URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2024, 10:33

„Cel mai rău film de groază”: Mărturia româncei care administrează blocul din Valencia unde focul a omorât cel puțin 9 oameni (VIDEO)

„Cel mai rău film de groază”: Mărturia româncei care administrează blocul din Valencia unde focul a omorât cel puțin 9 oameni (VIDEO) (sursa foto: www.cope.es)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administratoarea blocului cu 14 etaje din Valencia care a ars ca o torță și unde cel puțin 9 oameni au murit, iar alți 14 sunt încă dați dispăruți, este o româncă, Adriana Banu, care locuia chiar într-unul dintre apartamentele făcute scrum.

Femeia a mărturisit jurnaliștilor că focul s-a răspândit foarte repede, iar imaginile pe care le-a văzut au fost apocaliptice. În momentul izbucnirii flăcărilor, era la birou, într-o clădire vecină, dar soacra și fiica ei de 9 ani erau acasă, iar portarul clădirii a sunat-o să o anunțe că în bloc este un incendiu, iar pompierii au fost deja anunțați.

„În momentul ăla am început să primim mesaje de la prieteni care stau în clădirile de lângă și au văzut că focul era din ce în ce mai intens. Atunci am sunat acasă și soacra mea a zis: «Bine, da, iese niște fum...». Au rămas în casă, și ea, și Isabela. Apoi noi am ieșit de la birou, că e foarte aproape de clădire și când am ne-am apropiat și am văzut că era deja foarte extins aparte. Bătea foarte tare vântul și asta a făcut rău. Chiar în momentul ăla soțul meu a sunat acasă și a zis: «Ieșiți acum, cât mai puteți»”, a spus românca, pentru stirileprotv.ro.

Soacra și fiica ei au ieșit printre ultimele persoane din clădire, alături de portarul care a mers din ușă în ușă, ca să anunțe oamenii că trebuie să se evacueze.

„Au fost ultimele care au ieșit, cu portarul și cu alți vecini. Într-o oră a ars tot. S-au speriat, adevărul că e foarte impactant ceea ce s-a întâmplat. E cel mai rău film de groază, nu-ți poți imagina ce poți vedea... Și apoi au fost vecini pe care au putut să-i salveze și alții care au rămas acolo. E ruină totală! N-a rămas niciun apartament, nimic”, a declarat Adriana Banu.

Cauza incendiului, neclară

Blocul cu 14 etaje și 138 de apartamente făceau parte dintr-un complex rezidențial construit de o firmă catalană care, între timp, a intrat în faliment. Incendiul a izbucnit într-un apartament de la etajul 5 și din motive încă neelucidate s-a propagat cu viteză spre celelalte etaje.

Înconjurați de flăcări, mulți oameni au fost nevoiți să sară din balcoane pe saltelele gonflabile amplasate de pompieri. Totodată, mai mulți salvatori au fost răniți, în timp ce încercau să stingă focul.

Românca care administrează imobilul spune că firma de arhitecți care a proiectat clădirea nu le-a pus niciodată la dispoziție planurile ei. Adriana Banu a precizat că fațada blocului nu este din poliuretan, cum s-a speculat inițial, ci dintr-un material numit „alucobond”, un compozit de aluminiu apreciat pentru raportul atractiv greutate/volum. Aceste panouri se fixează pe cadrul de aluminiu și sunt ignifuge, dar, potrivit administratoarei, în spatele lor a existat un strat de vată minerală, material utilizat pentru izolarea termică a construcției.

Românca a mai spus că pereții clădirii sunt din gips-carton, iar în clădire nu există racorduri la gaz, întreg compleul fiind alimentat și încălzit cu energie electrică.

Într-un videoclip din 2007 al dezvoltatorului imobiliar care a construit clădirea acesta se lăuda cu „materialul inovator” folosit în timpul construcției, scrie Reuters.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON