URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Iulie 2014, 14:40

Cod roşu de inundaţii extins şi prelungit în 7 judeţe

Cod roşu de inundaţii extins şi prelungit în 7 judeţe foto: www.mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea rea face prăpăd în ţară. Hidrologii au instituit, miercuri, cod roşu de inundaţii în şapte judeţe: Dolj, Vâlcea, Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Argeş, valabilă de miercuri de la ora 14 şi până joi la ora 8 dimineaţa.

Potrivit noii avertizări, vor fi sub cod roşu râul Vedea şi afluentul său Cotmeana, din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. De asemenea, de joi, ora  06.00, vor intra sub avertizare cod roşu şi râurile din bazinul hidrografic Lotru, în judeţul Vâlcea, scrie Mediafax.

Totodată, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 06.00, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

De asemenea, până vineri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Jiu sector aval Filiaşi - amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu), mai arată agenţia de ştiri.

Sub cod portocaliu de inundaţii vor intra, de joi, ora 03.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bistra, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

Hidrologii au emis şi o avertizare cod galben, valabilă tot de miercuri până vineri, la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice Jiu superior, Gilort şi Jiu pe sector aval Răcari (judeţele Gorj şi Dolj), afluenţii Oltului (judeţele Gorj, Vălcea şi Olt), Teleorman, în aval Tătărăştii de Sus şi Neajlov aval Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu).

Tot sub avertizare cod galben de inundaţii vor fi, de joi, ora 03.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, bazinul superior şi mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timişului, Poganiş (judeţele Caraş Severin şi Timiş), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, bazinul superior al Argeşului, bazinul mijlociu al Dâmboviţei şi Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce, începand de joi, ora 03.00, şi în alte bazine hidrografice din judeţele Hunedoara şi Sibiu, a precizat INHGA.

Şi meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeaşi oră. În cele trei judeţe va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. În aceste judeţe vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat, mai scrie Mediafax.

Pe de altă parte, bilanţul viiturilor care au lovit, marţi, Sud Vestul României este devastator, arată Digi 24.

 Două persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au fost luate de apă, iar sute de oameni au privit neputincioşi cum în câteva minute au pierdut totul. A fost nevoie de intervenţia elicopterelor pentru a salva o parte dintre sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne a trimis trei aparate de zbor în zonele afectate, în timp ce Armata este pregătită să intervină cu peste 2.000 de jandarmi, militari şi poliţişti. Puterea apelor a fost atât de mare incat a pus la pământ mai multe case, scrie Digi24.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON