URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2023, 15:52

Cine sunt noii șefi de secții propuși de Facultatea de Medicină pentru Spitalul Județean din Oradea

Cine sunt noii șefi de secții propuși de Facultatea de Medicină pentru Spitalul Județean din Oradea foto generic, arhiva BIHOREANUL

Senatul Universității din Oradea a aprobat lista universitarilor doriți de Facultatea de Medicină și Farmacie la șefia secțiilor clinice ale spitalelor Județean din Oradea și de Recuperare din Băile Felix, conform noilor prevederi ale Legii Sănătății, care dau întâietate cadrelor didactice la ocuparea acestor funcții.

Din totalul de 72 de secții, FMF a făcut propuneri pentru un număr de 32, în unele neexistând niciun universitar și într-o singură secție urmând să se organizeze concurs pentru că sunt doi universitari cu același grad. Rămâne de văzut, însă, cum vor fi ele primite de managerul Județeanului, dr. Gheorghe Carp.

Prioritate pentru universitari

Așa cum BIHOREANUL a mai scris la finele lunii februarie, facultățile de medicină și farmacie au dreptul să propună cadre didactice cu grade de predare pentru a ocupa funcțiile de șefi de secții, compartimente, laboratoare și servicii medicale după ce în toamna anului trecut Legea 95/2006 a fost modificată la inițiativa a trei senatori, între care și senatorul PSD Bihor Florian Bodog, el însuși profesor universitar la FMF Oradea și șef al secției de Chirurgie plastică a Spitalului Județean din Oradea.

În baza noilor prevederi, în spitalele publice funcțiile de șefi se ocupă de către cadrele didactice universitare, la propunerea Senatului universității, cu avizul managerului spitalului. În secțiile în care nu există cadre universitare nu se schimbă, așadar, nimic, dar în cele unde există universitari managerii spitalelor trebuie să țină cont de propuneri, legea neprevăzând însă explicit dacă trebuie obligatoriu să și le însușească.

De asemenea, în secțiile unde există doi sau mai mulți universitari cu același grad didactic de predare, legea prevede obligativitatea organizării unui concurs pentru șefie.

32 din 72

BIHOREANUL a aflat că Senatul Universității din Oradea a aprobat joi, 30 martie, o listă cu 32 propuneri votată anterior, pe 14 martie, de Consiliul Facultății de Farmacie. „Aprobarea s-a făcut cu votul pozitiv al tuturor membrilor Senatului Universității, cu excepția celor de la FMF ale căror nume sunt pe lista de propuneri. Aceștia s-au abținut de la vot”, a explicat o sursă din interiorul instituției de învățământ.

Cele 32 de propuneri vizează strict șefia secțiilor, compartimentelor, serviciilor și laboratoarelor clinice unde lucrează universitari, în alte 39 asemenea structuri ale Spitalului Județean din Oradea neactivând niciun cadru didactic, respectiv într-una existând două cadre didactice cu același grad de predare, astfel că acolo va trebui organizat un concurs.

Surpriza Mohan

Cea mai mare surpriză de pe lista celor 32 propuneri este „recomandarea” numirii prof. univ. dr. Aurel Mohan la șefia secției de Neurochirurgie, condusă în prezent de dr. Alin Blaga, „produs” al UMF din Cluj Napoca și „recrutat” la Spitalul Județean din Oradea după ce a lucrat mai mulți ani în Germania, dar care nu are statut de cadru universitar.

Propunerea a survenit deși dr. Mohan afirma în interiorul spitalului că nu își dorește această funcție, după ce, în februarie, a renunțat la funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății pe care o ocupa de anul trecut și a revenit la Oradea, unde managerul Gheorghe Carp l-a numit coordonator al Staționarului I din strada Gheorghe Doja.

Cele mai multe propuneri țintesc, de fapt, menținerea în funcții a unor actuali șefi de secții, ca de pildă la Neurologie I (conf. univ. dr. Monica Sabău), Oftalmologie (șef lucrări dr. George Roiu), Chirurgie plastică (prof. Florian Bodog), Ortopedie I (conf. Călin Hozan), Interne I (conf. Mihaela Popoviciu), Cardiologie I (prof. Mircea Popescu), Gastroenterologie (prof. Ciprian Brisc), Pediatrie III (șef lucrări Ariana Szilagyi), Recuperare (conf. Simona Pop), Dermatologie (conf. Ilarie Brihan) etc.

Un singur concurs

O altă categorie de propuneri vizează șefia unor secții conduse în prezent de medici care nu sunt și angajați ai FMF Oradea, deci nu au statut de cadre universitare. Este cazul, de exemplu, al secției de Infecțioase I, unde în locul dr. Mirela Indrieș, actuala șefă, FMF o propune pe conf. univ. dr. Nicoleta Negruț, dar și al structurii de Terapie Intensivă Neonatologie, condusă în prezent de dr. Radu Galiș, în locul căruia FMF o vrea pe șefa de lucrări Florica Dorobanțu.

Există, însă, și secții pentru care FMF nu a făcut nicio propunere, pentru că în cadrul acestora nu există niciun universitar, de exemplu Chirurgie generală II (condusă de dr. Adrian Dușe), Oncologie (unde șefă este dr. Aniela Platona), ATI II de la staționarul din Rogerius (condusă de dr. Mihai Florea) ori Chirurgie și ortopedie pediatrică (șef fiind dr. Daniel Băloiu).

Pe de altă parte, pe lista celor 32 de propuneri nu se află niciuna referitoare la șefia secției Interne II din Staționarul II (Rogerius, fostul Municipal), exercitată în prezent de conf. univ. dr. Ovidiu Burtă, iar asta fiindcă în aceeași secție mai activează încă un cadru didactic universitar cu același grad de predare, conf. Felicia Marc. În acest caz legea prevede că spitalul va avea obligația de a organiza un concurs.

Tot un caz aparte este propunerea pentru șefia ATI I din Staționarul I (strada Doja), unde FMF o vrea pe dr. Carmen Pantiș în locul actualului șef, dr. Mircea Negrău, deoarece acesta este doar șef de lucrări, iar cea dintâi conferențiar, deci are gradul didactic mai mare.

Maghiar: „Acestea sunt”. Carp: „Vom vedea”

Contactat de BIHOREANUL luni dimineață, decanul FMF, prof. univ. dr. Adrian Maghiar, a subliniat că cele 32 de propuneri au fost votate în Consiliul Facultății după ce persoanele care și-au dorit șefia unor secții s-au exprimat în acest sens. „Acestea sunt propunerile, ele vizează secțiile unde există cadre didactice universitare”, a spus decanul, fără a dori să intre în detalii, ci doar subliniind că FMF „a respectat legea”.

În ceea ce-l privește, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a declarat că încă nu cunoaște propunerile FMF. „Azi e prima zi de lucru după o săptămână de concediu, iar propunerile Universității încă nu au ajuns la spital. Nu pot să mă pronunț în condițiile astea, vom vedea după ce le primim”, a spus dr. Carp.

De notat, însă, că în luna februarie, când BIHOREANUL arăta că FMF își pregătea propunerile, managerul a declarat că nu le va accepta pe toate. „Vom lua în considerare propunerile, dar asta nu înseamnă că trebuie să ni le însușim automat”, spunea Carp, arătând că în decizia sa va prevala eficiența fiecărui medic, indiferent că este sau nu este cadru universitar.

Trei la Recuperare. Aceiași

FMF a făcut și trei propuneri pentru tot atâtea secții ale Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix, care funcționează nu în subordinea și cu finanțarea autorităților locale (cum e cazul Spitalului Județean din Oradea, al Primăriei municipiului), ci în rețeaua Ministerului Sănătății.

Toate cele trei propuneri vizează, însă, menținerea actualilor șefi de secții: la secția Recuperare Adulți I – conf. univ. dr. Mariana Cevei, la Recuperare Adulți II – prof. Liviu Lazăr, iar la Recuperare Copii (staționarul din Băile 1 Mai) – conf. Felicia Andronie-Cioară.

Vezi mai jos lista șefilor de secții propusă de FMF Oradea și adoptată de Senatul Universității.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Firma!
Un manager privat cu firma proprie. în vârstă. ce își stabilește salariul pt ce sta acolo.Pe de criterii oare decide asta cine șef? Cea mai mare mafie e în sanatate
Postat 04 Aprilie 2023, 19:51 de Feliciana
nu-i de mirare ...
Nu-i de mirare ca pleaca copiii si oamenii competenti din tara. Toata aceasta mafie initiata de psd si desavarsita de pnl si udmr se bazeaza doar pe criterii de apartenenta la clan, pe obedienta si pupincurism, nicidecum pe competenta. Pacat ca se pierd oameni competenti care suporta cat suporta, dar sunt oameni si ei. Sper ca oameni ca dl Blaga sa isi faca meseria in continuare in Oradea, chiar daca condusi de niste oameni care au o hartie in plus, dar ceva in minus la caracter.
Postat 03 Aprilie 2023, 22:34 de oradea_mea_si_a_ta
o fi corect?
O fi corect, ca un medic care s-a dedicat muncii, este recunoscut si are rezultate sa nu poata accede la functii inalte? Viata academica este frumoasa, dar dupa o interventie de 12 ore nu stiu cum te duci la catedra. Intreb si eu asa....
Postat 03 Aprilie 2023, 16:03 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON