URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 APRILIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
18 Ianuarie 2013, 17:29

Cercetător român care a creat "îngeri păzitori", poate câştiga jumătate de miliard de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru echipe de cercetători din Europa, printre care şi un grup coordonat de un om de ştiinţă de origine română, au ajuns în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, două dintre echipe având şansa să primească o finanţare în valoare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press.

În competiţie au fost înscrise 26 de proiecte, 20 dintre ele fiind eliminate anul trecut şi patru reuşind să intre anul acesta în finală. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 28 ianuarie.

Printre proiectele rămase în concurs se numără şi "Îngerii Păzitori Digitali", concept propus de echipa coordonată de Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Ionescu susţine că avansul tehnologiilor mobile a fost concentrat în special în zona de telecomunicaţii şi jocuri.

Proiectul propus de echipa sa, "Îngerii păzitori", are ca obiectiv dezvoltarea unor dispozitive personale care să îi avertizeze pe utilizatori de pericolele iminente, să îi încurajeze să facă sport, precum şi să colecteze informaţii despre sănătatea şi mediul în care trăieşte utilizatorul, date ce le-ar putea fi de folos medicilor.

Ionescu susţine că un astfel de dispozitiv ar putea duce la reducerea costurilor de finanţare a sistemelor de sănătate prin prevenirea unor boli şi gestionarea eficientă a maladiilor care se manifestă.

Mai mult, componentele necesare pentru dezvoltarea unui astfel de dispozitiv sunt disponibile în prezent, a precizat cercetătorul român, cheia fiind diar integrarea acestora într-un sistem funcţional.

Celelalte proiecte ajunse în finală sunt: un computer cu o capacitate imensă de stocare care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore; cel mai precis model computerizat al creierului uman şi cea mai bună metodă de a exploata grafenul, un material foarte uşor şi subţire, dar mult mai dur decât oţelul.

Sursa: gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON