URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
27 Martie 2019, 17:29

Directorii adjuncţi ai Ambulanţei Bihor ocupă ilegal posturile, iar Curtea de Conturi a descoperit achiziţii nelegale şi dosirea unor scule IT

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tenacitatea dă rezultate, chiar şi atunci când totul pare împotrivă. Este lecţia de viaţă pe care un bihorean din zona Aleşd, Adrian Marcon (foto mijloc), o transmite şi altora, cu mesajul să nu se dea bătuţi atunci când sunt nedreptăţiţi.

Bărbatul a povestit public cum a fost „şuntat” timp de doi ani în încercarea de a se angaja ca şofer la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor fără să dea şpagă, ba chiar împotriva comisiei de concurs care pare să o fi aşteptat, dar şi cum, după ce s-a angajat, nu a încetat să sesizeze fraudele conducerii instituţiei.

„Eu o să mă angajez, voi o să plecaţi”

Prezent miercuri la o conferinţă de presă a Asociaţiei Oradea Civică, Adrian Marcon le-a relatat jurnaliştilor, punându-le la dispoziţie şi documente, că din 2017 are un litigiu cu conducerea SAJ Bihor, reprezentată în acel an de UNPR-istul Gheorghe Pintea (între timp trecut la ALDE) - manager, şi de PSD-iştii Adrian Stângă - director tehnic, şi respectiv Liviu Sabău Popa - director economic.

Marcon a povestit că în 2017 s-a înscris pentru prima oară la un concurs pentru postul de ambulanţier, având o experienţă de şofer profesionist de aproape 30 ani, dar după ce a trecut proba teoretică (din cunoştinţe medicale de acordare a primului ajutor), a fost picat la cea practică, şeful comisiei de concurs, Adrian Stângă, inventându-i o neacordare de prioritate.

La acea vreme, Marcon a arătat că a fost nedreptăţit, solicitând montarea de camere video în ambulanţele pe care se desfăşoară proba practică a concursului, a sesizat Prefectura, Ministerul Sănătăţii, ba chiar şi DNA, iar în final a intentat un proces SAJ Bihor, pe care l-a câştigat, instanţa constatând că Stângă a condus ilegal comisia de concurs, el neavând nici cunoştinţe tehnice auto, nici cunoştinţe medicale, aşa cum cerea legea.

În final, cu o comisie schimbată care respectă prevederile legale, Marcon a câştigat un concurs pentru angajare, la începutul acestui an, astfel că este ambulanţier la Staţia Oradea a SAJ Bihor.

Interimari ilegali

Deşi ar fi fost de aşteptat ca odată cu angajarea să-şi „ţină gura”, Marcon a continuat să se adreseze instituţiilor statului, semnalându-le ilegalităţi săvârşite de conducerea SAJ Bihor. Pe lângă DNA, despre care a spus că i-a trimis un răspuns conform căruia ilegalităţile semnalate nu sunt de competenţa sa, bărbatul s-a adresat şi Camerei de Conturi Bihor, cerându-i să verifice atât ilegalitatea ocupării funcţiilor de director economic şi respectiv de director tehnic de către Liviu Sabău Popa şi respectiv Adrian Stângă.

Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă, SAJ BIhor

Bărbatul a pus la dispoziţia jurnaliştilor răspunsul primit de la directoarea Camerei de Conturi, Rica Ivan, în cursul lunii trecute, acesta confirmând că Sabău Popa şi Stângă deţin ilegal funcţiile. Concret, la data numirii în funcţie, ca interimar, adică în anul 2015, Sabău Popa „nu deţinea atestatul privind Sistemul European de Conturi”, obligatoriu conform legii, fapt descoperit şi de BIHOREANUL în 2017, când PSD-istul era şi consilier onorific al ministrului Sănătăţii de atunci, Florian Bodog, iar Stângă nu deţine studiile de specialitate prevăzute de lege, nefiind inginer auto, ci absolvent de energetică.

În plus, deşi în 2015 cei doi au fost numiţi ca interimari pe 6 luni, managerul SAJ având obligaţia să organizeze un concurs pentru ocuparea celor două posturi, acest lucru nu s-a întâmplat nici în mandatul fostului manager Gheorghe Pintea, nici în mandatul celui de acum, dr. Liciniu Venter, şi el membru PSD.

Marcon a calculat şi câţi bani au încasat necuvenit cei doi din momentul expirării celor 6 luni de interimat, şi anume 200.000 lei Sabău Popa şi respectiv 150.000 lei Stângă.

Contracte cu dedicaţie

Pe de altă parte, Marcon a cerut Camerei de Conturi să verifice şi achiziţia de servicii şi terminale de telecomunicaţii făcută de SAJ Bihor, fără respectarea legii, direct de la firmele Telekom România Mobile Communications şi Telekom România Communications, în condiţiile în care actualul director economic, Liviu Sabău Popa, a lucrat anterior la Telekom România.

„Achiziţiile serviciilor de telefonie mobilă în perioada 2016 - 2018 s-a efectuat direct, fără derularea unei proceduri din cele prevăzute de Legea 98/2016 privind achiziţiile publice (n.r. - adică fără nicio competiţie), nerespectându-se prevederile art 2, aliniatele 1 şi 2, ceea ce constituie contravenţie prevăzută de articolul 224 aliniatul 1 litera b şi aliniatul 2 din aceeaşi lege, şi a fost sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale”, arată răspunsul dat de Camera de Conturi Bihor lui Adrian Marcon.

„Practic, din 2016, contractele pentru care SAJ Bihor plătea la Digi cam 400 milioane lei vechi pe an au fost înlocuite cu contracte prin care s-au plătit 2 miliarde de lei la Telekom”, a spus Marcon.

Bonusuri ascunse

Camera de Conturi Bihor a mai confirmat şi un alt detaliu ruşinos, şi anume că în schimbul contractelor Telekom a oferit SAJ Bihor, ca bonusuri, calculatoare, smartphone-uri şi tablete, dar acestea au fost „dosite”, nefiind înregistrate în evidenţele contabile ale instituţiei, acest lucru făcându-se doar „în timpul desfăşurării auditului”, adică după ce şmecheria a fost descoperită de auditorii Camerei de Conturi.

Este vorba despre „active corporale fixe în valoare de 19.456 lei şi a unor obiecte de inventar în valoare de 74.934 lei”, arată documentul semnat de directoarea Camerei de Conturi Bihor.

„Nu mi-e frică”

Adrian Marcon a declarat jurnaliştilor că nu îi este teamă de represalii din partea şefilor SAJ, chiar dacă le demască furăciunile. „Nu mi-e frică, eu îmi fac treaba cum scrie la carte. Ei nu!”, a spus bărbatul, nemulţumit că „se fură în continuare” la SAJ Bihor.

Liderii Asociaţiei Oradea Civică au declarat, la rându-le, că apreciază exemplul bărbatului şi şi-ar dori ca el să fie urmat de cât mai mulţi angajaţi din instituţiile publice. „Aici se ajunge când se politizează funcţiile publice, dar ne bucură că sunt şi oameni care iau atitudine şi luptă cu sistemul”, a spus vicepreşedintele ONG-ului, Cosmin Bursaşiu (foto stânga), în timp ce preşedintele Sebastian Duma a amintit că există o lege a avertizorului de integritate care protejează funcţionarul public atunci când semnalează altor instituţii abuzuri şi ilegalităţi comise de şefii săi.

Vina Ministerului şi-a „fostului”

Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al SAJ Bihor, Liviu Sabău Popa, a admis că raportul Camerei de Conturi Bihor a găsit neregulile relatate de Adrian Marcon, dar le-a pus pe seama Ministerului Sănătăţii, respectiv a fostului manager Gheorghe Pintea.

În ce priveşte ocuparea fără concurs a posturilor în condiţiile în care legea nu permite acest lucru decât pentru maximum 6 luni, Sabău Popa a declarat că „toţi membrii Comitetelor Directoare”, de la toate Serviciile de Ambulanţă Judeţene, sunt interimari, iar la SAJ Bihor s-ar fi intenţionat organizarea unui concurs, dar managerul a aşteptat actualizarea unui Regulament de către Compartimentul Medicină de Urgenţă al Ministerului Sănătăţii, realizată abia luna trecută. El a adăugat că un concurs va fi organizat în termenul legal, în baza noului Regulament.

Cu referire la achiziţiile fără licitaţie, Sabău Popa a admis că achiziţionarea serviciilor şi produselor telecom s-a făcut direct, deşi pragul de la care licitaţiile erau obligatorii, dar responsabil este fostul manager Gheorghe Pintea, al cărui mandat a încetat anul trecut. „Camera de Conturi a constatat că actele au fost semnate doar de fostul manager, fără referate de necesitate, fără alte semnături, motiv pentru care a stabilit o amendă de 5.000 lei. SAJ Bihor nu a făcut contestaţie”, a spus directorul PSD-ist.

Răspunsul Camerei de Conturi Bihor către Adrian Marcon poate fi consultat în galeria de imagini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
psd-istii noi
Noua generatie de psd-isti are aceleasi apucaturi.
Postat 28 Martie 2019, 10:52 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON