URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Aprilie 2024, 15:30

"Cea mai ridicată credibilitate". Fitch Rating a revizuit perspectivele economice ale Oradiei de la "negativ" la "stabil"

'Cea mai ridicată credibilitate'. Fitch Rating a revizuit perspectivele economice ale Oradiei de la 'negativ' la 'stabil' foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Fitch Rating a reconfirmat vineri ratingul BBB- pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă naţională în cazul Oradiei. În schimb, a revizuit previziunea perspectivelor economice ale orașului, de la "negativ" la "stabil".

"Risc scăzut pentru investiţii"

Ratingul de BBB- reprezintă prima etapă, şi cea mai joasă, din categoria "cea mai ridicată rată de credibilitate" garantată de specialişti în faţa investitorilor, în urma analizării performanţelor oraşului.

"Reconfirmarea Municipiului Oradea în grupa ratingurilor cu Grad investiţional - cea mai ridicată credibilitate relevă încă o dată riscul scăzut pentru investiţii în oraşul nostru şi capacitatea administraţiei publice locale de rambursare a împrumuturilor", a declarat primarul Florin Birta citat într-un comunicat transmis miercuri de municipalitate.

Calificativul confirmă capacitatea orașului de a-şi onora fără probleme creditele contractate.

"Performanţa administraţiei locale în gestionarea resurselor financiare, a obligaţiilor contractuale, în general, şi a contractelor de credite bancare, în special, este apreciată de către Fitch Ratings în ciuda dificultăţilor generate de inflaţie şi a unui plan complex de investiţii", a apreciat primarul.

Trebuie menţionat că, în ciuda performanţelor economice ale municipiului, ratingul Oradiei nu îl poate depăşi pe cel naţional, confirmat la începutul lunii martie de Fitch Rating la BBB-, pentru că oraşul nu poate face excepţie de la contextul economic şi politic naţional.

Previziuni de stabilitate

Vestea bună este că, în urma evaluărilor performanţelor oraşului, agenţia de rating Fitch a confirmat îmbunătăţirea perspectivei economice a Oradiei, preconizată în primăvara anului trecut de la "negativ" în cursul anului 2022, la "stabil".

Acest calificativ, care constituie în fapt o previziune, este cu atât mai important cu cât reprezintă un instrument folosit de investitori atunci când iau în calcul lansarea ori dezvoltarea unei afaceri în zonă.

Potrivit specialiştilor, dincolo de realităţile economice ale oraşului, atitudinea administraţiei locale faţă de investitori, un factor important în enunţarea unei astfel de previziuni, reprezintă factori independenţi de voinţa municipalităţii orădene.

Un exemplu în acest context îl constituie războiul din Ucraina, a cărui lansare în februarie 2022 a tulburat mediul economic cu impact negativ asupra statelor învecinate care prezentau riscul de a fi atrase în conflict.

Nevoia de confirmare independentă

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitatea orădeană, deţinerea unui rating municipal aduce notorietate pe plan internaţional, facilitează accesarea de finanţări de la instituţii financiare internaţionale (BERD, BEI), precum şi economie de costuri pentru împrumuturile contractate/garantate.

"În aceeaşi măsură, prin informaţiile pe care le oferă despre atractivitatea şi competitivitatea unei comunităţi, deţinerea unui rating internaţional reprezintă o carte de vizită pentru investitorii strategici", a transmis Primăria Oradea.

Conform comunicatului în cadrul unei analize Fitch Rating sunt luate în calcul, printre altele, elemente cum ar fi: context politic, autonomia locală, dependenţa de bugetul de stat, evoluţia personalului, relaţia cu societăţile comerciale la care municipiul este acţionar majoritar, dependenţa acestora faţă de bugetul local, gradul de îndatorare al municipiului, performanţa financiară, politica investiţională şi cea fiscală a unităţii administrativ – teritoriale.

Relaţia oraşului Oradea cu Fitch Ratings a început în 2006, după ce agenţia de rating a câştigat licitaţia organizată de municipalitatea orădeană în baza unei Hotărâri de Consiliu Local din 2004.

(foto: Municipiul Oradea și-a menținut calificativele anunțate de Fitch Rating în anul 2023 și menționate în raportul privind viața economică a orașului pentru anul trecut)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Datoriile pe termen mediu si lung ...
... vor fi marite cu alte imprumuturi, iar bancile isi freaca deja mainile de satisfactie, pentru ca Fich Rating le-a ascultat recomandarile. Cu rating-urile in mana au pierit banii multor entitati de pe planeta asta.
Postat 18 Aprilie 2024, 07:39 de KP
mica corectie
"operatorul german" Fly Lili e o companie romaneasca. Dar, cred si eu ca unele orase pot sa aiba rating peste cel general al tarii.
Postat 17 Aprilie 2024, 16:43 de unu
Mariri de biruri pt advertorialele ciumei galbene!
Unde e USR-ul la butoane, lucrurile stau mult mai bine! Doua exemple: 1.Fitch a reconfirmat ratingul Bucureștiului la nivel A, cu patru trepte peste cel al României (si cu o suta peste al Oradiei!) https://www.economica.net/nicusor-dan-anunta-ca-fitch-a-reconfirmat-ratingul-bucurestiului-la-nivel-a-cu-patru-trepte-peste-cel-al-romaniei-video_740440.html 2.Aeroportul de la Brașov a dat lovitura. Un operator german vine cu zeci de zboruri pe săptămână [nu e nevoie sa te duci la dracu-n praznic pt a ajunge in Vest] https://www.brasov.net/orarul-zborurilor-fly-lili-de-pe-aeroportul-brasov-vor-fi-opt-desinatii-catre-orase-din-europa/
Postat 17 Aprilie 2024, 16:33 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON