URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Ordinea este cea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2013, 17:29

Cercetător român care a creat "îngeri păzitori", poate câştiga jumătate de miliard de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru echipe de cercetători din Europa, printre care şi un grup coordonat de un om de ştiinţă de origine română, au ajuns în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, două dintre echipe având şansa să primească o finanţare în valoare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press.

În competiţie au fost înscrise 26 de proiecte, 20 dintre ele fiind eliminate anul trecut şi patru reuşind să intre anul acesta în finală. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 28 ianuarie.

Printre proiectele rămase în concurs se numără şi "Îngerii Păzitori Digitali", concept propus de echipa coordonată de Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Ionescu susţine că avansul tehnologiilor mobile a fost concentrat în special în zona de telecomunicaţii şi jocuri.

Proiectul propus de echipa sa, "Îngerii păzitori", are ca obiectiv dezvoltarea unor dispozitive personale care să îi avertizeze pe utilizatori de pericolele iminente, să îi încurajeze să facă sport, precum şi să colecteze informaţii despre sănătatea şi mediul în care trăieşte utilizatorul, date ce le-ar putea fi de folos medicilor.

Ionescu susţine că un astfel de dispozitiv ar putea duce la reducerea costurilor de finanţare a sistemelor de sănătate prin prevenirea unor boli şi gestionarea eficientă a maladiilor care se manifestă.

Mai mult, componentele necesare pentru dezvoltarea unui astfel de dispozitiv sunt disponibile în prezent, a precizat cercetătorul român, cheia fiind diar integrarea acestora într-un sistem funcţional.

Celelalte proiecte ajunse în finală sunt: un computer cu o capacitate imensă de stocare care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore; cel mai precis model computerizat al creierului uman şi cea mai bună metodă de a exploata grafenul, un material foarte uşor şi subţire, dar mult mai dur decât oţelul.

Sursa: gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5966 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON