URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
18 Decembrie 2015, 14:51

Fostul şef al Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, dezbrăcat de uniformă: Înalta Curte l-a condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, vineri, verdictul final în dosarul şefului Poliţiei Salonta, trimis în faţa instanţei pentru braconaj, după ce, la începutul anului 2012, împreună cu alţi patru prieteni, a împuşcat ilegal un cerb, fără autorizaţie de vânătoare, pe domeniul Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Cervus Elaphus.

Sentinţă cu amânare

Iniţial, pe 5 decembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnări blânde pentru cei implicaţi în caz. Atunci, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an 6 luni de închisoare, Ionuţ Ilie şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, iar Răducu Roxin a primit 1 an şi 4 luni.

Cei patru nici nu trebuiau să execute, însă, pedeapsa întrucât judecătorul a decis să amâne aplicarea ei pe un termen de încercare de 2 ani.

Singur, Emil Faur, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, după ce a încercat să-şi ajute tovarăşii, a primit o pedeapsă care ar fi trebuit aplicată imediat. El a fost condamnat la 1 an de închisoare, însă cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Judecătorii Curţii de Apel au dispus, de asemenea, confiscarea maşinii cu care a fost transportat vânatul, un Mitsubishi L200, precum şi a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul. Totodată, cei cinci condamnaţi au fost obligaţi să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea suma de 12.000 euro, contravaloarea vânatului.

Pedeapsă "îmblânzită"

Soluţia i-ar fi fost favorabilă fostului şef al Poliţiei Salonta întrucât amânarea aplicării pedepsei, decisă în cazul lui, i-ar fi permis să-şi reia funcţia. Însă decizia Curţii de Apel a fost atacată atât de procurori, care au voiau o pedeapsă mai aspră, cât şi de avocatul lui, care voia să-i obţină achitarea. Numai că, în urma noului proces desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţia magistraţilor a fost cu totul alta.

E drept, pedepsele au fost mai reduse, însă în loc de amânarea executării pedepselor, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a acestora.

Astfel, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 3 ani, în timp ce Ionuţ Ilie, Răducu Roxin şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe un termen de încercare de câte 2 ani şi 6 luni.

Judecătorii au dispus, de asemenea, restituirea maşinii cu care a fost transportat vânatul şi a tuturor armelor ridicate de la inculpaţi, mai puţin a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul.

Pe de altă parte, însă, instanţa a menţinut obligaţia dispusă de Curtea de Apel Oradea, ca cei patru să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea contravaloarea vânatului.

Adio, uniformă!

Ca urmare a verdictului, deşi condamnat cu suspendare, comisarul şef Alexandru Roxin îşi va pierde nu doar funcţia de şef ci va trebui să renunţe şi la uniformă întrucât Statutul poliţistului permite menţinerea în sistem doar a cadrelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite din culpă.

Contactat, vineri, de BIHOREANUL, ofiţerul a declarat că va apela la o cale extraordinară de atac. "Voi face o cerere de revizuire în care voi prezenta probe suplimentare întrucât mă consider nevinovat. Nu e corect să mi se reţină o faptă pe care nu am comis-o. Mi s-a reţinut o complicitate morală la braconaj în condiţiile în care eu nu am avut nicio participare", pretinde Roxin.  

Alexandru Roxin, Răducu Roxin, Ionuţ Ilie, Marius Şipoş şi Emil Faur au fost trimişi în judecată în 2013 de  procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în urma unei anchete desfăşurate în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul judeţean Bihor.

Grupul a fost descoperit şi fotografiat de paznicii domeniului Păuşa după o urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehiculul braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii ar fi refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora, iar procurorii au dispus trimiterea lor în faţa instanţei.

În timpul anchetei, Alexadru Roxin a fost reţinut de procurori pentru "comportament sfidător" şi chiar prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe motiv că ar fi încercat să zădărnicească ancheta. Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON