URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Decembrie 2015, 14:51

Fostul şef al Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, dezbrăcat de uniformă: Înalta Curte l-a condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, vineri, verdictul final în dosarul şefului Poliţiei Salonta, trimis în faţa instanţei pentru braconaj, după ce, la începutul anului 2012, împreună cu alţi patru prieteni, a împuşcat ilegal un cerb, fără autorizaţie de vânătoare, pe domeniul Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Cervus Elaphus.

Sentinţă cu amânare

Iniţial, pe 5 decembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnări blânde pentru cei implicaţi în caz. Atunci, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an 6 luni de închisoare, Ionuţ Ilie şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, iar Răducu Roxin a primit 1 an şi 4 luni.

Cei patru nici nu trebuiau să execute, însă, pedeapsa întrucât judecătorul a decis să amâne aplicarea ei pe un termen de încercare de 2 ani.

Singur, Emil Faur, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, după ce a încercat să-şi ajute tovarăşii, a primit o pedeapsă care ar fi trebuit aplicată imediat. El a fost condamnat la 1 an de închisoare, însă cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Judecătorii Curţii de Apel au dispus, de asemenea, confiscarea maşinii cu care a fost transportat vânatul, un Mitsubishi L200, precum şi a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul. Totodată, cei cinci condamnaţi au fost obligaţi să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea suma de 12.000 euro, contravaloarea vânatului.

Pedeapsă "îmblânzită"

Soluţia i-ar fi fost favorabilă fostului şef al Poliţiei Salonta întrucât amânarea aplicării pedepsei, decisă în cazul lui, i-ar fi permis să-şi reia funcţia. Însă decizia Curţii de Apel a fost atacată atât de procurori, care au voiau o pedeapsă mai aspră, cât şi de avocatul lui, care voia să-i obţină achitarea. Numai că, în urma noului proces desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţia magistraţilor a fost cu totul alta.

E drept, pedepsele au fost mai reduse, însă în loc de amânarea executării pedepselor, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a acestora.

Astfel, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 3 ani, în timp ce Ionuţ Ilie, Răducu Roxin şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe un termen de încercare de câte 2 ani şi 6 luni.

Judecătorii au dispus, de asemenea, restituirea maşinii cu care a fost transportat vânatul şi a tuturor armelor ridicate de la inculpaţi, mai puţin a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul.

Pe de altă parte, însă, instanţa a menţinut obligaţia dispusă de Curtea de Apel Oradea, ca cei patru să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea contravaloarea vânatului.

Adio, uniformă!

Ca urmare a verdictului, deşi condamnat cu suspendare, comisarul şef Alexandru Roxin îşi va pierde nu doar funcţia de şef ci va trebui să renunţe şi la uniformă întrucât Statutul poliţistului permite menţinerea în sistem doar a cadrelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite din culpă.

Contactat, vineri, de BIHOREANUL, ofiţerul a declarat că va apela la o cale extraordinară de atac. "Voi face o cerere de revizuire în care voi prezenta probe suplimentare întrucât mă consider nevinovat. Nu e corect să mi se reţină o faptă pe care nu am comis-o. Mi s-a reţinut o complicitate morală la braconaj în condiţiile în care eu nu am avut nicio participare", pretinde Roxin.  

Alexandru Roxin, Răducu Roxin, Ionuţ Ilie, Marius Şipoş şi Emil Faur au fost trimişi în judecată în 2013 de  procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în urma unei anchete desfăşurate în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul judeţean Bihor.

Grupul a fost descoperit şi fotografiat de paznicii domeniului Păuşa după o urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehiculul braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii ar fi refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora, iar procurorii au dispus trimiterea lor în faţa instanţei.

În timpul anchetei, Alexadru Roxin a fost reţinut de procurori pentru "comportament sfidător" şi chiar prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe motiv că ar fi încercat să zădărnicească ancheta. Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON