URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2023, 19:09

Ce spectacole poți vedea în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea

Ce spectacole poți vedea în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea Fotografie din spectacolul Ierbar (credit foto: Cristina Gânj)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria le amintește orădenilor că au mai rămas patru zile pline de spectacole în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Printre reprezentațiile se care se pot bucura pasionații de teatru se numără „Nu vorbim despre asta”, de la Teatrul Odeon din București, despre generații care au crescut fără „un manual de utilizare a vieții”, și „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași, care a luat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 2022.

„Joi, 8 iunie, vă așteptăm la trei spectacole din cadrul secțiunii Concurs – Festivalul de Teatru Scurt. Primul spectacol, Nu vorbim despre asta (Teatrul Odeon București), va avea loc de la ora 17, la Sala Transilvania și spune povestea celor care au copilărit în ’90 fără telefoane mobile sau internet, a unor tineri adulți care s-au maturizat „după ureche”, fără să aibă vreun manual de utilizare al vieții. De la ora 19, la Sala Mare, invităm publicul la Băieții de zinc (Teatrul Bulandra București), un spectacol impresionant, care are în distribuție nume mari, precum Mariana Mihuț, și poartă semnătura regizorală a lui Yuri Kordonski. De la ora 21, la Sala Arcadia, are loc spectacolul Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois (Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca), care abordează modul în care negociem cu iminența propriei dispariții. Pentru rolul din acest spectacol, actrița Emőke Kató a câștigat în 2021 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță”, au transmis miercuri reprezentanții TRM. 

Vineri seara, orădenii sunt așteptați la spectacolul stradal Nunta (Teatrul de Nord Satu Mare) care se va desfășura în Cetatea Oradea. Dacă va ploua, reprezentația va fi dată în Pasajul Vulturul Negru. „Spectacolul este de-a dreptul savuros, o nuntă cu mimi, foarte vie, antrenantă, plină de surprize, uneori tragică, dar mai ales comică”, precizează TRM.

Sala Transilvania va găzdui, de la ora 18, spectacolul Până când moartea ne va despărți (Liselotte și luna mai) al gazdelor, înscris în secțiunea Concurs-Festivalul de Teatru Scurt. De la ora 20, la Sala Mare, se va juca Ierbar (Teatrul Național Târgu-Mureș) în regia lui Radu Afrim, nominalizat la această ediție a Premiilor UNITER, la categoria Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută.

Sâmbătă, 10 iunie, sunt programate trei spectacole în secțiunea Concurs – Festivalul de Teatrul Scurt. „De la ora 17, la Sala Transilvania, are loc one-man show-ul Oglinda neagră, după nuvelele „Roaba” și „Suflul” de Luigi Pirandello (Teatrul Național Cluj-Napoca), un spectacol profund, care invită la reflecție. De la ora 19, la Sala Arcadia, are loc spectacolul Eroine (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani) care vorbește despre rănile iubirilor nedrepte și propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat sub îndemnul „Te văd, sora mea!”. Seara se încheie cu O scrisoare pierdută în concert, un spectacol concert de Ada Milea (Teatrul Național Cluj-Napoca), care reușește să se joace într-o manieră inedită cu personajele clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, găsind cheia perfectă a sarcasmului caragialesc”, se arată în comunicatul organizatorilor. 

FITO 2023 se va încheia duminică, 11 iunie. Ultima zi de festival aduce pe scenă spectacolul Noapte bună, Mamă! în regia lui Vlad Massaci (Teatrul Mic București) care face parte din secțiunea Concurs - Festivalul de Teatru Scurt și va avea loc de la ora 17 la Sala Transilvania.

De la ora 18.30, în Foaierul de la Sala Mare va avea loc vernisajul unei expoziții de caricaturi realizate de Iancu Avram pe tot parcursul festivalului. De la ora 19, la Sala Mare, se va juca spectacolul Plugarul și Moartea de Johannes von Tepl, regia: Silviu Purcărete (Teatrul Național Iași), „în care două personaje stau real (și nu simbolic) față în față și își apără vehement, fiecare în parte, dreptul de a exista împotriva celuilalt: viața și moartea”.

După încheierea spectacolului va avea loc festivitatea de premiere a Festivalului de Teatru Scurt.

Biletele pentru spectacolele din ultimele zile ale FITO pot fi achiziționate de la agenția de bilete a teatrului sau online de pe Eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON