URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2020, 10:15

Concurs aranjat, parţial anulat: Tribunalul Bihor a dispus anularea concursului prin care PSD-istul Liviu Sabău Popa a ajuns director economic al Ambulanţei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursul pentru ocuparea funcţiei de director economic din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor s-a desfăşurat cu încălcarea legii, a decis un complet de judecată al Tribunalului Bihor, care a dispus conducerii instituţiei anularea procedurii şi organizarea unui nou concurs.

Hotărârea instanţei a fost pronunţată săptămâna trecută, într-un proces intentat chiar de SAJ Bihor propriului director economic, în baza constatărilor de vara trecută ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, condus la acea vreme de Sorina Pintea.

Trei posturi pentru trei pesedişti

Aşa cum BIHOREANUL a relatat atunci, SAJ Bihor a organizat în iulie 2019 concursuri pentru ocuparea poziţiilor de membru al Comitetului Director al instituţiei aferente funcţiilor de director economic, director tehnic şi director de îngrijiri medicale, la care s-au înscris trei persoane membre şi apropiate PSD Bihor numite iniţial interimare în aceste funcţii, în anul 2015, pe o perioadă de 6 luni, de către fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi anume foştii consilieri locali Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă (primul chiar consilier al lui Bodog) şi Laszlo Gencsi.

Încă dinaintea concursului, mai mulţi angajaţi ai SAJ Bihor au reclamat faptul că Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă nu îndeplineau condiţiile legale pentru a le fi admise candidaturile, cel dintâi neavând vechimea minimă cerută de lege în specialitatea studiilor de economist, iar celălalt neavând studiile de specialitate necesare, deoarece cu toate că ar fi urmat să răspundă de parcul de ambulanţe al instituţiei a absolvit Facultatea de Energetică.

Iniţial, de altfel, comisia de concurs a şi respins candidatura lui Liviu Sabău Popa, însă ulterior o comisie de soluţionare a contestaţiei pe care acesta a făcut-o a decis că el se putea prezenta la concursul pe care avea să-l şi câştige.

DNA clasează, Tribunalul confirmă

Contracandidaţii nemulţumiţi, între care fostul manager interimar al SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, au contestat procedura, iar Corpul de Control al ministrului Sorina Pintea a constatat că într-adevăr Sabău Popa a participat la concurs fără să fi întrunit condiţiile legale.

De altfel, mai mulţi angajaţi ai SAJ Bihor au depus o sesizare şi la DNA Oradea, care însă a clasat dosarul deschis din acest motiv.

Procesul pe care SAJ Bihor a fost obligată, însă, să-l intenteze lui Sabău Popa a avut loc la Tribunalul Bihor, iar săptămâna trecută instanţa de judecată a dispus anularea concursului desfăşurat vara trecută şi organizarea unui alt concurs pentru ocuparea funcţiei de director economic. Verdictul poate fi atacat în termen de 15 zile de la comunicare de către părţile interesate, pârâţi în proces fiind Liviu Sabău Popa şi DSP Bihor, ca autoritate în subordinea căreia se află SAJ Bihor.

„O consider injustă”

Liviu Sabău Popa consideră nedreaptă decizia, afirmând că va ataca. „Sentinţa nu-i definitivă, deci nu este executorie, ci cu drept de recurs la Curtea de Apel Oradea, care va stabili dacă o menţine sau nu. Eu o consider injustă şi intenţionez s-o atac, din moment ce sunt convins că am dreptate”, a spus PSD-istul, precizând că va face acest lucru după ce va afla motivarea hotărârii Tribunalului.

Pe de altă parte, acesta a spus că la concurs a obţinut „una dintre cele mai mari note din ţară”, ceea ce ar dovedi calificarea sa pentru postul de director economic.

De asemenea, el a afirmat că DNA Oradea a clasat dosarul penal deschis la sesizarea angajaţilor SAJ Bihor deoarece la momentul numirii sale ca interimar, în 2015, de către ministrul de atunci, a fost numit în condiţii legale, ulterior, în 2017, apărând o modificare legislativă care limita interimarilor, la 6 luni, posibilitatea de a ocupa posturi fără concurs.

"Ne vom supune"

Managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a declarat BIHOREANULUI că a luat act de hotărârea Tribunalului Bihor şi o va pune în executare de îndată ce va rămâne definitivă. „Ne vom supune la ce spune instanţa. Vom anula concursul, dar din câte înţeleg mai este o cale de atac la Curtea de Apel Oradea, trebuie să vedem motivarea Tribunalului şi să hotărâm dacă atacăm hotărârea sau nu. Dacă rămâne definitivă, hotărârea instanţei se va pune în executare fără nicio discuţie”, a spus managerul SAJ Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL relata în primăvara anului trecut, inclusiv Curtea de Conturi Bihor descoperise că toţi cei trei directori adjuncţi ai SAJ Bihor – Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Laszlo Gencsi – au ocupat ilegal funcţiile deoarece în 2015 fuseseră numiţi pe o perioadă provizorie, care nu putea depăşi 6 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vai vai
Toate merg ca și unse... Ori îndeplinești condițiile ori nu le îndeplinești. Nu exista o fi sau o păți. Poate va răspunde "jurista juristelor" de la ambulanță, șefa comisiei reevaluare dosare, ajunsa și ea lucrător în cadrul instituție respective cum a ajuns...Știe ea prea bine cum a obținut diploma de studii și postul, iar ca să le păstrezi e nevoie de câte o "combinație" în momentul în care culoarea politica s-a schimbat, sacul a ajuns gol în tandem cu vârsta care își spune cuvântul...
Postat 22 Octombrie 2020, 02:21 de Legalitate
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON