URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2014, 15:45

Comoara din Muzeu: Peste 1.000 de obiecte de aur şi argint, în valoare de 70 de milioane de euro, expuse la Oradea

Comoara din Muzeu: Peste 1.000 de obiecte de aur şi argint, în valoare de 70 de milioane de euro, expuse la Oradea PREGĂTIRI. Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României" va fi amenajată la Secţia de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, în 6 săli, unde obiectele vor fi expuse în vitrine speciale, spune Aurel Chiriac (foto). Între exponate se va număra atât o parte din Tezaurul de la Pietroasa (judeţul Buzău), popular sub numele de "Cloşca cu puii de aur" (foto sus stânga), cât şi vasele romano-bizantine de la Tăuteni de Bihor (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor va deveni cea mai păzită clădire din oraş. Cea mai mare comoară a României poposeşte pentru o lună şi jumătate la Palatul Baroc, dezvăluind orădenilor peste 1.000 de piese dintre cele mai valoroase obiecte de tezaur pur românesc.

Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României", organizată de Muzeul Naţional de Istorie, se va deschide publicului orădean miercuri, 16 iulie, fiind cea mai valoroasă realizată vreodată în ţară: valoarea obiectelor etalate se ridică la 70 milioane de euro!

Cea mai mare expoziţie

Aurul şi argintul României vor străluci la Oradea. 1003 piese vor fi aduse zilele următoare la Palatul Baroc, în cea mai mare expoziţie itinerantă organizată vreodată în România. "Este o primă asemenea realizare în muzeografia românească, legată de aurul şi argintul românesc, şi conţine toate piesele importante ce atestă valoarea civilizaţiei dacilor şi a celor care au locuit în această zonă a României. Sunt piese rare, expresia unei ingeniozităţi tehnologice certe a celor care le-au creat", spune managerul MŢC, Aurel Chiriac.

Absolut toate piesele sunt lucrate în aur şi argint şi au fost descoperite exclusiv pe teritoriul României, astăzi ele făcând parte din colecţiile a 31 de muzee din ţară, inclusiv din Oradea.

De la bijuterii la arme

Vizitatorii vor putea vedea de toate: de la podoabe, accesorii vestimentare, până la arme de paradă, monede, vase, obiecte funerare şi diferite obiecte folosite în ceremoniile dacice, realizate în şase milenii, în perioada dintre Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul V a.Ch. - secolul VII p.Ch).

"Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, între altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria", enumeră, într-un comunicat, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie al României.

Securitate maximă

Dintre exponatele cu origini bihorene, vizitatorii vor putea vedea obiecte din depozitul de la Tăuteu (podoabe din aur, datând din secolul X î.Hr.), tezaurul de la Drăgeşti (între secolele II î.Hr. şi sec. I d.Hr., tot podoabe, dar din argint), Oradea-Sere (secolele II î.Hr. - sec. I, d.Hr., podoabe de argint), respectiv monede şi podoabe din argint de la Sacalasău Nou (aceeaşi perioadă). De văzut sunt şi vasele romano-bizantine de la Tăuteni (IV-V d.Hr.), două căni de argint, unicate în zonă, dar şi tezaurul de la Săcueni şi brăţările de aur de la Hodiş din epoca bronzului şi prima epocă a fierului.

Toate exponatele sunt originale şi suma pentru care au fost asigurate se ridică la 70 milioane de euro. "E o primă experienţă pentru noi organizarea unei expoziţii atât de valoroase şi din punctul de vedere al obiectelor, şi din punct de vedere financiar. Din partea noastră, doi colegi arheologi au lucrat pentru ea: Corina Toma, în principal, şi Călin Ghemiş", spune Aurel Chiriac.

De altfel, pentru marele moment MŢC s-a pregătit mai bine de trei ani. Cum expoziţia va fi organizată la Secţia de Artă, la etajul I s-au pus gratii la ferestre, s-a montat un sistem special de alarme, s-au făcut strategii, iar acum camioanele blindate sunt gata să sosească. "Vor fi măsuri de securitate maximă, cum se cere la o expoziţie de o aşa anvergură", explică managerul.  După modelul celorlalte oraşe prin care a fost, comoara va fi păzită în permanenţă de echipaje de poliţişti şi jandarmi, inclusiv în interior, iar circuitele de vizitare vor fi stricte.

Expoziţia va fi vernisată pe 16 iulie, la ora 18, şi va fi deschisă până pe 31 august. Un bilet pentru adulţi va costa 10 lei, iar pentru copii - 5 lei. Puţin pentru valoarea, chiar şi numai istorică, a exponatelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ca sa vezi !
In sfarsit se intampla ceva frumos si instructiv in urbea noastra si iata ca si sar neavenitii , nulitatile cu gura ! Mai puneti mana pe carte prostilor s-apoi criticati , daca va da mana ! Cu mult respect pt cei care organizeaza aceasta expozitie ! ANA VONHAZ
Postat 19 Iulie 2014, 18:16 de Ana Vonhaz
Tezaur
Tezaur furat, nu e istoria valahilor care au venit din India. Pt cenzoru nevasta ta a lesinat cind a vazut scula mea.
Postat 15 Iulie 2014, 06:08 de Tezaur
Chirieac, la pensie !
ar fi timpul ca infumuratul si prea exagerat de fericitul Chiriac sa se duca dreaqului la pensie si sa le lase cu aroganta lui nesimtita !
Postat 14 Iulie 2014, 00:57 de Andreea
la cremenal
dupa mintea de tzaran coclit a lui Balbajan, comoara asta trebuia expusa in Cetate, probabil ca sa-i fie mai usor lui Beny Rus si altor pretenari ai primarului s-o fure :D
Postat 14 Iulie 2014, 00:55 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON