URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2019, 18:37

Concurs cu scandal la Ambulanţa Bihor, pentru cele patru posturi de directori adjuncţi, membri ai Comitetului Director

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor este protagonista unui nou scandal, generat de concursul pentru ocuparea celor patru posturi de membri ai Comitetului Director, adică de director medical, director economic, director tehnic şi director de îngrijiri (asistent şef).

În 2015, pe funcţiile de director economic, director tehnic şi director de îngrijiri au fost numiţi, ca interimari pe 6 luni, trei membri şi apropiaţi ai PSD, respectiv consilierul local Liviu Sabău Popa, fostul consilier Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo, de atunci interimatele fiind prelungite în pofida legii care le limitează la 6 luni.

După ce la finele anului trecut funcţia de manager a fost ocupată, tot după un interimat, de dr. Liciniu Venter, şi el membru PSD, poziţiile de membri în Comitetul Director au fost scoase la concurs săptămâna trecută, iar procedura se desfăşoară cu scandal.

Alba-neagra cu dosarele

Pentru funcţia de director economic şi-au depus dosarele de candidatură interimarul numit în 2015, Liviu Sabău Popa, fostul manager Gheorghe Pintea şi fostul director economic de până în 2015, Remus Cacuci.

Miercurea trecută, dosarele primilor doi au fost respinse de o comisie de evaluare alcătuită din managerul Liciniu Venter, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi directorul economic al SAJ Caraş Severin, pe motiv că nici Sabău Popa şi nici Pintea nu au dovedit vechimea necesară (de 6 ani şi 6 luni). A doua zi, joi, ambii au depus contestaţii, ambele admise vineri, însă Pintea a reclamat la Ministerul Sănătăţii că admiterea contestaţiei concurentului său s-a făcut ilegal, după presiuni pe linie politică, adică PSD.

Pentru funcţia de director tehnic s-a înscris interimarul Adrian Stângă, şi în legătură cu acesta existând acuze că nu îndeplinea condiţiile de studii de specialitate şi de vechime în aceste studii, deoarece este absolvent de Energetică şi va răspunde de parcul de ambulanţe al Serviciului.

Pentru poziţia de director de îngrijiri a existat un singur pretendent, interimarul Gencsi Laszlo, iar pentru cea de director medical s-au înscris dr. Nicolae Buciuman, dr. Szabo Edit şi, surpriză, fostul manager de la începutul anilor 2000, dr. Tiberiu Bondar, condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat la plata unor sume pentru acoperirea unor prejudicii aduse SAJ Bihor, dar între timp reabilitat prin „ştergerea” cazierului, dar în continuare plătitor de prejudiciu.

Cei mai buni, interimarii

Concursul propriu-zis pentru toate cele patru funcţii de director adjunct a început luni, cu o probă scrisă la care interimarii au luat cele mai mari note: pentru cea de director economic Liviu Sabău Popa - 9.80 (în timp ce Gheorghe Pintea a obţinut doar 8.40 şi Remus Cacuci doar 7.40), pentru director tehnic Stângă - 9.66, pentru director de îngrijiri Gencsi - 9.57, iar pentru director medical dr. Bondar - 9.00 (dr. Szabo obţinând 8.00, iar dr. Buciuman 7.60).

Partea a doua a concursului constă în susţinerea proiectului managerial, fiind programată miercuri dimineaţă, iar a treia, constând într-un interviu, se va desfăşura miercuri după-amiază.

A fost "trânteală"

Datorită unor nereguli, însă, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la managerul SAJ Bihor au fost depuse reclamaţii şi solicitări pentru anularea concursului şi reluarea lui, unul dintre reclamanţi fiind chiar fostul manager Gheorghe Pintea.

„Am suspiciuni serioase privind atât corectitudinea şi legalitatea dosarelor de candidatură, cât şi în ce priveşte corectitudinea probei scrise. Patru candidaţi, din care cei trei interimari (n.r. – Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo) s-au aşezat în ultima bancă şi au predat în timp record lucrările scrise. Gencsi a terminat lucrarea în 10 minute, Stângă cam în 15 minute, iar Sabău Popa în 20 de minute, asta în condiţiile în care durata probei a fost de două ore şi a trebuit date răspunsuri la 50 de întrebări. Numai să le citeşti lua mai mult timp decât le-a trebuit celor trei persoane să şi termine lucrările”, a declarat BIHOREANULUI Gheorghe Pintea. Acesta a precizat, de asemenea, că în mod „curios” desfăşurarea concursului nu a fost filmată, deşi trebuia.

Pintea a adăugat, în sfârşit, că în cazul în care concursul nu va fi anulat de conducerea Ministerului Sănătăţii, se va adresa Justiţiei în acest sens.

Până la această oră, managerul SAJ, dr. Liciniu Venter, şi directorul economic interimar Liviu Sabău Popa au refuzat să furnizeze explicaţii BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Proces
De dosarul din secția civilă, cu părțile: Serviciul de Ambulanță Județean Bihor-reclamant și parații: Petrișor Daniela, Solomie Patricia, Cacuci Remus și Kiss Sandor, nu zice nimeni nimic? L-au tapat bine pe când a început examenul pentru directorasi, iar cheltuielile de judecată or fi rămas în sarcina statului....
Postat 26 Iulie 2019, 10:20 de Legalitate
Șeful șoferilor de la garajul ambulanțierilor ...
... are și el patru adjuncți, responsabili cu fiecare roată în parte !?!
Postat 25 Iulie 2019, 21:38 de CrisDumi
Legalitate
Eu ca și cetățean corect o să mă adresez serviciilor abilitate pentru a se mai face un pic de curățenie prin sistemele de stat întrucât chiar m-am săturat de atâta mizerie, de atâta aroganță și incompetență! Toate la timpul lor așa că spor la șters mesaje!
Postat 25 Iulie 2019, 13:13 de Legalitate
RE: Legalitate
Într-adevăr, ar trebui să vă adresați organelor competente, asumat, nu aici, în mod anonim, fiindcă acesta e un spațiu dedicat comentariilor la articole. Noi nu ne putem asuma unele referiri foarte personale și neverificate, iar postările dvs. au fost reclamate. Dacă aveți informații care ar putea constitui subiecte de presă, ni le puteți trimite direct pe mail, la adresa redactia@bihormedia.ro.
Postat 25 Iulie 2019, 16:15 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON