URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2012, 08:09

Centrul PET/CT nu mai poate diagnostica gratuit bolnavii de cancer, din lipsă de bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT din Oradea a anunţat marţi, printr-un comunicat, că nu mai poate investiga gratuit bolnavii de cancer, până când nu i se vor aloca noi fonduri.

"Avem programaţi pentru următoarele zile mai mult de 100 de pacienţi. Din data de 04.10.2012 nu mai putem examina aceşti pacienţi, din cauza lipsei de fonduri, iar costul unei investigaţii, de 4.500 lei, poate fi suportat numai de către un număr foarte mic de solicitanţi. Prin urmare, am fost nevoiţi să recurgem, împotriva voinţei noastre, la reprogramarea pacienţilor (zeci de bolnavi oncologici), dar pentru ei fiecare zi amânată la investigaţie este o pierdere în lupta pentru viaţă", se arată în comunicat.

Rezentanţii Centrului spun că, pentru remedierea situaţiei, au transmis în ultima perioadă mai mullte adrese la Ministerul Sănătăţii şi la Cansa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar, deocamdată, fără rezultat.

Potrivit directorului executiv al Centrului, Hegedűs Krisztina, toate investigaţiile asumate pentru anul acesta cu CAS au fost deja efectuate. "Nu mai avem fonduri, iar până la sfârşitul anului ar trebui să mai efectuăm circa 400 de investigaţii. Foarte multe persoane au întrerupt deja tratamentele. Sperăm ca această situaţie să se rezolve cât mai repede", a declarat Hegedűs.

Centrul PET/CT Oradea funcţionează de 4 ani, pe bulevardul Magheru, timp în care au fost examinate peste 4.500 de persoane, copii şi adulţi deopotrivă, din Bihor şi alte judeţe din centrul, vestul şi nordul ţării. "Dat fiind numărul mare de cazuri oncologice noi depistate anual în Bihor (în jur de 2000, conform estimărilor medicilor oncologi), importanţa diagnosticării corecte, prin serviciile speciale oferite şi la Centrul PET/CT Oradea se reflectă în tratament aplicat exact, corect, în timp util, pentru salvarea oamenilor", mai spun reprezentanţii centrului.

Examinarea PET/CT este cea mai modernă dintre metodele imagistice de diagnostic actuale, prin intermediul ei putând fi diagnosticate leziunile canceroase, care cu alte metode clasice nu pot fi detectate.

Deoarece metoda este costisitoare, analizele decontate de către CNAS pot fi efectuate doar cu trimitere de la un specialist oncolog, cu acordul comisiei de oncologie şi în condiţii speciale stabilite de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE:

Pintr-un comunicat transmis joi, Centrul a informat că în cursul acestei zile, situaţia "a fost rezolvată în proporţie de 50%".

"Astfel, Centrul PET/CT Oradea a primit confirmarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru alocarea de fonduri suplimentare, necesare investigaţiilor a 195 de pacienţi. Necesarul minim al Centrului PET/CT Oradea este însă dublu, fiind estimat pentru 400 de investigaţii în ultimele luni ale 2012. Apreciem promptitudinea reprezentanţilor CNAS şi ai MS şi preocuparea pentru soarta pacientilor oncologici, şi sperăm că se vor găsi resurse pentru alocarea de fondurilor necesare", arată documentul transmis presei locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON