URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2013, 07:20

Clinica de cinci stele: Primăria va angaja la Centrul Oncologic trei medici aduşi din Cluj şi din Anglia (FOTO)

Clinica de cinci stele: Primăria va angaja la Centrul Oncologic trei medici aduşi din Cluj şi din Anglia (FOTO) TRATAMENT ÎN FOTOLII. La compartimentul de specialitate al Centrului Oncologic bolnavii neinternaţi sunt trataţi în sistem ambulatoriu în cele mai confortabile condiţii. În schimburi de câte 20, oamenii stau în fotolii şi au la dispoziţie televizoare care le fac mai uşoare cele câteva ore în care îşi primesc citostaticele
Clinica de cinci stele: Primăria va angaja la Centrul Oncologic trei medici aduşi din Cluj şi din Anglia (FOTO) TRATAMENT ÎN FOTOLII. La compartimentul de specialitate al Centrului Oncologic bolnavii neinternaţi sunt trataţi în sistem ambulatoriu în cele mai confortabile condiţii. În schimburi de câte 20, oamenii stau în fotolii şi au la dispoziţie televizoare care le fac mai uşoare cele câteva ore în care îşi primesc citostaticele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adio bolniţă cu pereţi scorojiţi, cu paturi ruginite şi lenjerie cârpită, înghesuite şi câte opt într-o încăpere, cu echipamente depăşite şi medici aproape la fel de deprimaţi precum pacienţii! De săptămâna trecută, toţi bolnavii de cancer au fost mutaţi din părăginitul Staţionar II al Spitalului Judeţean în noul Centru Oncologic din incinta Spitalului Municipal.

Iar pentru ca lucrurile să fie făcute până la capăt şi trenul de Cluj să nu mai fie, aşa cum s-a tot spus, cel mai bun "doctor" al orădenilor, Primăria pregăteşte angajarea a trei medici de la renumitul Institut Oncologic clujean şi chiar dintr-un spital din Marea Britanie.

Statistică neagră

De zeci de ani, Bihorul ocupă un dramatic loc trei în ce priveşte numărul bolnavilor de cancer, după Bucureşti şi Cluj, la o populaţie mult mai mică. Anul trecut, în judeţ erau înregistrate 18.629 persoane cu diverse afecţiuni oncologice.

02 Simona Mihutiu.jpgŞi mai îngrijorător e că anual sunt depistaţi alţi 2.000 de bihoreni atinşi de acest flagel. Practic, potrivit şefei secţiei, dr. Simona Mihuţiu (foto), în fiecare zi cinci bihoreni află că suferă de diferite forme de cancer, iar trei mor din această cauză, încât s-a ajuns să nu existe bihorean fără o rudă, un prieten sau un coleg care suferă sau a suferit de această boală!

Rezultatul cooperării

Medicii şi autorităţile au conştientizat de mult că urgenţa nr. 1 era construirea unei noi secţii de oncologie, la standarde moderne. Nimeni însă n-a mişcat un deget până acum trei ani, când s-au întâlnit la un loc mai mulţi decidenţi fără de care obiectivul ar fi rămas imposibil. Fostul director al Spitalului Municipal, dr. Gheorghe Carp (acum manager la Judeţean), primul care a schiţat un plan în acest sens, ocupa funcţia de viceprimar, primarul Ilie Bolojan a dat undă verde proiectării nu a unei noi secţii ci, mai mult, a unui Centru Oncologic, iar doi bihoreni care au condus Ministerul Sănătăţii, Cseke Attila şi dr. Ritli Ladislau, plus ulterior secretarul de stat Florian Bodog, au sprijinit finanţarea proiectului.

Gândit iniţial cu parter şi două etaje, dar suplimentat cu încă două, pentru nevoile de viitor, Centrul a fost inaugurat luna trecută, iar de luni, 7 ianuarie, a preluat bolnavii şi personalul vechii secţii a Spitalului Judeţean.

"Nici nu se compară!"

Pacienţii ocupă deja toate cele 70 de paturi existente în cele două compartimente, de radioterapie şi chimioterapie, amenajate la etajele I şi II şi toţi au primit noutatea cu entuziasm.

02 Varga Viorica.jpg"Aici e lux, cum am văzut numai la televizor, şi se vede că totul a fost gândit cum trebuie în detaliu", spune Rodica Varga, o "clientă" din păcate veche a oncologilor orădeni, operată cu 13 ani în urmă de cancer de col uterin, recidivat acum doi ani. Cu un picior amputat şi o mână deformată, femeia a apreciat că bolnavii pot fi aduşi cu maşina de rude, pe când "dincolo" nu exista nici parcare, nici lift, nici scări pe care să încapă mai mult de o persoană. "Dincolo îţi venea să mori numai văzând pereţii scorojiţi, zugrăviţi în maro, paturile ruginite, lenjeria destrămată şi gândacii", zice femeia, bucuroasă că "aici e curăţenie şi linişte, totul e spaţios şi cald, iar paturile nu te chinuie, fiindcă le poţi regla cum vrei".

Cornel David, cu un cancer colo-rectal operat anul trecut la Cluj şi o tumoare recent depistată şi la plămâni, spune că "nici la Cluj nu există condiţiile de aici". "În cel mai bun caz, la Cluj stau trei bolnavi într-un salon şi există un WC la două saloane. Aici fiecare are numai două paturi şi grup sanitar propriu", zice bărbatul, care a fost nevoit să îndure şi mizeria vechii secţii de la Staţionarul II. "Când am ajuns acolo, aproape imediat mi-am pierdut speranţa. În acelaşi salon erau internaţi bolnavi noi şi muribunzi. Era groaznic să le auzi gemetele şi chiar să-i vezi pe unii cum mor", spune bărbatul.

"Cu 20-30% mai multă viaţă"

02 Szabo.jpgCentrul Oncologic a fost dat în folosinţă chiar dacă, deocamdată, ceea ce îl face special încă nu funcţionează. Este vorba despre acceleratorul liniar de particule, căruia încă i se fac măsurători de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Amplasat într-un buncăr cu pereţi groşi de 4 metri, aparatul e "arma" cea mai eficace în radioterapie, explică dr. Szabo Edina (foto), şefa compartimentului de specialitate. "Cobaltoterapia pe care am practicat-o până acum distruge nu doar tumora, ci şi ţesuturile până la ea, începând de la piele. E foarte agresivă, iar unii pacienţi nici nu rezistă. Acceleratorul, în schimb, ţinteşte tumora cu precizie de micron, fără să afecteze nimic în jur, aşa că putem salva şi prelungi vieţile pacienţilor cu 20-30 la sută mai mult", spune doctoriţa, aşteaptând avizul CNCAN ce va fi dat luna viitoare. Până atunci pacienţii sunt duşi zilnic la cobaltoterapie la Staţionarul II, cu un microbuz al spitalului, câte opt odată, în şase transporturi pe zi, dar toţi spun că preferă aşa decât să mai fi stat în condiţiile mizerabile din secţia cea veche.

În schimb, situaţia celor care fac chimioterapie s-a schimbat 100%. Fiecare bolnav internat îşi primeşte citostaticele la pat, în salon, iar cei neinternaţi sunt trataţi în ambulatoriu, câte 20 într-un "schimb", stând comozi în tot atâtea fotolii din piele, reglabile, şi având în faţă televizoare care le pot face aşteptarea mai uşoară.

Specialişti "de import"

Pentru că oricât de performante ar fi echipamentele, ele singure nu vindecă pe nimeni, cei nouă medici orădeni vor primi în curând întăriri din rândul celor cu mai multă experienţă decât ei. "După ce a analizat mai multe propuneri venite chiar din mediul medical, domnul primar Bolojan a contactat trei specialişti în domeniile pe care le avem deficitare, Chirurgia Oncologică şi Oncologie", spune Carp. Rezultatul va fi angajarea la Oradea a doi specialişti de la Institutul Oncologic din Cluj, plus a unuia specializat tot la Cluj, dar care acum lucrează într-un spital din Anglia.

"Deja am rezolvat cu Administraţia Patrimoniului Imobiliar problema locativă pentru cei care vor veni", confirmă pentru BIHOREANUL şi primarul Ilie Bolojan, care intenţionează să facă angajarea pe contracte de prestări servicii, astfel încât specialiştii să fie plătiţi pe măsura competenţelor. Deocamdată, cei trei vor lucra pe o perioadă determinată, de un an, dar cum Primăria e dispusă să le asigure în continuare locuinţe şi câştiguri mult peste salariul oricărui medic din oraş, poate vor rămâne la Oradea şi mai departe. Şi, chiar dacă nu, măcar vor transmite medicilor orădeni o parte din experienţa pe care au acumulat-o în "armate" mai bine pregătite şi cu mai multe bătălii câştigate în războiul cu cancerul.


PLANURI DE VIITOR
În extindere

02 Ritli.jpgDin cele cinci niveluri ale clădirii Centrului Oncologic sunt ocupate deocamdată doar parterul, unde se află acceleratorul liniar de particule pentru radioterapie şi ambulatorul de chimioterapie, plus primele două etaje, unde sunt cele 70 de paturi pentru bolnavi. În cel mult doi ani, aici se va muta şi secţia de Oncopediatrie care funcţionează în clădirea veche a Spitalului Municipal, spune directorul medical Ritli Ladislau (foto).

De asemenea, la Centru va exista şi o secţie de Hematologie, pentru tratarea leucemiilor. "Curând, Centrul va avea tot ce trebuie, inclusiv o sală de operaţii rezervată exclusiv chirurgilor oncologi", spune Ritli, precizând că aceasta va fi amenajată în blocurile operatorii ale spitalului, în baza unui proiect cu fonduri europene câştigat de Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
clarificare!!!!
o mica si importanta lamurire pt "antepostatorii mei": medicii care vin de la Cluj nu vin aici pt ca nu au ce lucra acolo, unul este conferentiar si unul este un renumit chirurg oncolog...iar "englezul" de cate ati amintit inainte este un proaspat specialist care cel mai probabil renunta la slujba din Anglia pt a da o mana de ajutor celor de la Oradea..asa ca nu mai vb fara sa stiti si sa va dati cu presupusul intr-o treaba care va depaseste capacitatea de a intelege cum sta treaba in acest sistem si fiti bucurosi ,voi cei din Oradea ca veti avea sansa sa nu mai luati drumul Clujului daca veti avea nevoie ... In loc sa primiti aceasta sansa pe care "taticul Carp" v-a dat-o voi aruncati cu noroi si comentati aberant pe langa!!! Sa vina cat mai multi specialisti de la Cluj pt ca profesionalismul celor de acolo nu se poate compara cu ce aveti acum la Oradea...degeaba s-a infiintat acest spital daca mentalitatile si frustrarile preexistenta vor dainui....
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:44 de andreea
CATA PROSTIE!!!!
BRAVO CA SE INTAMPLA SI MINUNI IN ORASUL NOSTRU!!!!FELICITARI OAMENILOR CE SAU IMPICAT SA FACA UN SPITAL DE ONCOLOGIE!!!!MAI OAMENI BUNI CE ATI SCRIS MAI JOS SUNT NUMA PROSTII, VOI STITI CE INSEAMNA SA AI CANCER?!!!!SA NU DEA D/ZEU SA AJUNGETI ACOLO CHIAR IN SPITALUL NOU DAR SA NU MAI VB SA AJUNGETI CU CANCER IN SPITALUL VECHI SA VEDETI CE MIZERIE ERA ACOLO!!!!CATA CHINUIALA!!!CATA TRISTETE!!!VAI SAMAR DE UNII OAMENI DIN ORADEA,AR TREBUI MUTATI INTR/UN LAGAR FARA FARMACII FARA SPITALE CA SIGUR LE/AR PLACE............
Postat 20 Ianuarie 2013, 14:07 de hhh
cum se mai dezvolta o profesie fara VICTIME ?
nu educam populatia in ce priveste sanatatea ca avem nevoie de cobai ? dar cum isi mai iau salariile enorme altii, cum se mai dezvolta o profesie fara VICTIME pe banii prostimi ?
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:19 de analfabeti
prosty
de ce STATUL nu mai incurajeaza FAMILIA ? ca va ucida precum vitele la abator, sanatatea sta in FAMILIE nu in SPITALE :))))) ce cretini !!!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:15 de analfabeti
ce management administrativ am avut in perioada lui BOC si ce avem acum schimbat ?
intretinem boala dar cauza pe cine INTERESEAZA, analfabeti in functii publice care suuuug banul din truda celor ce muncesc !!! nu mai muncim pentru asa sisitem criminal, care ia de acolo si da acolo, infractori penali ! ce management administrativ am avut in perioada lui BOC si ce avem acum schimbat ? nu ne trebuie banii rispiti si forta de munca UMILITA , nu ai casa, familie DAR MUNCESTE pana cazi in bot ca altii se lafaie in TRUDA TA, marsss mizeriiii imputite !!!
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:12 de infractori penali !
marsss **
m am saturat de raiiie sociala impusa cu imunitate si intelect zerooo, neadaptatii in functii publice mergeti oriunde:santate, somaj, finante, STATUL NU E BISERICA pentru NEVOIAS, sa va trazneasca cerul pe toti inadaptatii care trag in jos TARA, amin ! ORIUNDE MERGI VEZI BOSOROGI SI BOSOROAGE IN FUNCTII< TORTIONARI COMUNISTY< HUUUUUUUUUUUUUUUU, raia sociala!
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:08 de STOP VOT
marsss **
CENZURAT
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:05 de STOP VOT
pt MIZERIIIIIIII
mah, p* cu ochi! esti cretin sau oligofren, ca e acelasi lucru? (...) nu te-o ologit nime' pina acum? Ai toate sansele sa ajungi si tu pe la centru asta intr-o zi ! Sa te vad tot asa bou vei fi? succes!
Postat 18 Ianuarie 2013, 23:01 de citizen
sta v ar mancarea in gat de cate ori o inghititi, amin !!!
ca sa va trazneasca cerul cat mai repede, fiecare tanar inseamna un grad de imprumut mai ridicat, ia si luati in gura de analfabeti cu functie publica sta v ar mancarea in gat de cate ori o inghititi, amin !!! nu mai pensionari vezi oriunde te duci in institutile de stat in rest panaramele ce dau din kur si minte iooc !!!!!
Postat 18 Ianuarie 2013, 18:11 de MIZERIIIIIIII
gunoaie imputite
gunoaie imputite aveti pacienti doar pensionari ati gasit o modalitate legala sa ne * banii PUBLICI< ha, ha, ha, ha, ha, ha, asta e JAFUL PUBLIC, de ce nu scad taxele care ajung in familie altora ?
Postat 18 Ianuarie 2013, 18:08 de manca v ar
za cris
mai incet cu \"renumitul institut oncologic\" de la clu(HUUUUU)uuuujjjjjj si co geniali englezi
Postat 18 Ianuarie 2013, 13:30 de @cris
INTERESELE LUI CARP
Nu-i nici un interes al bolnavului cu aducerea specialistilor lui peste,decat interesele lui CARP,care are de rezolvat pe cativa si le asigura locuri de munca.Aia din cluj sunt cine??ce nume au,ce specialisti??iar "englezu" ala nu si-a gasit loc de munca in tara si acuma il aduce"taticu CRAP"???halal specialisti!!!
Postat 18 Ianuarie 2013, 13:06 de oradean
za cris
de la clujjjjjj
Postat 18 Ianuarie 2013, 12:44 de @cris
za cris
Mai incet cu "renumintul institut oncologic"...
Postat 18 Ianuarie 2013, 12:44 de @cris
FELICITARI
Felicitari oamenilor care au facut posibila aceasta MARE realizare pentru pacientii atinsi de aceasta cumplita boala. Multa sanatate tuturor.
Postat 18 Ianuarie 2013, 08:45 de cip
Doamne ajuta!
Felicitari tuturor celor care se zbat pentru acest centru si mult succes! Sanatate tuturor bihorenilor si sa bata la poarta acestei sectii cat mai putini dintre noi!
Postat 18 Ianuarie 2013, 08:07 de Succes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON