URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Ianuarie 2016, 14:03

CET-ul se pregăteşte să suplimenteze producţia de căldură prin pornirea unui cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul încălzeşte localităţile Oradea şi Sînmartin cu două cazane pe cărbune folosite la limita maximă a siguranţei de exploatare. "Parametrii de furnizare a agentului termic au scăzut pentru că ambele cazane aflate în funcţiune lucrează la limita maximă de putere pe care o putem gestiona. Ne străduim să asigurăm un debit şi o presiune care să genereze temperaturi de 18 - 20 grade Celsius în locuinţele orădenilor", a declarat vineri, Stănel Necula, administratorul special al societăţii Electrocentrale.

Uzate la maxim, cele două cazane pe cărbune sunt exploatate doar la jumătate din capacitate pentru a rămâne în funcţiune. Spre exemplu, dacă în vremurile bune, aceste cazane erau exploatate la o presiune de 129 de atmosfere, în ultimii ani au fost folosite doar la 80 de atmosfere, iar acum lucrează doar la 60 de atmosfere. Şi tot scapă fum şi abur prin toate încheieturile!

Electrocentrale ţine pregătit, tot timpul, un al treilea cazan pe cărbune pentru a prelua sarcina în cazul în care unul din cele două se avariază. În prezent, cazanul de rezervă este la rândul său în reparaţii ca fiind avariat.

Suplimentare cu gaz

Vineri, la prânz, conducerea CET se pregătea să pună în funcţiune cazanul pe gaz cu care a asigurat peste vară necesarul de apă caldă a oraşului. Acesta va fi pornit în cazul în care vremea se va menţine foate friguroasă, iar temperaturile din casele orădenilor vor scădea şi mai mult.

"Am încheiat un contract cu Romgaz şi de astăzi vom avea la dispoziţie combustibilul necesar pentru a porni, la nevoie, cazanul pe gaz. Fiind mai mic, acesta ajunge în parametri în circa 4 ore", a spus administratorul special.

Cazanul pe gaz ar putea fi pus în funcţiune, la nevoie, încă de vineri seară. Cel de al treilea cazan pe cărbune va rămâne în rezervă, după finalizarea reparaţiilor, pentru eventualitatea unei avarii. "Anul trecut am avut 45 de reporniri ale cazanelor, iar majoritatea au avut loc iarna, ceea ce înseamnă o avarie pe săptămână în sezonul rece", a spus Necula.

Cărbune este, căldură să fie...

Administratorul special al CET-ului a mai spus că Electrocentrale nu are probleme în alimentarea cu cărbune. "Astăzi avem la descărcare cinci trenuri cu cărbune, ceea ce însemnă mai mult decât necesarul centralei. Pe lângă cei doi furnizori deja cunoscuţi (n.r. Matrai, Ungaria şi Redolaj, Voivozi) am încheiat două contracte de tip spot (n.r. cu plata şi livrarea imediată) pentru încă 30.000 tone de cărbune, pe care le vom activa la nevoie", a afirmat administratorul special.

Necula a insistat asupra faptului că, având în vedere că în următoarele două luni va fi pusă în funcţiune noua centrală pe gaz, conducerea Electrocentrale încearcă să închidă în luna martie actualul sezon rece fără cărbune pe stoc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zimbiti va rog...!
Cite grade?18-20?Intrebau unii aseara la Dacia de adresa Stanelului ..Erau din Brailita,dadeau si de baut cine ii duce la el..Poate il gasesc....Asta ca mai uitam de condensul si frigul din casa...pamflet..normal!!!!
Postat 23 Ianuarie 2016, 13:30 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON