URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2015, 16:14

Centrul de afaceri cu produse agro-alimentare a fost dat în funcţiune. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Rogerius a fost transformată. Centrul de afaceri cu produse agro-alimentare construit de municipalitate din fonduri transfrontaliere pe amplasamentul fostei pieţe a fost dat în funcţiune vineri în mod oficial.

Investiţia în valoare de 6,7 milioane euro, a fost finalizată de antreprenorul local Termoline, după ce liderul asocierii, Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj, a intrat vara aceasta în insolvenţă. "Când TIM a intrat în insolvenţă, credibilitatea asocierii faţă de furnizorii de materiale a scăzut dramatic. Lucrările trebuiau finalizate pe 30 octombrie. Acum nu avem ce face. Vom aplica penalităţi de întârziere de 15.000 lei noului lider al asocierii, Termoline, a cărui singură vină este că şi-a asumat terminarea lucrărilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, în cadrul conferinţei de încheiere a lucrărilor.

Reprezentanţii Termoline au precizat la rândul lor că au preluat contractul într-o situaţie dificilă. "A trebuit să căutăm muncitori să termine lucrarea în luna octombrie, când toată lumea avea mai mult de lucru, pentru că, rămaşi neplătiţi după intrarea TIM în insolvenţă, angajaţii au plecat. La fel, furnizorii au trebuit convinşi să ne dea în continuare materiale, deşi aveau facturile neplătite", a povestit managerul Termoline, Horia Ban.

Noul lider al asocierii şi-a asumat refacerea finisajelor executate necorespunzător, de la pavaj până la scurgerile de apă, în următoarele două săptămâni, astfel încât Administraţia Domeniului Public să poată închiria de anul viitor absolut toate spaţiile.

Pe tronsoane...

Centrul de afaceri cu produse alimentare, cu o suprafaţă totală de 9.000 de metri, poate găzdui circa 1.000 de comercianţi. Tronsonul I al centrului comercial, situat în partea din spate a fostei pieţe, cuprinde fostul bazar cu produse nealimentare în care funcţionează 132 de boxe individuale închise. Aici mai funcţionează sectorul de lactate şi ouă cu 22 de vitrine frigorifice şi 8 spaţii comerciale în hala de lactate şi şase vitrine pentru ouă.

Tronsonul II, reprezentând hala mare din mijlocul clădirii este ocupat cu preponderenţă de cele 380 de mese ale producătorilor de legume şi fructe. Pe latura dinspre strada Mihail Sadoveanu au fost amplasate cele 16 boxe ale sectorului de panificaţie, iar spre strada Predeal cele zece boxe cu spaţii comerciale ale sectorului de carne şi peşte.

În partea din faţa fostei pieţe, în tronsonul III, a fost amenajată zona pentru produse împachetate cu 47 de spaţii comerciale, din care şase rezervate produselor tradiţionale ungureşti, şi 72 de mese. Sectorul de flori, cu 80 de spaţii de vânzare, a fost amenajat chiar cu vedere din staţia de tramvai. În spatele florăreselor va funcţiona, cu 40 de mese, zona de produse bio şi apicole.

"Mai scump decât în Lotus!"

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Domeniului Public, care va prelua centrul de afaceri după recepţia finală a lucrărilor, modernizarea pieţei nu va afecta comercianţii din punct de vedere a taxelor datorate. "Tarifele rămân aceleaşi, de 160 lei pe masă pentru producător, şi 220 lei pentru agenţii economici", a declarat directorul Liviu Andrica.

În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, preţurile încep de la 180 lei pe metru pătrat plus TVA. "Pe 21 decembrie vor fi scoase la licitaţie în vederea închirierii primelor zece spaţii dinspre linia de tramvai", zice Andrica. Directorul susţine că preţul este unul corect de vreme ce tarifele din fosta piaţă erau de 200 lei pe metru pătrat.

Comercianţii sunt însă de altă părere. "Adevărul este că au transformat o piaţă într-un supermarket. Dacă faci un calcul, vezi că pentru un spaţiu comercial ajungi să plăteşti o mie de euro pe lună. Mai scump decât în Lotus!", a declarat o comerciantă.

Agenţii economici care comercializează produse nealimentare spun că nu se vor putea apropia de noile spaţii, comfortabile, dar scumpe. "Ce fac cu noi e bătaie de joc. E ora 12 şi n-am vândut încă nimic. De unde să plătesc o mie de euro pe lună la ADP?", a protestat o vânzătoare. Comercianţii se consideră daţi la o parte în mod deliberat prin politica de preţuri pentru ca ADP să aducă aici firme din alte zone.

Cu terasă la etaj...

De altfel, în perioada viitoare la ADP va organiza mai multe licitaţii pentru atribuirea de spaţii comerciale. La etajul clădirii va funcţiona, pe lângă zona administrativă cu cameră de comandă, birouri şi sală de şedinţe, o zonă de alimentaţie publică de 770 metri pătraţi şi 10 spaţii pentru comercinaţi. Aceasta este organizată în sistem food-court şi beneficiază de o zonă verde şi o terasă cu o capacitate minimă de 100 de locuri.

Pentru evitarea deranjului, terasa, de la care orădenii pot admira panorama zonei, va fi deschisă accesului public doar în timpul zilei. "Nu dorim ca terasa şi parcul să poată fi vizitate non-stop. Nu ar fi corect faţă de locatarii blocurilor din jur, care doresc să se odihnească peste noapte. Probabil că zona de aici se va închide seara, odată cu zona de piaţă", a declarat directorul Andrica.

Lucrările continuă

Finalizarea lucrărilor la centrul comercial înainte de sfârşitul acestui an nu înseamnă neapărat încheierea lucrărilor. Investiţiile în zonă vor continua cu construcţia parcării subterane de pe platoul din faţa Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu. Investiţia, în valoare de 14,3 milioane lei, implică amenajarea unui parking cu 412 locuri, din care 193 la demisol. Parcarea va fi legată de subsolul pieţei printr-un pasaj subteran pentru ca orădenii şi comercianţii să poată ajunge la centrul de afaceri direct pe sub linia de tramvai.

Firma Construcţii Bihor, care amenajează parcarea şi tunelul printr-un credit furnizor, în sensul că îşi va recupera banii ulterior, are la dispoziţie 11 luni pentru finalizarea lucrării. Săpăturile sunt însă suficient de avansate pentru ca parcarea, construită pe structură metalică, să poată fi terminată înainte de vara anului viitor.

"Parcarea se va uni cu piaţa, anul viitor, în timpul vacanţei şcolare din primăvară. Lucrările vor implica restricţionarea traficului rutier şi circulaţia tramvaielor pe de-asupra pasajului", a declarat Andrica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Avem proiectanti buni ! Oradea-i fruntea,nu-i asa ? Proiecte,fara numar,fara numar...dar comerciantii ce spun?N-are importanta !
Gabion pe terasa ? E tare ! Cred ca i-ati facut invidiosi pe cei de la ABA Crisuri.Lor nu le-a trecut prin cap sa foloseasca gabion la amenajarea vaii Pasteur/Paris,asa ca l-au intubat.In afara de "admirarea panoramei zonei", probabil a intimitatii apartamentelor de la blocurile vecine,ce altfel de activitati se mai pot desfasura pe terasa ? O septica,o tabla ?
Postat 15 Decembrie 2015, 02:07 de platona
Centru comercial!!!!
Daca denumirea era "Bazar" poate era mai potrivit, dar din aceste poze numai produse agroalimentare nu reies.
Postat 14 Decembrie 2015, 08:34 de zolimiklos
95% (procent de absorbţie)
Andrica, sub îndrumarea şi oblăduirea lui Bolojan a adoptat metoda patentată de DMPI din PMO de a prelungi termenele de execuţie LA INIŢIATIVA BENEFICIARULUI sub pretextul unor modificări ale proiectelor, ocazie cu care au modificat şi clauzele contractuale ce privesc penalităţile. Aşa s-a ajuns ca penalităţile de 0,1% pe zi de întârziere din valoarea contractului să fie transformate în 0,1% pe zi din restul de executat. Articolul 289, aşa cum este el definit în Codul penal, este aplicabil celor ce au modificat contractul pentru a diminua cuantumul penalităţilor de întârziere, aşa cum, Compania de Apă Oradea a procedat în cazul tuturor contractelor finanţate din fonduri de coeziune culminând cu un act adiţional de prelungire a termenului de execuţie pentru firma Keviep prin care Gavra Ovidiu, Kuntz Aniko şi Tiutin Mariana au scutit firma maghiară de plata sumei de 670.000 de euro printr-un act fals. Este de aşteptat ca, pentru toate proiectele „întârziate” să se aplice astfel de favoritisme. Dar, în acelaşi timp este şi de cercetat!
Postat 12 Decembrie 2015, 16:33 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON