URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Octombrie 2012, 08:09

Centrul PET/CT nu mai poate diagnostica gratuit bolnavii de cancer, din lipsă de bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT din Oradea a anunţat marţi, printr-un comunicat, că nu mai poate investiga gratuit bolnavii de cancer, până când nu i se vor aloca noi fonduri.

"Avem programaţi pentru următoarele zile mai mult de 100 de pacienţi. Din data de 04.10.2012 nu mai putem examina aceşti pacienţi, din cauza lipsei de fonduri, iar costul unei investigaţii, de 4.500 lei, poate fi suportat numai de către un număr foarte mic de solicitanţi. Prin urmare, am fost nevoiţi să recurgem, împotriva voinţei noastre, la reprogramarea pacienţilor (zeci de bolnavi oncologici), dar pentru ei fiecare zi amânată la investigaţie este o pierdere în lupta pentru viaţă", se arată în comunicat.

Rezentanţii Centrului spun că, pentru remedierea situaţiei, au transmis în ultima perioadă mai mullte adrese la Ministerul Sănătăţii şi la Cansa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar, deocamdată, fără rezultat.

Potrivit directorului executiv al Centrului, Hegedűs Krisztina, toate investigaţiile asumate pentru anul acesta cu CAS au fost deja efectuate. "Nu mai avem fonduri, iar până la sfârşitul anului ar trebui să mai efectuăm circa 400 de investigaţii. Foarte multe persoane au întrerupt deja tratamentele. Sperăm ca această situaţie să se rezolve cât mai repede", a declarat Hegedűs.

Centrul PET/CT Oradea funcţionează de 4 ani, pe bulevardul Magheru, timp în care au fost examinate peste 4.500 de persoane, copii şi adulţi deopotrivă, din Bihor şi alte judeţe din centrul, vestul şi nordul ţării. "Dat fiind numărul mare de cazuri oncologice noi depistate anual în Bihor (în jur de 2000, conform estimărilor medicilor oncologi), importanţa diagnosticării corecte, prin serviciile speciale oferite şi la Centrul PET/CT Oradea se reflectă în tratament aplicat exact, corect, în timp util, pentru salvarea oamenilor", mai spun reprezentanţii centrului.

Examinarea PET/CT este cea mai modernă dintre metodele imagistice de diagnostic actuale, prin intermediul ei putând fi diagnosticate leziunile canceroase, care cu alte metode clasice nu pot fi detectate.

Deoarece metoda este costisitoare, analizele decontate de către CNAS pot fi efectuate doar cu trimitere de la un specialist oncolog, cu acordul comisiei de oncologie şi în condiţii speciale stabilite de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE:

Pintr-un comunicat transmis joi, Centrul a informat că în cursul acestei zile, situaţia "a fost rezolvată în proporţie de 50%".

"Astfel, Centrul PET/CT Oradea a primit confirmarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru alocarea de fonduri suplimentare, necesare investigaţiilor a 195 de pacienţi. Necesarul minim al Centrului PET/CT Oradea este însă dublu, fiind estimat pentru 400 de investigaţii în ultimele luni ale 2012. Apreciem promptitudinea reprezentanţilor CNAS şi ai MS şi preocuparea pentru soarta pacientilor oncologici, şi sperăm că se vor găsi resurse pentru alocarea de fondurilor necesare", arată documentul transmis presei locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON