URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2020, 18:15

Cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi de Direcția de Asistență Socială Oradea (FOTO)

Cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi de Direcția de Asistență Socială Oradea (FOTO) Printre premiați s-a numărat și Andreea Mihuț, o tânără de 19 ani, voluntară la SMURD care a efectuat în 2019 peste 300 de ore de voluntariat și a participat la 36 de intervenții.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a premiat, marţi, la hotelul Ramada, cei mai activi voluntari ai instituţiei şi ai mai multor asociaţii şi fundaţii din oraş care se axează pe probleme sociale, în semn de recunoaştere pentru contribuţia lor în ajutorarea orădenilor aflaţi la nevoie.

Prefect voluntar

"Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competente sociale: solidaritate, tolerenţă, încrederea că orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat", a spus în deschiderea evenimentului, directoarea DASO, Arina Moş, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii instituţiei.  

La cea de-a opta ediţie a Galei Voluntarului au participat peste 100 de persoane, între care şi prefectul judeţului Dumitru Ţiplea şi viceprimarul Florin Birta. Cel dintâi a vorbit despre faptul că din anul 1992 până în 1998 a activat ca voluntar şi s-a implicat în mai multe proiecte sociale la Centrul Iedera pentru copiii cu sindrom Down şi la Asociaţia Alsterdorf.

"Uneori administraţia publică locală nu poate rezolva întreaga problematică socială a oraşului şi atunci interveniţi dumneavoastră, care le faceţi viaţa mai uşoară semenilor noştri, celor care nu mai au speranţă le oferiţi asta, pe cei care nu mai pot să meargă îi ajutaţi să păşească, pe cei care au nevoie de ajutor să înveţe îi ajutaţi să înveţe şi vă mulţumesc pentru acest lucru", a spus Birta în cadrul evenimentului. 

Altruismul, premiat

În cadrul galei, au fost acordate 14 premii voluntarilor propuşi de asociaţii şi fundaţii: de la Asociaţia Noua Acropolă Oradea - Andreea Neacşu, Asociaţia S.O.S Autism – Alexandru Narcis Covaci, Fundaţia Hospice Emanuel – Titus Curpaş, Asociaţia Amia Suflet de Copil – Luca Rătan, Asociaţia Down Oradea - Mirela Ştef, Fundaţia de Scleroză Multiplă – Mariana Blaga, Asociaţia Caritas Catolica – Ecaterina Kîmpan în vârstă de 83 de ani, Fundaţia Est Europa – Emilia Muţ, Asociaţia Viaţă cu Autism – Sorina Duică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România filiala Oradea - Cosmina Dudu, Asociaţia Filantropia Oradea – Iulian Stan, Asociaţiei pro Christo et Eclesia - Meszaros Szabolcs, Asociatia Caritas Eparhial - Vinter Nicolae, Asociaţia de Tineret Mereu Împreună – Andreea Pontoş.

Au mai fost acordate şi două premii Fundaţiei Neagu Elena şi Dovin Coffe pentru sprijinul acordat în dotarea cu echipamente de joacă pentru exterior la două creşe.

Au fost recompensaţi şi voluntarii care activează la DASO: Nicolae Vinter şi Codrina Demian pentru implicarea în programul "O şansă în plus", Eric Aron (administratorul "Comoara cu poveşti Oradea -Trendart Company") pentru spectacolele de teatru oferite micuţilor de la Centrul de zi şi pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, actriţa Ioana Gajdo pentru comunicarea cu asistenţii personali ai DASO, actorul Igor Lungu care este voluntar la centru de peste 15 ani, Viorel Paşca cunoscut în ţară cu numele de "Bunul Samaritean", interpretelor de muzică populară Alina Tărău, Bianca Diana Popa şi Andreea Chişe care cântă în fiecare an la Ziua Internaţională a Vârstnicilor şi psihologului Simona Hinţ, voluntar pentru copiii din creşă.

Instituţia a mai premiat joi şi voluntarul anului al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor. Titlul i-a revenit Denisei Cherecheş (foto centru). Voluntarul anului al Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi descarcerare Oradea (SMURD) a fost Andreea Mihuţ, în timp ce Debora Silaghi a fost desemnată voluntarul anului la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru terapiile prin stimulare senzorailă realizate cu copii cu dizabilităţi.

Premii speciale au mai luat şi Ecaterina Grecu şi Mioriţa Săteanu pentru întreaga activitate desfăşurată de-a lungul anilor la DASO. 

Seara a fost completată de momente muzicale oferite de Pcky & The Band şi Ernő Varga, tânărul de 31 de ani care a luat Golden Buzz la emisiunea "Românii au talent" şi care locuieşte la Centrul social Dignitas din Oradea din cadrul DASO, dedicat tinerilor fără casă şi familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON