinte durerea unui parinte pt copilul abia nascut care sufera. Va recomand sa cautati medici priceputi indiferent cat platiti, sa fie din cei de la maternitate, care au renume bun, chiar daca va cheama la consultatie lunar si va scapa de bani,macar ati facut tot ce ati putut din acest punct de vedere, mai departe ajuta Dumnezeu.
Postat 03 Ianuarie 2016, 21:08 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON