În anul 2017, în Bihor, intervenţiile pompierilor şi echipajelor SMURD au crescut cu 20% faţă de anul precedent. Pentru pompieri, asta a însemnat 10.643 de evenimente, în timp ce echipajele SMURD au avut 8.523 misiuni.
Acestea sunt cifrele de la care au pornit membrii Asociaţiei Serviciul pentru Asistenţa în Situaţii Speciale (SARTISS) în pregătirea unui proiect complex care vizează creşterea calităţii intervenţiilor în situaţii de urgenţă.
Proiectul, unic în ţară, are ca beneficiari comuni două instituţii din ţări vecine, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana din Bihor, respectiv Direcţia Hajdu-Bihar pentru Gestionarea Dezastrelor, şi vizează realizarea unui centru transfrontalier pentru pregătirea pompierilor din cele două judeţe, primind o finanţare de 1,2 milioane de euro în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria derulat de Uniunea Europeană.
Două centre, un singur scop
Practic, proiectul prevede elaborarea unor planuri de acţiune în cazul unor dezastre prin implicarea unor teoreticieni de prestigiu din Marea Britanie, dezvoltarea şi extinderea infrastructurii transfrontaliere în domeniul pregătirii pentru situaţii de urgenţă, dezvoltarea de formări comune, programe şi stabilirea de protocoale comune pentru intervenţii.
Pregătirea salvatorilor se va realiza în două centre regionale de formare transfrontalieră complementare care vor fi situate în Sântion şi Hajdúszoboszló. "Aici, pompierii vor beneficia de programe comune de pregătire cum ar fi observarea şi stingerea unor incendii, căutarea persoanelor sub dărâmături sau în clădiri mari, cuprinse de foc", după cum a explicat preşedintele SARTISS, dr. Hadrian Borcea, totodată şeful SMURD-UPU Bihor, într-o conferinţă de presă organizată, luni, la sediul organizaţiei.
Containere de simulare
Centrul din Sîntion, comuna Borş, este folosit de mai bine de un deceniu, deocamdată doar ca bază de pregătire pentru organizarea de cursuri de prim-ajutor şi pregătire profesională pentru personalul medical al SMURD-UPU.
Acum, spaţiile de curs se vor extinde, căci proiectul prevede recompartimentarea mansardei actualei clădiri pentru amenajarea a două noi săli de curs şi realizarea unui nou corp de clădire, cu 24 de camere single şi duble şi o sală de mese, unde urmează să fie cazaţi pompierii sosiţi pentru perfecţionare la Oradea, dar şi lectorii.
Pregătirea practică se va derula, însă, pe o platformă de 5.000 metri pătraţi de lângă cele două clădiri. Aici se vor amplasa 5 containere, dintre care 3 vor fi pentru pregătire şi instruire salvatori, un container va avea funcţiunea de vestiar şi unul de observare. "Unul dintre containerele de instruire, Attack Container, oferă un spaţiu capabil să asigure condiţii ventilate sau neventilate, pentru propagarea experimentală a focului. Backdraft-container oferă posibilitatea de a simula fenomene periculoase cum este cel în care se aprinde, brusc, tot materialul combustibil dintr-o încăpere (flashover). Cel de-al treilea container, BA-gallery este un sistem alcătuit dintr-un labirint de oţel, care poate fi prevăzut într-un container. În interiorul acestuia se vor folosi lumini, sistem de sunete şi fum, pentru a îmbunătăţi experienţa şi pregătirea cursanţilor", a explicat colonelul Sorin Caba, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, prezent la conferinţa de presă.
Potrivit sursei citate, baza de pregătire va fi pusă la dispoziţia pompierilor din întreaga regiune. "Vor veni la cursuri, săptămânal, câte 8 pompieri, chiar şi voluntari, respectiv angajaţi de la unităţi private. Sute de salvatori vor putea fi pregătiţi pentru situaţii speciale. Se vor instala simulatoare de incendii şi situaţii de poluare chimică, necesare pregătirii pompierilor pentru depistarea focarelor de incendii, stingerea focului, salvarea victimelor de sub dărâmături ori din clădiri mari, care ridică probleme speciale", a mai spus şeful ISU Crişana.
Cursuri de… comunicare
Proiectul va începe printr-o analiză a principalelor riscuri, în urma cărora se vor realiza programele de formare profesională. Una dintre problemele majore este cea de comunicare între salvatorii din cele două judeţe de pe graniţă. "În următoarea perioadă, pompierii din cele două judeţe vor urma cursuri de limbă engleză, iar în paralel, cei din judeţul Hajdu Bihar vor învăţa limba română, iar pompierii din Bihor vor urma cursuri de limba maghiară", a explicat managerul proiectului, Ciprian Barna.
În paralel, s-au demarat deja procedurile pentru selectarea constructorului care va realiza modificările la clădirea actuală a centrului şi va ridica noul corp de clădire. "Se preconizează că, până la finalul anului viitor, se vor aduce şi se vor monta containerele de pregătire", a mai spus Barna.
Împreună dar... separat
În judeţul Hajdú Bihar, baza Centrului transfrontalier va fi în Hajdúszoboszló, unde se va ridica o clădire care va funcţiona ca centru de pregătire şi perfecţionare a pompierilor profesionişti şi voluntari, dar şi a organizaţiilor de protecţie civilă, pentru situaţii de urgenţă. "Printre cursurile la care vor participa pompierii din ţara vecină sunt cele de prim ajutor, care le vor fi predate de lectori din Bihor", a declarat dr. Hadrian Borcea.
Proiectul a pornit în aprilie 2018 şi se derulează până în martie 2020. Atâta doar că, după cum recunoaşte tot Borcea, deşi se pregătesc în comun, pompierii şi medicii de urgenţă de pe cele două părţi ale graniţei pot acţiona doar pe teritoriul ţării lor. "Nu există niciun protocol care să ne permită să intervenim pe teritoriul maghiar, chiar şi la 10 metri de graniţă. Au fost discuţii pe această temă, de-a lungul anilor, însă nu s-au concretizat în vreo înţelegere", a mai spus şeful SMURD-UPU Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.