URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
07 Iunie 2023, 19:09

Ce spectacole poți vedea în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea

Ce spectacole poți vedea în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea Fotografie din spectacolul Ierbar (credit foto: Cristina Gânj)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria le amintește orădenilor că au mai rămas patru zile pline de spectacole în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Printre reprezentațiile se care se pot bucura pasionații de teatru se numără „Nu vorbim despre asta”, de la Teatrul Odeon din București, despre generații care au crescut fără „un manual de utilizare a vieții”, și „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași, care a luat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 2022.

„Joi, 8 iunie, vă așteptăm la trei spectacole din cadrul secțiunii Concurs – Festivalul de Teatru Scurt. Primul spectacol, Nu vorbim despre asta (Teatrul Odeon București), va avea loc de la ora 17, la Sala Transilvania și spune povestea celor care au copilărit în ’90 fără telefoane mobile sau internet, a unor tineri adulți care s-au maturizat „după ureche”, fără să aibă vreun manual de utilizare al vieții. De la ora 19, la Sala Mare, invităm publicul la Băieții de zinc (Teatrul Bulandra București), un spectacol impresionant, care are în distribuție nume mari, precum Mariana Mihuț, și poartă semnătura regizorală a lui Yuri Kordonski. De la ora 21, la Sala Arcadia, are loc spectacolul Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois (Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca), care abordează modul în care negociem cu iminența propriei dispariții. Pentru rolul din acest spectacol, actrița Emőke Kató a câștigat în 2021 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță”, au transmis miercuri reprezentanții TRM. 

Vineri seara, orădenii sunt așteptați la spectacolul stradal Nunta (Teatrul de Nord Satu Mare) care se va desfășura în Cetatea Oradea. Dacă va ploua, reprezentația va fi dată în Pasajul Vulturul Negru. „Spectacolul este de-a dreptul savuros, o nuntă cu mimi, foarte vie, antrenantă, plină de surprize, uneori tragică, dar mai ales comică”, precizează TRM.

Sala Transilvania va găzdui, de la ora 18, spectacolul Până când moartea ne va despărți (Liselotte și luna mai) al gazdelor, înscris în secțiunea Concurs-Festivalul de Teatru Scurt. De la ora 20, la Sala Mare, se va juca Ierbar (Teatrul Național Târgu-Mureș) în regia lui Radu Afrim, nominalizat la această ediție a Premiilor UNITER, la categoria Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută.

Sâmbătă, 10 iunie, sunt programate trei spectacole în secțiunea Concurs – Festivalul de Teatrul Scurt. „De la ora 17, la Sala Transilvania, are loc one-man show-ul Oglinda neagră, după nuvelele „Roaba” și „Suflul” de Luigi Pirandello (Teatrul Național Cluj-Napoca), un spectacol profund, care invită la reflecție. De la ora 19, la Sala Arcadia, are loc spectacolul Eroine (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani) care vorbește despre rănile iubirilor nedrepte și propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat sub îndemnul „Te văd, sora mea!”. Seara se încheie cu O scrisoare pierdută în concert, un spectacol concert de Ada Milea (Teatrul Național Cluj-Napoca), care reușește să se joace într-o manieră inedită cu personajele clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, găsind cheia perfectă a sarcasmului caragialesc”, se arată în comunicatul organizatorilor. 

FITO 2023 se va încheia duminică, 11 iunie. Ultima zi de festival aduce pe scenă spectacolul Noapte bună, Mamă! în regia lui Vlad Massaci (Teatrul Mic București) care face parte din secțiunea Concurs - Festivalul de Teatru Scurt și va avea loc de la ora 17 la Sala Transilvania.

De la ora 18.30, în Foaierul de la Sala Mare va avea loc vernisajul unei expoziții de caricaturi realizate de Iancu Avram pe tot parcursul festivalului. De la ora 19, la Sala Mare, se va juca spectacolul Plugarul și Moartea de Johannes von Tepl, regia: Silviu Purcărete (Teatrul Național Iași), „în care două personaje stau real (și nu simbolic) față în față și își apără vehement, fiecare în parte, dreptul de a exista împotriva celuilalt: viața și moartea”.

După încheierea spectacolului va avea loc festivitatea de premiere a Festivalului de Teatru Scurt.

Biletele pentru spectacolele din ultimele zile ale FITO pot fi achiziționate de la agenția de bilete a teatrului sau online de pe Eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON