URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2018, 07:45

Comuna Pomezeu, pilon pentru proiectul "România Colectează Selectiv"! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Implementat în aprilie 2018, proiectul "România Colectează Selectiv" reprezintă o încercare de a include toate comunele din judeţul Bihor într-o structură în care se gestionează şi se reciclează deşeurile din gospodării. Proiectul se adresează localităţilor care în prezent nu colectează selectiv sau procesul se execută incorect.

Proiectul "România Colecteză Selectiv" a fost demarat în comuna Pomezeu, în primăvara acestui an. Colectarea are loc săptămânal, în fiecare vineri, pe două rute, cu personal specializat din cadrul companiei Zapdeco. Se colectează PET, folie, carton, sticle şi doze. Sacii pentru colectare se pun la dispoziţia locuitorilor comunei în mod gratuit, la fiecare ridicare a deşeurilor.

"Suntem încrezători în reuşita şi extinderea acestui proiect. Avem dovada clară că se poate şi în comunele din România. Pomezeu este un prim exemplu de succes în implementarea proiectului. În jumătate de an s-au facut progrese mari. Iniţial, locuitorii de aici amestecau deşeul menajer cu cel reciclabil, neavând o idee clară despre colectarea selectivă şi scopul nostru de a separa tot ceea ce se poate pentru a recicla şi valorifica ulterior", a declarat Cristian Zgîrd, Director Executiv Zapdeco.

Cantitatea de deşeuri preluată şi livrată către groapa de gunoi Eco Bihor s-a înjumătăţit în timpul implementării proiectului, reducându-se cu peste 50 de tone.

"Ca Primarie, încercăm să încurajăm populaţia să colecteze selectiv şi sperăm să ajungem la colectarea pe şi mai multe categorii.  S-au făcut şi se vor face în continuare instruiri cu cetăţenii şi în şcoli pentru a conştientiza beneficiile colectării selective. Prin scăderea cantităţii de deşeuri preluate înspre descărcare la groapa de gunoi Eco Bihor, au scăzut şi cheltuielile noastre, drept urmare s-au făcut economii substanţiale", a spus Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu.

Exemplul comunei Pomezeu a fost urmat de comunele Criştioru de Jos şi Lazuri de Beiuş, unde se colectează bilunar, de la începutul lunii octombrie. Zapdeco va implementa proiectul "România Colectează Selectiv" şi în alte comune din judeţ, pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte gestionarea şi reciclarea gunoiului menajer şi a materialelor reciclabile.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON