URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
22 Ianuarie 2016, 14:03

CET-ul se pregăteşte să suplimenteze producţia de căldură prin pornirea unui cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul încălzeşte localităţile Oradea şi Sînmartin cu două cazane pe cărbune folosite la limita maximă a siguranţei de exploatare. "Parametrii de furnizare a agentului termic au scăzut pentru că ambele cazane aflate în funcţiune lucrează la limita maximă de putere pe care o putem gestiona. Ne străduim să asigurăm un debit şi o presiune care să genereze temperaturi de 18 - 20 grade Celsius în locuinţele orădenilor", a declarat vineri, Stănel Necula, administratorul special al societăţii Electrocentrale.

Uzate la maxim, cele două cazane pe cărbune sunt exploatate doar la jumătate din capacitate pentru a rămâne în funcţiune. Spre exemplu, dacă în vremurile bune, aceste cazane erau exploatate la o presiune de 129 de atmosfere, în ultimii ani au fost folosite doar la 80 de atmosfere, iar acum lucrează doar la 60 de atmosfere. Şi tot scapă fum şi abur prin toate încheieturile!

Electrocentrale ţine pregătit, tot timpul, un al treilea cazan pe cărbune pentru a prelua sarcina în cazul în care unul din cele două se avariază. În prezent, cazanul de rezervă este la rândul său în reparaţii ca fiind avariat.

Suplimentare cu gaz

Vineri, la prânz, conducerea CET se pregătea să pună în funcţiune cazanul pe gaz cu care a asigurat peste vară necesarul de apă caldă a oraşului. Acesta va fi pornit în cazul în care vremea se va menţine foate friguroasă, iar temperaturile din casele orădenilor vor scădea şi mai mult.

"Am încheiat un contract cu Romgaz şi de astăzi vom avea la dispoziţie combustibilul necesar pentru a porni, la nevoie, cazanul pe gaz. Fiind mai mic, acesta ajunge în parametri în circa 4 ore", a spus administratorul special.

Cazanul pe gaz ar putea fi pus în funcţiune, la nevoie, încă de vineri seară. Cel de al treilea cazan pe cărbune va rămâne în rezervă, după finalizarea reparaţiilor, pentru eventualitatea unei avarii. "Anul trecut am avut 45 de reporniri ale cazanelor, iar majoritatea au avut loc iarna, ceea ce înseamnă o avarie pe săptămână în sezonul rece", a spus Necula.

Cărbune este, căldură să fie...

Administratorul special al CET-ului a mai spus că Electrocentrale nu are probleme în alimentarea cu cărbune. "Astăzi avem la descărcare cinci trenuri cu cărbune, ceea ce însemnă mai mult decât necesarul centralei. Pe lângă cei doi furnizori deja cunoscuţi (n.r. Matrai, Ungaria şi Redolaj, Voivozi) am încheiat două contracte de tip spot (n.r. cu plata şi livrarea imediată) pentru încă 30.000 tone de cărbune, pe care le vom activa la nevoie", a afirmat administratorul special.

Necula a insistat asupra faptului că, având în vedere că în următoarele două luni va fi pusă în funcţiune noua centrală pe gaz, conducerea Electrocentrale încearcă să închidă în luna martie actualul sezon rece fără cărbune pe stoc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zimbiti va rog...!
Cite grade?18-20?Intrebau unii aseara la Dacia de adresa Stanelului ..Erau din Brailita,dadeau si de baut cine ii duce la el..Poate il gasesc....Asta ca mai uitam de condensul si frigul din casa...pamflet..normal!!!!
Postat 23 Ianuarie 2016, 13:30 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON