URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2014, 07:44

Clanul popilor: Care sunt neamurile care îşi împart influenţa în Episcopia Ortodoxă

Clanul popilor: Care sunt neamurile care îşi împart influenţa în Episcopia Ortodoxă OMUL EPISCOPULUI. Fost portar la Episcopie, Adrian Caba (dreapta) este azi omul de încredere al episcopului Sofronie (stânga). Ajuns administrator al Episcopiei şi director al Fabricii de lumânări, Caba s-a remarcat prin încasările tot mai mari, în condiţiile în care lumânările devin atât de mici că nu mai ajung pentru o liturghie
Clanul popilor: Care sunt neamurile care îşi împart influenţa în Episcopia Ortodoxă STAROSTELE. Neobosit, descurcăreţ şi machiavelic, stareţul mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău (foto), a reuşit să devină în mai puţin de 7 ani cea mai puternică persoană din Episcopie. "Toţi ştiu că dacă vrei o parohie trebuie să mergi la mănăstire la Izbuc. Acolo te spovedeşti şi acolo faci donaţii", povestesc preoţii bihoreni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot al treilea preot bihorean este fiu, ginere, văr, cumnat sau fin de popă. În Bihor harul preoţesc se transmite pe linie de sânge sau rudenie prin alianţă.

Tradiţia, începută în zorii comunismului românesc, când biserica îşi ajuta preoţii aflaţi în vizorul puterii ateiste angajându-le progeniturile, a degenerat până acolo încât Episcopia Ortodoxă s-a transformat într-o încrengătură de clanuri preoţeşti în care cu greu pătrunde cineva din afară. "Poţi fi tu cel mai bun absolvent de Teologie. Dacă nu ai rude în sistem n-o să prinzi niciodată o parohie", se plâng, nu degeaba, tinerii teologi.

Neamul ortodocşilor

Unul din rolurile fundamentale ale bisericii este să modeleze societatea. În Bihor, însă, Biserica Ortodoxă s-a lăsat ea modelată, preluând defectele societăţii. Preoţii vorbesc cu jumătate de gură despre angajările făcute pe pile, parohiile vândute ca la piaţă, nepotismul şi diletantismul din Episcopie, dar se feresc ca de Necuratul să ia atitudine.

Dincolo de ascultarea datorată superiorilor şi teama de răspopire, fiecare paroh are un interes meschin să tacă. "Aproape că nu este preot care să nu îşi fi băgat un fiu, un ginere sau un fin în biserică, sau să nu plănuiască să facă asta. Aşa că nimeni nu are interesul ca lucrurile să se îndrepte", spune cu obidă un preot.

Perpetuarea sistemului clientelar a dus în timp la apariţia unor clanuri preoţeşti care au tot interesul să blocheze o concurenţă reală, conform principiului "prost, dar e de-al nost'".

Mai bine nu se poate...

Judecând după teama cu care vorbesc de el preoţii bihoreni, cel mai puternic clan din Episcopie este cel condus de stareţul mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău. Harnic, inteligent şi oportunist, Tărău a fost hirotonit preot în 1995 la Bucureşti din ordinul PF Teoctist, la insistenţele fostului rector Teodor Maghiar. Ungerea ca preot s-a făcut împotriva voinţei episcopului locului Ioan Mihălţanul, care ştia că Mihail fusese părăsit de soţie cu scandal, la câteva zile după nuntă, şi nu era un bun exemplu pentru obşte.

Instalat la Podul Văleni, Mihail a fost atât de iubit de enoriaşi încât mai multe bătrâne i s-au dat în grijă lăsându-i în schimb casele. Adus în 2005 la Băile Felix de către arhiereul vicar Petroniu Florea Sălăjanul, care se dorea episcop de Oradea, Mihail s-a călugărit şi a ajuns curând eclesiarh, un fel de paroh, al catedralei episcopale. Legenda spune că s-ar fi apropiat de Petroniu graţie cadourilor făcute din banii încasaţi pe vitele şi casele vândute în Prahova. "Vai părinte, au ajuns lanţurile vacilor la gâturile episcopilor", i-ar fi reproşat o bătrână.

Apropiat de Petroniu, Mihail a ţinut slujbe şi posturi pentru alegerea acestuia ca episcop, după care a trecut cu arme şi bagaje de partea învingătorului. Preoţii spun că eclesiarhul şi-a făcut intrarea la Sofronie cu ajutorul unui baston episcopal îmbrăcat în argint şi s-a pus în slujba acestuia urcând pe rând treptele bisericeşti, de la vicar administrativ în locul descăunatului Vasile Bota până la cea de arhimandrit. Cea mai mare pe care o poate ocupa ca fost preot divorţat...

Vremuri bune

Instalat stareţ la Izbuc, Mihail a crescut vizibilitatea mănăstirii prin măsuri care cuprind de la investiţii masive până la promovare pe Facebook. Stareţul a ştiut să se facă indispensabil episcopului Sofronie, căruia i-a amenajat o casă de vacanţă la intrarea în mănăstire, unde Prea Sfinţitul se retrage cât de des poate. Trecerea pe care o are pe lângă episcop şi lipsa de implicare a acestuia în viaţa pastorală l-a transformat rapid pe Mihail în cea mai puternică persoană din Episcopie. La el se spovedesc tinerii care vor să se hirotonească preoţi şi tot la el vin preoţii care doresc să schimbe parohia.

08_Maica_Mina_bihoreanul.jpgConform unui mercurial neoficial, preţul unei parohii mici, cu 40 de babe, începe de la 2.000 euro şi poate urca până la 10.000 euro pentru o parohie vecină Oradiei. Plăţile se fac cu titlul de donaţii către mănăstire sau sub forma invitării pelerinajului pe care îl fac călugării de la Izbuc pe la bisericile din judeţ cu o raclă cu moaşte dăruită stareţului de către maica Mina (foto) de la Mănăstirea Sfintei Cruci. Pentru a se pune bine cu puternicul zilei...

La familia...

Odată curăţaţi prin taina spovedaniei, candidaţii mai au de trecut examenul psihologic susţinut cu sora stareţului, Camelia, conferenţiar în psihologie. Oficial, măsura este luată pentru a evita instalarea unor preoţi cu probleme comportamentale, dar neoficial se urmăreşte alegerea unor personalităţi obediente care să nu pună probleme apropiaţilor conducătorului neoficial al Episcopiei. Iar de aici, încrengăturile se ţin lanţ...

Camelia este soţia preotului Marin Dindelegan, care slujeşte din 2008 în parohia Ioşia I, împreună cu părintele Ioan Mitraşcă. Dindelegan a fost ani de zile preot în Husasău de Criş, satul de baştină al lui Teodor Maghiar, de care s-a apropiat suficient pentru a-l putea ruga să intervină pe lângă Patriarh pentru hirotonirea cumnatului când episcopul refuza asta. Din familia Dindelegan mai fac parte preotul Gheorghe, adus din Cheresig la Gepiş în 2011 şi încă un frate care slujeşte în afara judeţului. Influenţa clanului este mărită de numeroşii fini, cum ar fi Cornel Baciu Borz, preot în Popeşti, care are şanse mari la funcţia de protopop de Maghita.

Printre protejaţii lui Mihail se mai numără familia Sotoc. Preot în Fughiu, tatăl Ioan şi-a adus în biserică doi fii: Lucian, preot în Ghida, şi Aurelian, adus în 2012, fără concurs, preot la parohia Sfântul Gheorghe din bulevardul Magheru. Un an mai târziu, familia a rezolvat cu ajutorul stareţului şi pentru noră un post de contabilă la Episcopie.

De la portărie la ... diaconie

O figură cel puţin la fel de interesantă ca stareţul Mihail este consilierul pentru cimitire Adrian Caba, care l-a îngrijit personal pe PS Mihălţan. Fost portar la Episcopie, Caba a fost făcut diacon de către Mihălţan şi a terminat facultatea de teologie la sfârşitul anilor '90 tot cu binecuvântarea acestuia. După alungarea, iar mai apoi decesul episcopului, Caba şi-a început o carieră înfloritoare pe lângă PS Sofronie, căruia îi face toate comisioanele, fiind în prezent favoritul acestuia.

Graţie trecerii pe care o are, Caba a ajuns administrator al Episcopiei şi director al Fabricii de lumânări. De asemenea, a fost pus consilier cu cimitirele şi preot la capela Haşaş, poziţie din care i-a lăsat fără banii din înmormântări pe preoţii de la Biserica cu Lună, câteva sute de lei zilnic. Profitând de poziţia sa de şef al personalului civil, şi-a angajat soţia la registratura Episcopiei, iar pe finul Marius Popa, preot în Valea lui Mihai, l-a băgat în Adunarea Eparhială, cel mai înalt for de conducere locală.

Între fraţi şi cumnaţi

08_Antim_Oprea_bihoreanul.jpgDe altfel, majoritatea oamenilor lui Sofronie şi-au "rezolvat" câte un apropiat. Spre exemplu, consilierul administrativ Antim Oprea (foto) şi-a adus în 2011 fratele, Horea Oprea, fără concurs ca preot la capela cimitirului din staţiunea 1 Mai, transformată în parohie.

Protopopul de Oradea, Dorel Rusu, cel acuzat anul trecut de colaborare cu Securitatea, a avut soţia angajată la Registratura Episcopiei până la pensionarea din 2013 şi şi-a instalat fiul, Cristian Rus, în funcţia de consilier cultural. Fost purtător de cuvânt al Episcopiei, tânărul s-a remarcat printr-o tăcere grea. Nu şi faţă de episcop, printre favoriţii căruia se numără. Rus este şoferul personal al Prea Sfinţitului, post pe care îl ocupă în tandem cu consilierul pentru construcţii bisericeşti, Cătălin Călinescu.

Profitând de poziţia sa, Călinescu şi-a pus finul, Alin Herlea, diacon al episcopului şi director al magazinului bisericesc. Herlea este cumnat atât cu inspectorul eparhial Vasile Ungur, responsabil cu disciplinarea preoţilor, cât şi cu Alin Sonea, profesor la Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu" şi preot la Catedrala din Centrul Civic.

După modelul protopopului de Oradea, cel de Beiuş, Ioan Balint, şi-a angajat la rândul lui fiul, Ciprian, la Episcopie, iniţial ca jurist, apoi ca purtător de cuvânt, iar în prezent consilier pe probleme canonice. Ca o măsură de siguranţă, după ce i-au trebuit aproape 10 ani să termine Teologia, Balint junior s-a hirotonit preot la Biserica "Sfânta Treime" din Parcul Traian, pentru a avea unde se retrage dacă va cădea în dizgraţiile episcopului.

Poveste fără sfârşit

Numărul preoţilor care şi-au adus fiii sau ginerii să slujească împreună cu ei este prea mare chiar şi pentru o enumerare succintă. Protopopul de Marghita, Ioan Şugar, şi-a pus fiul preot în Abram şi ginerele, Sorin Suciu, preot în Abrămuţ, răposatul protopop de Tinca, Mihai Iancu, şi-a lăsat fiii Ninel şi Alin în biserica în care a slujit, iar preotul din Tulca, Teodor Iga, a lăsat biserica satului pe mâna fiului său Marius, în vreme ce al doilea fiu a ajuns preot în Ghiorac.

În Oradea, preotul Roman Pintea din Velenţa i-a făcut fiului Cosmin biserică în Nufărul, în Rogerius părintele Gheorghe Nemeş slujeşte cu ginerele Viorel Samaşcă, iar fostul protopop Vasile Puşcaş cu fiul Florin. În Nufărul preotul Ioan Bala slujeşte cu fiul Alin, în Sânmartin părintele Ioan Păşcuţă tot cu fiul Alin, şi exemplele ar putea continua. Recunoscători pentru ajutorul primit în carieră, nu puţini preoţi au luat numele socrilor care i-au făcut oameni. Astfel, Florin Măluţan Cernea, preot în Ioşia, a preluat numele socrului său Gheorghe Măluţan, iar Cosmin Faca Balint şi-a completat numele după tata-socru, protopopul de Beiuş.

Semn că până la urmă în Bihor, Biserica Ortodoxă este o mare familie. Pentru unii mai bună, pentru cei mai mulţi destul de rea. După cât de apropiat e gradul de rudenie faţă de puternicii zilei...


"LEGI" PENTRU CIVILI
Nepotismul ca măsură

Spre deosebire de normativele "civile", în ciuda incompatibilităţii evidente în care se află preoţii care şi-au pus pe funcţii pruncii, ginerii şi finii, legile bisericeşti nu condamnă nepotismul. Singurele incompatibilităţi stabilite în regulamente se referă la interdicţia de a obţine mai mult de două mandate în structurile de conducere precum Adunarea Eparhială, formată din preoţi şi mireni aleşi pe patru ani, iar la nivelul unei singure biserici nu pot fi membri în Consiliul Parohial rude de gradul I, soţ şi soţie.

Normativele nu conţin nicio prevedere care să reglementeze incompatibilităţile celor 460 de preoţi bihoreni care deservesc cele 445 lăcaşe de cult din judeţ. La aceştia se mai adaugă un corp de personal neclerical format din 560 de diaconi şi cântăreţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
increngaturi universitare, cash mereu
foarte bine scris acest articol. tineti minte, nici un popa nu tine tot postul, ci doar miercurea si vinerea, aviz doamnelor credincioase! ar fi util sa ne descrieti si increngaturile universitare, ar fi o piesa de teatru adevarata. incepeti cu fac. de teologie unde banii merg fara numar > bine zicea bendeac in ultima emisiune inainte sa fie dat afara, popii si patriarhul au mai mult cash decat toate bancile din tara <, continuati cu facultatile de pe magheru, apoi cu restul. va rog sa postati si cat costa examenul de licenta, masterat si doctorat la universitate, ca sa fie lumea informata corect...
Postat 18 Martie 2014, 23:13 de radu
:)
Astia sunt mafiotii care profita de prostimea care crede in persoane supra-naturale. :)))
Postat 17 Martie 2014, 14:46 de muie.ponta
rusine
dar despre SANTANDREI nu vorbeste nimeni ,despre modul cum sunt impartiti enoriasi ca la jocul de popi unul mie unul tie ,dupa care se cearta popi intre ei,vai de noi cine ne pastoreste turma.
Postat 12 Martie 2014, 16:20 de toma necredinciosu
fara concurs
alte exemple din octombrie 2013, TOTORENI ; CARPINET; cercetati si vedeti cum s a procedat si acolo, veti gasi subiectul potrivit pentru articole mult mai vaste
Postat 11 Martie 2014, 20:57 de anonim
Adevarul gol golut
la capitolul exemple ar mai fi de precizat si alte parohii.....TOTORENI si Carpinet prin octombrie 2013, astea nu le spune nimeni , cercetati si veti afla ce s-a intamplat si acolo...
Postat 11 Martie 2014, 20:42 de anonim
Adevarul gol golut
daca este sa se tot comenteze , ar trebui investigat mai amanuntit totul, in acest articol se spun doar unele lucruri , ce se intampla in adevaratul sens al cuvantului, nu vom sti poate niciodata, se cunosc cazurile de preoti buni care nu sunt luati in seama pentru ca nu se preteaza la astfel de practici si prefera vazand realitatea sa renunte la menirea lor pentru ca au parohii sarace si frica de Dumnezeu, ar trebui sa se vorbeasca despre parohiile mici cu familii reduse si sa vada lumea cum traiesc preotii de acolo.
Postat 11 Martie 2014, 20:34 de anonim
MAI RAU CA LUPII
SATANE IN SUTANE!!! NAPARCI SI VIPERE CU BARBA!!!
Postat 11 Martie 2014, 18:07 de mosu
fara dumnezeu
Fratilor,am citit cu mare atentie acest articol,am citit si comentariile,da este adevarat ce se intampla in episcopia oradiei,pacat mare,sunt vremurile de pe urma,ce sa mai zici,DA mare dreptate are omul acesta care a scris acest articol ca sa fii preot tre sa dai o sumedenie de cadouri,bani,engolpioane,vesminte,toate acestea se intampla la manastirea Izbuc acolo unde se fac tranzactiile,ere de asteptat sa se intample asa,Pr, Calinecu si Pr,Rus jr se stie sunt favoritii lui Sofronie,plus acum e si Pr Arhidiacon Alin Herlea mare sef de ce pai l-a dus nasu adica Calinescu,cine este acel Herle Alin? este un fost cantor care a prestat la catedrala din centrul civic,da dar are spate,au fost acolo acum cativa ani diaconi buni,unde sunt stiam de Iluta Dan si de Alin Iancu de care pomeniti ca acum e la biserica unde a fost tatal sau,de ce sunt pusi pe linia moarta cei buni si capabili,de ce?deoarece nu ai bani sa cumpere Duhul Sfant ca asa se mere la noi,da marele Antim face legea cine este acest impostor un vai de el un fost calugar care mergea prin discoteci uitati-va bine ca a fost fotografiat si pus in bihoreanul,da el face legea impreuma cu Tarau,Doamne iarta-i pe toti!
Postat 08 Martie 2014, 12:58 de antim ivireanul,
ZIUA JUDECATII
Oare cum vor raspunde toti acestia in ziua judecatii? (asta daca mai cred in ea)...pacat de harul care este in ei, ca in rest...toti niste nulitati, niste frustrati...auzi tu portar, om de incredere al unui episcop...unde s-a mai vazut asa ceva? ce vremuri traim fratilor...vai de noi, mai bine nu s-ar fi nascut...
Postat 07 Martie 2014, 18:04 de unu
jos mafiotii
ADEVARATII mafioti sunt mihail si antim, totul se vinde si se cumpara in episcopie, mai rau ca la viata, vai de ei si de mama lor in ziua judecatii (daca mai cred in ea), mai bine ar fi de ei daca nu s-ar fi nascut, vorba Scripturii...pacat de harul care este in ei
Postat 07 Martie 2014, 17:54 de mitica
haimanale
caba nu e nici pe departe omul de incredere al episcopului, e cel mul un comisionar cu bine s-a spus, care sta toata ziua prin cimitir mai rau ca tiganii si fura inmormantarile preotilor din oras..daca un astfel de om poate fi omul de incredere al megalomanului sofroniu...vai si amar
Postat 07 Martie 2014, 17:44 de veritas
ati pus/o
Daca va dibuieste PS care ati comandat articolul ati dat cu BOTA in balta.Atunci vedeti voi popie nu as vrea sa fiu in pielea voastra mai bine muritor de rand HA ha. AMIN SI PACE VOUA
Postat 06 Martie 2014, 21:56 de baiat bun
degeaba
Nu aveti de ce sa comentati!va gasiti si voi in treba!vai si amar de cel care a dat comanda acestui articol!mai devreme sau mai tarziu se va afla cine este si atunci...vai si amar o sa fie!problema este ca se gasesc sa comenteze multi care nici macar nu sunt documentati.daca afirmi ceva trebuie si sa probezi dar este mai greu asa ceva.asa ca raman numai vorbe desarte!
Postat 06 Martie 2014, 19:29 de cabone
dublu cacealma
preotul Maga a slujit acus 3 saptamani la Biserica Popesti, am fost la un parastas acolo si era prezent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si la inmormantarea din aceea duminica a participat pr. Maga Doamne da-ne intelepciune!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Martie 2014, 17:41 de altcineva
1234
PAROHIILE GHIGHISENI, VALEA DE SUS, URSAND SI HIDISELUL DE SUS, pe bani frumosi, urmeaza 2 in stei, una in marghita....toate FARA CONCURS VIA IZBUC...prietenii stiu de ce
Postat 06 Martie 2014, 14:45 de hohoho
clan de homosexuali afaceriști
CENZURAT
Postat 06 Martie 2014, 14:15 de teologul
cacealma
Bai fratilor o adevarata cacealma. Cand am vazut articolul m-am asteptat la niste comentarii grozave si mai ales la subiect, nu vrajeli de genu CANDR si etc. Bag seama comentatorii s-au cam saturat sa tot spuna ceeea ce stiu. Eu as avea o curiozitate: care sunt cele 5 parohii care s-au dat anul acesta fara concurs? Vrem nume concrete daca tot faceti comentarii. Si acum doi ani la Bratca se tot faceau comentarii si tot felul de stategii s-au scos tot felul de zvonuri si in cele din urma tot cel numit a ramas acolo. Cat despre numele date aici, toate sunt sub semnul relativitatii. Unul singur starneste un interes major: Baciu Borz Cornel de la Popesti, un om foarte capabil, el, dar mai ales brunetica de nevasta-sa care l-a pus de fapt acolo unde e si acum îi pregateste plecarea în alta parte. Aduca-i Dumnezeu pe greco catolici peste ei! Ps. Virgil sa nu uitați că Parohia Popesti a fost Protopopiat Greco-Catolic. Pentru mai multe detalii luti legatura cu Pr. Maga un om caruia i s-a interzis de catre actualul paroh sa mai slujească la Popești și pt si mai multe detalii luati legatura cu Adrian Maga fostul Primar de la Popesti. Dar la Marghita in locul Pr. Ciobai cine va merge? Ia sa ve
Postat 06 Martie 2014, 08:09 de cineva
Nedumerire
Am o nedumerire: in ultimii ani, desi nr populatiei scade, creste nr ortodocsilor si cel al bisericilor cu toate ca o mare parte a populatiei nu este ortodoxa. Capii BOR si guvernantii au interesul sa ascunda nr real al credinciosilor de diferite religii, confesiuni. Daca ar putea, ar declara toata populatia ortodoxa.
Postat 06 Martie 2014, 06:29 de Pensionara
Opinie
Situatia prezentata in articol nu este specifica Bihorului , nici Bisericii Ortodoxe Romane , nici bisericii ci TUTUROR institutiilor de oriunde care sunt finantate de stat si sunt autonome , in cazul Bisericii Ortodoxe : autocefale ( a se vedea ASF si CNADNR unde se invart bani grei de catre mult mai putine persoane ) Statutul de biserica autocefala are ca efect un caracter national al bisericii cu avantajele si dezavantajele sale. Problema se poate rezolva doar global prin educatie si simt civic, lucru nedorit nici de politicieni nici de capii bisericii din motive evidente . Daca toti am face ce spune popa nu ce face popa multe probleme ale acestui popor s-ar rezolva .
Postat 06 Martie 2014, 00:23 de Cetatean
EPISCOPII BANULUI
Situatia prezentata in articol este SPECIFICA Bisericii Ortodoxe Romane 90% ADUNATURA DE HOTI ORDINARI
Postat 06 Martie 2014, 00:19 de JOHN
dane doamne
preot,mesreie frumoasa ,si banoasa,coliva,parastase,inmormantari,botezuri,nunti,toate umplu cheschereaua preotului.Nu am o parere buna nici despre cei din trecut dara/mite despre cei de azi.Au invatat copii preotului,dascalu/l si cam atat. E fals cand se spune ca au contribuit la dez satului romanesc
Postat 05 Martie 2014, 23:28 de dascalu
HOHOHO
adevarat 100% acest articol! FELICITARI AUTORULUI! numai anul acesta s-au dat 4 parohii fara concurs, pe bani frumosi...iar clanul e mult mai amplu...sper sa le scoateti toate la iveala, sa stie lumea ce vipere cu barba salasluiesc in episcopia ortodoxa
Postat 05 Martie 2014, 20:27 de POST
vai cata ura avem in noi si cata rautate
HA HA HA, V-ati trezit unii sa stricati postul altora dar nu veti reusi................si guvernele cad, se schimba ..............nu e normal ca si preotii sa fie mutati dintr-o parohie in altasau de pe o functie pe alta, de ce credeti ca va e dat unora sa judecati_? Cand ati fost voi la putere nu se mutau preotii dintr-o parohie in alta sau pe unele functii?????????? S-au facut transferuri, se fac si se vor face oricat veti latra unii..............Cainii latra, caravana trece........HA ha ha CINE E OM DE OMENIE SI CREDINCIOS ADEVARAT STIE SI SA PIARDA SI NU SE COBOARA LA ASEMENEA JOSNICII- ZIARUL NU VA REZOLVA NIMIC-IAR VOI NU AVETI ATATA CARACTER SA SPUNETI IN FATA CELOR PE CARE II ACUZATI - chepeneag dupa ploaie sunteti - INVIDIOSILORRRRRRRRRRRRRR - ia vedeti acestia pe care ii ponegreti nu au avut si activitate prin parohiile prin care au fost, pardon asta nu veti vedea voi niciodata- arata-i orbului Braila.................
Postat 05 Martie 2014, 17:46 de om simplu
VAI DE CEI PRIN CARE VINE ISPITA
E POSTUL MARE......VAI DE CEI PRIN CARE VINE ISPITA......... Draga lili daca tu ai facut mai mult pentru societatea in care traiesti decat cei pe care ii acuzi atunci jos palaria..................dar sunt protectia anonimatului esti tare viteaza Dindelegan a zidit o Biserica, cum nu stiu daca mai este in protopopiatul Oradea, i-a ajutat pe cei pe care i-a pastorit tot timpul, ti-as dori sa auzi predicile dansului si atunci sa mai acuzi, credinciosii din Husasau si acum ii regreta plecarea.....Invidia e o boala care nu iti va otravi doar sufletul ci iti va macina si trupul, dar ce sa mai vorbim nu-mi doresc sa te pot lamuri cu nimic. FIECARE VA DA SEAMA DE FAPTELE SALE pt Vlad scris este ,,cinstiti pe conducatorii vostri"
Postat 05 Martie 2014, 16:55 de crestin
escrocii
Dindelegan , Tarau= gasca de mafioti. Astia nu-l au pe Dumnezeu ci pe Satana. Psiholoaga ? Pfiu !
Postat 05 Martie 2014, 16:23 de lili
Porc
Acest sofronie este un porc ordinar. Sper sa dispara de aici cat mai repede. mars, javra cretina.
Postat 05 Martie 2014, 15:01 de vlad
a
fraierilor ...mai dati-le banu!
Postat 05 Martie 2014, 12:25 de a
IDIOTILOR
sa va ia dracu pe toti cei ce sunteti intr-o gasca de popi escroci sau in cealalta.Sunt cativa preoti cu frica de dumnezeu iar ceilalti sunt popi afaceristi degeaba il spalati pe unul si-l inproscati pe altul clanurile de popi sunt la fel si nu conteaza daca sunt ortodocsi sau alt cult .Ar mai fi o categorie ,,popii ce merg la prostituate,,.Cine nu crede sa mearga pe E60 sa vada
Postat 05 Martie 2014, 11:50 de fulg
daca cineva da in tine cu pietre tu sa-i raspunzi cu stanci
@Domnului sa ne rugam: eu nu sunt frate cu NIMENI, cu atat mai putin cu vreun ortodox(a)! Iar daca ma vezi ajungand undeva spune direct ca sa pot sa-ti dau o replica pertinenta!
Postat 05 Martie 2014, 10:57 de TDS
Doamne iarta-i!
Frate TDS, a ajuns, stai linistit, in curand si tu o sa ajungi in........... Doamne miluieste!
Postat 05 Martie 2014, 09:47 de Domnului sa ne rugam
Arza-i-ar focul !!!
Cu neamurile lor cu tot de ordinari !!!
Postat 05 Martie 2014, 09:44 de Link
ANTIM!?
Antim!? Ce a facut Antim? Unde l-a pus pe frate-sau? In Baile 1 Mai!? Si ce daca? Da alții care s/au pus direct in oraș, în buricu targului? Nu ziceți nimic de Vrednicii de la Catedrală pusi direct de pe bancile scolii?! Cu experiența cui? A lui taticu sau a lui cumnatu in cazul unora? Domnilor Antim a facut o manastire la Stana de Vale si a muncit acolo cu mainile lui si umbla cu o Dacia albastra si isi ducea seminaristi la lucru in fiecare weekend. Ce ziceti de asta? Bine acuma poate o sa incepeti cu discoteci, studente etc. Oameni buni e Postul Mare. Ati asteptat ziua de luni ca sa publicati articolul? Nu e frumos. Stiti finalul rugaciunii Sf. Efrem Sirul? Daca da- rostiti-l, daca nu invatati-l. Amin!
Postat 05 Martie 2014, 09:32 de TDI
antim!?
ce a facut antim? unde si-a pus fratele? Da bai neinformatilor cand Antim a facut o manastire la Stana de Vale si muncea zi lumina nu stiti? sau nu va aduceti aminte? Aaaaaaaaaaaaaaa! Stiu ca acuma veti incepe cu replici de genu: poze prin discoteci, studente si etc. Bai fratilor e vremea Postului Mare. Stiti finalul Rugaciunii Sf. Efrem Sirul? Daca da rostiti-l! Daca nu invatati-l! POST USOR SI CU FOLOS!
Postat 05 Martie 2014, 09:18 de teodor florescu
Minaeasy
In problema Maica Mina-Nitulescu se mai aude ceva? Inca se mai cerceteaza sau a ajuns dosarul in Instanta?
Postat 05 Martie 2014, 08:21 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON