URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2023, 19:21

CJ Bihor și instituțiile subordonate, primele care „strâng cureaua” tăind posturi. Economiile vor fi, însă, modeste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor și cea mai mare parte a instituțiilor subordonate au devenit, de marți, primele din județ care aplică legea ce impune reducerea posturilor de conducere și desființarea celor vacante. Pentru că funcțiile de conducere desființate sunt doar câteva de șef de birou, cele mai modeste, dar și pentru că parte a posturilor vacante sunt exceptate de la desființare chiar prin lege, economiile realizate vor fi nesemnificative, de ordinul câtorva sute de mii de lei.

CJB, minus 3 posturi vacante

Pentru a se încadra în măsurile de „austeritate” impuse de Legea 296/2023, privind „unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, CJ Bihor nu a avut de desființat prea multe posturi, având în vedere că imediat după instalarea sa la conducerea instituției, actualul președinte Ilie Bolojan a înjumătățit schema de personal de la aproape 200 de posturi la 99, din care 10 vacante și doar 89 ocupate.

La reuniunea de marți, aleșii bihorenilor au fost chemați să aprobe o organigramă din care au dispărut 4 posturi de conducere, toate de șef birou, două dintre ele fiind însă transformate în posturi de șef serviciu, ceva mai bine plătite, ambele în structura Direcției Tehnice. Aceasta, a argumentat Bolojan, are „volumul de lucru foarte mare”, în sensul că alături de compartimentul responsabil de atragerea de fonduri europene gestionează majoritatea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, ajunse la un total de peste 3 miliarde euro.

Concret, prin votul unanim al consilierilor județeni, CJ Bihor a desființat două posturi de șef birou, prin desființarea Biroului de Relații Publice, subordonat direct președintelui, și a Biroului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, din subordinea directorului Direcției Arhitect Șef al Județului (ambele transformate în compartimente).

În schimb, alte două posturi de șef birou au fost transformate în funcții de șef serviciu, prin înființarea Serviciului Investiții – Patrimoniu și a Serviciului Drumuri Județene și Transporturi, ambele în cadrul Direcției Tehnice.

De asemenea, dintre cele 10 posturi vacante, vor fi desființate doar 3, celelalte fiind doar temporar vacante, fiind „blocate” pentru persoane promovate temporar în demnități publice, ca de pildă un post de jurist deținut de Cseke Attila, în prezent senator, sau unul de consilier deținut de Bothazy Nandor, în prezent subprefect.

Posturile desființate, câteva zeci

În ce privește noile organigrame ale instituțiilor finanțate de CJ Bihor, și aici reducerile sunt modeste, urmând să dispară cel mult 100 de posturi de șef birou și de posturi vacante.

La Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai vor fi desființate, de pildă, doar 3 posturi vacante din totalul celor 58 posturi prevăzute în vechea schemă de personal, iar la DGASPC, cea mai mare instituție din județ, din 1.180 posturi ar fi urmat să rămână 1.123, deci să fie desființate cele 57 posturi vacante. Cum acestea sunt, însă, exceptate de la desființare tot prin Legea 296/2023 deoarece prin desființarea lor s-ar periclita furnizarea serviciilor sociale și medicale pentru beneficiari (în marea majoritate adulți și copii cu handicap), acestea vor rămâne neatinse în organigramă.

La Direcția de Evidența Populației vor fi desființate 2 posturi de șef serviciu, Filarmonica Oradea va rămâne cu cele 125 posturi, Muzeul Țării Crișurilor va rămâne, și el, cu cele 121 posturi, tot pentru că cele 10 vacante sunt exceptate de la desființare, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet va fi desființat un singur post de șef birou și 3 posturi vacante, iar Unitățile de Asistență Medico-Socială din Nucet și din Popești rămân și ele cu organigramele intacte, chiar dacă au posturi vacante, deoarece sunt exceptate prin lege.

„În toate subordonatele vor fi desființate circa 50 de posturi vacante, iar economiile la bugetul județului ar fi de câteva sute de mii de lei anual, aferente salariilor acestora”, a declarat BIHOREANULUI un angajat al CJ Bihor.

Fără concedieri

Acest lucru nu înseamnă, însă, că se vor face concedieri, detaliu subliniat de Bolojan în timpul ședinței, iar asta tocmai pentru că sunt desființate doar posturile vacante.

De menționat că în luna decembrie CJ Bihor urmează să se pronunțe și asupra noilor organigrame ale altor instituții subordonate, cum ar fi teatrele Regina Maria și Szigligeti, Centrul de Cultură al Județului și Aeroportul Oradea.

DNoile organigrame au fost votate doar de consilierii PNL și PSD, partidele aflate la guvernare, cei 6 reprezentanți ai UDMR abținându-se.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Despre ce......
....economii vorbim. Posturile sunt vacante, adica neocupate. Sau la stat si posturile vacante mananca bani?
Postat 28 Noiembrie 2023, 19:38 de Advertorial
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON