URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2016, 14:03

CET-ul se pregăteşte să suplimenteze producţia de căldură prin pornirea unui cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul încălzeşte localităţile Oradea şi Sînmartin cu două cazane pe cărbune folosite la limita maximă a siguranţei de exploatare. "Parametrii de furnizare a agentului termic au scăzut pentru că ambele cazane aflate în funcţiune lucrează la limita maximă de putere pe care o putem gestiona. Ne străduim să asigurăm un debit şi o presiune care să genereze temperaturi de 18 - 20 grade Celsius în locuinţele orădenilor", a declarat vineri, Stănel Necula, administratorul special al societăţii Electrocentrale.

Uzate la maxim, cele două cazane pe cărbune sunt exploatate doar la jumătate din capacitate pentru a rămâne în funcţiune. Spre exemplu, dacă în vremurile bune, aceste cazane erau exploatate la o presiune de 129 de atmosfere, în ultimii ani au fost folosite doar la 80 de atmosfere, iar acum lucrează doar la 60 de atmosfere. Şi tot scapă fum şi abur prin toate încheieturile!

Electrocentrale ţine pregătit, tot timpul, un al treilea cazan pe cărbune pentru a prelua sarcina în cazul în care unul din cele două se avariază. În prezent, cazanul de rezervă este la rândul său în reparaţii ca fiind avariat.

Suplimentare cu gaz

Vineri, la prânz, conducerea CET se pregătea să pună în funcţiune cazanul pe gaz cu care a asigurat peste vară necesarul de apă caldă a oraşului. Acesta va fi pornit în cazul în care vremea se va menţine foate friguroasă, iar temperaturile din casele orădenilor vor scădea şi mai mult.

"Am încheiat un contract cu Romgaz şi de astăzi vom avea la dispoziţie combustibilul necesar pentru a porni, la nevoie, cazanul pe gaz. Fiind mai mic, acesta ajunge în parametri în circa 4 ore", a spus administratorul special.

Cazanul pe gaz ar putea fi pus în funcţiune, la nevoie, încă de vineri seară. Cel de al treilea cazan pe cărbune va rămâne în rezervă, după finalizarea reparaţiilor, pentru eventualitatea unei avarii. "Anul trecut am avut 45 de reporniri ale cazanelor, iar majoritatea au avut loc iarna, ceea ce înseamnă o avarie pe săptămână în sezonul rece", a spus Necula.

Cărbune este, căldură să fie...

Administratorul special al CET-ului a mai spus că Electrocentrale nu are probleme în alimentarea cu cărbune. "Astăzi avem la descărcare cinci trenuri cu cărbune, ceea ce însemnă mai mult decât necesarul centralei. Pe lângă cei doi furnizori deja cunoscuţi (n.r. Matrai, Ungaria şi Redolaj, Voivozi) am încheiat două contracte de tip spot (n.r. cu plata şi livrarea imediată) pentru încă 30.000 tone de cărbune, pe care le vom activa la nevoie", a afirmat administratorul special.

Necula a insistat asupra faptului că, având în vedere că în următoarele două luni va fi pusă în funcţiune noua centrală pe gaz, conducerea Electrocentrale încearcă să închidă în luna martie actualul sezon rece fără cărbune pe stoc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zimbiti va rog...!
Cite grade?18-20?Intrebau unii aseara la Dacia de adresa Stanelului ..Erau din Brailita,dadeau si de baut cine ii duce la el..Poate il gasesc....Asta ca mai uitam de condensul si frigul din casa...pamflet..normal!!!!
Postat 23 Ianuarie 2016, 13:30 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON