URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
04 Martie 2020, 18:15

Cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi de Direcția de Asistență Socială Oradea (FOTO)

Cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi de Direcția de Asistență Socială Oradea (FOTO) Printre premiați s-a numărat și Andreea Mihuț, o tânără de 19 ani, voluntară la SMURD care a efectuat în 2019 peste 300 de ore de voluntariat și a participat la 36 de intervenții.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a premiat, marţi, la hotelul Ramada, cei mai activi voluntari ai instituţiei şi ai mai multor asociaţii şi fundaţii din oraş care se axează pe probleme sociale, în semn de recunoaştere pentru contribuţia lor în ajutorarea orădenilor aflaţi la nevoie.

Prefect voluntar

"Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competente sociale: solidaritate, tolerenţă, încrederea că orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat", a spus în deschiderea evenimentului, directoarea DASO, Arina Moş, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii instituţiei.  

La cea de-a opta ediţie a Galei Voluntarului au participat peste 100 de persoane, între care şi prefectul judeţului Dumitru Ţiplea şi viceprimarul Florin Birta. Cel dintâi a vorbit despre faptul că din anul 1992 până în 1998 a activat ca voluntar şi s-a implicat în mai multe proiecte sociale la Centrul Iedera pentru copiii cu sindrom Down şi la Asociaţia Alsterdorf.

"Uneori administraţia publică locală nu poate rezolva întreaga problematică socială a oraşului şi atunci interveniţi dumneavoastră, care le faceţi viaţa mai uşoară semenilor noştri, celor care nu mai au speranţă le oferiţi asta, pe cei care nu mai pot să meargă îi ajutaţi să păşească, pe cei care au nevoie de ajutor să înveţe îi ajutaţi să înveţe şi vă mulţumesc pentru acest lucru", a spus Birta în cadrul evenimentului. 

Altruismul, premiat

În cadrul galei, au fost acordate 14 premii voluntarilor propuşi de asociaţii şi fundaţii: de la Asociaţia Noua Acropolă Oradea - Andreea Neacşu, Asociaţia S.O.S Autism – Alexandru Narcis Covaci, Fundaţia Hospice Emanuel – Titus Curpaş, Asociaţia Amia Suflet de Copil – Luca Rătan, Asociaţia Down Oradea - Mirela Ştef, Fundaţia de Scleroză Multiplă – Mariana Blaga, Asociaţia Caritas Catolica – Ecaterina Kîmpan în vârstă de 83 de ani, Fundaţia Est Europa – Emilia Muţ, Asociaţia Viaţă cu Autism – Sorina Duică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România filiala Oradea - Cosmina Dudu, Asociaţia Filantropia Oradea – Iulian Stan, Asociaţiei pro Christo et Eclesia - Meszaros Szabolcs, Asociatia Caritas Eparhial - Vinter Nicolae, Asociaţia de Tineret Mereu Împreună – Andreea Pontoş.

Au mai fost acordate şi două premii Fundaţiei Neagu Elena şi Dovin Coffe pentru sprijinul acordat în dotarea cu echipamente de joacă pentru exterior la două creşe.

Au fost recompensaţi şi voluntarii care activează la DASO: Nicolae Vinter şi Codrina Demian pentru implicarea în programul "O şansă în plus", Eric Aron (administratorul "Comoara cu poveşti Oradea -Trendart Company") pentru spectacolele de teatru oferite micuţilor de la Centrul de zi şi pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, actriţa Ioana Gajdo pentru comunicarea cu asistenţii personali ai DASO, actorul Igor Lungu care este voluntar la centru de peste 15 ani, Viorel Paşca cunoscut în ţară cu numele de "Bunul Samaritean", interpretelor de muzică populară Alina Tărău, Bianca Diana Popa şi Andreea Chişe care cântă în fiecare an la Ziua Internaţională a Vârstnicilor şi psihologului Simona Hinţ, voluntar pentru copiii din creşă.

Instituţia a mai premiat joi şi voluntarul anului al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor. Titlul i-a revenit Denisei Cherecheş (foto centru). Voluntarul anului al Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi descarcerare Oradea (SMURD) a fost Andreea Mihuţ, în timp ce Debora Silaghi a fost desemnată voluntarul anului la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru terapiile prin stimulare senzorailă realizate cu copii cu dizabilităţi.

Premii speciale au mai luat şi Ecaterina Grecu şi Mioriţa Săteanu pentru întreaga activitate desfăşurată de-a lungul anilor la DASO. 

Seara a fost completată de momente muzicale oferite de Pcky & The Band şi Ernő Varga, tânărul de 31 de ani care a luat Golden Buzz la emisiunea "Românii au talent" şi care locuieşte la Centrul social Dignitas din Oradea din cadrul DASO, dedicat tinerilor fără casă şi familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON