URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Ianuarie 2013, 17:29

Cercetător român care a creat "îngeri păzitori", poate câştiga jumătate de miliard de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru echipe de cercetători din Europa, printre care şi un grup coordonat de un om de ştiinţă de origine română, au ajuns în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, două dintre echipe având şansa să primească o finanţare în valoare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press.

În competiţie au fost înscrise 26 de proiecte, 20 dintre ele fiind eliminate anul trecut şi patru reuşind să intre anul acesta în finală. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 28 ianuarie.

Printre proiectele rămase în concurs se numără şi "Îngerii Păzitori Digitali", concept propus de echipa coordonată de Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Ionescu susţine că avansul tehnologiilor mobile a fost concentrat în special în zona de telecomunicaţii şi jocuri.

Proiectul propus de echipa sa, "Îngerii păzitori", are ca obiectiv dezvoltarea unor dispozitive personale care să îi avertizeze pe utilizatori de pericolele iminente, să îi încurajeze să facă sport, precum şi să colecteze informaţii despre sănătatea şi mediul în care trăieşte utilizatorul, date ce le-ar putea fi de folos medicilor.

Ionescu susţine că un astfel de dispozitiv ar putea duce la reducerea costurilor de finanţare a sistemelor de sănătate prin prevenirea unor boli şi gestionarea eficientă a maladiilor care se manifestă.

Mai mult, componentele necesare pentru dezvoltarea unui astfel de dispozitiv sunt disponibile în prezent, a precizat cercetătorul român, cheia fiind diar integrarea acestora într-un sistem funcţional.

Celelalte proiecte ajunse în finală sunt: un computer cu o capacitate imensă de stocare care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore; cel mai precis model computerizat al creierului uman şi cea mai bună metodă de a exploata grafenul, un material foarte uşor şi subţire, dar mult mai dur decât oţelul.

Sursa: gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON