URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2023, 10:07

Ce părere aveți? Construirea unei clădiri cu antenă 5G în Oradea a intrat în dezbatere publică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a lansat în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii trecute, un Plan Urbanistic Zonal care vizează construirea pe strada Alexandru Roman, situată în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea, a unei clădiri care să găzduiască serverele pentru un cloud (spaţiu de stocare virtual) de servicii electronice locale.

"Se propune construirea unui imobil..."

Informația nu a fost făcută publică printr-un comunicat, fiind sesizată BIHOREANULUI de un cititor. „Primăria Oradea dorește să construiască un "CLOUD DE SERVICII PUBLICE" cu o antenă imensă (52 m) 5G direct pe Calea Aradului / Str. Alexandru Roman. Noul PUZ este în dezbatere publică, însă mai nimeni NU știe despre el. Acest aspect este unul destul de trist, deoarece mai nimeni nu duce lipsă de semnal de telefon mobil în oraș. Radații însă vor fi din belșug”, a transmis cititorul.

Potrivit anunţului făcut pe portalul municipalităţii la pagina "Informaţii de interes public" în rubrica "Planuri urbanistice", municipalitatea intenţionează construirea unei clădiri cu patru etaje deservită de o antenă 5G înaltă de 52 metri.

Antena va fi cea mai înaltă construcţie din zonă, depăşind inclusiv blocurile din cartierul Luceafărul, care ating doar 37 de metri.

"Prin planul urbanistic zonal iniţiat de Primăria municipiului Oradea, se propune construirea unui imobil cu destinaţie specială (cloud de servicii electronice locale) şi construcţii anexe. Regim de înălţime: S+P+E (H max = 26,3 m) şi un turn pentru echipamente (cu H max = 52 metri)", se menţionează pe portalul Primăriei.

Orădenii pot pune întrebări sau face sugestii direct la Centrul de informaţii cu publicul din Primărie sau pe adresa de email alina.cadar@oradea.ro.  Aceştia ar urma să primească răspunsuri din partea municipalităţii până pe 29 noiembrie.

"Nu va afecta orădenii"

Planul viitoarei clădiri a fost deja aprobat de către Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

"CMUAT şi-a dat avizul pentru construirea imobilului în una dintre şedinţele anterioare. Acum se face o preconsultare a publicului înainte de demararea lucrărilor la PUZ. Ulterior va exista o nouă consulare", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş, coordonatorul CMUAT.

Potrivit viceprimarului, turnul pentru echipamente nu va aduce niciun fel de atingere sănătăţii populaţiei.

"Antena nu va afecta orădenii. Va fi similară celei din curtea Muzeului Ţării Crişurilor sau cea a Şcolii de Poliţie de Frontieră. Antena este o condiţie de securitate obligatorie a viitorului centru de servicii publice, astfel încât, dacă se distruge o magistrală de internet, serviciile de transmitere de date să poată fi asigurate în continuare", a spus Marcel Dragoş.

Dispeceratul dispeceratelor

Viitorul centru de servicii electronice locale ar putea găzdui toate dispeceratele serviciilor publice din Oradea.

"Clădirea va adăposti tot ceea ce înseamnă permanenţă pentru serviciile publice locale. Aici ar putea fi reunite, printre altele, dispeceratele 112, Termoficare, CAO şi cel al camerelor de luat vederi din oraş, astfel încât, în cazul unui incident, cum ar fi un incendiu, să se poată interveni rapid şi coordonat", a explicat pentru BIHOREANUL city-managerul Mihai Jurca.

Potrivit acestuia, din centrul de servicii electronice s-ar putea gestiona iluminatul public din municipiu, transportul în comun, semaforizarea, dar şi lucrările desfăşurate în oraş, de la asfaltări la autorizaţii de desfacere pavaj.

"Digitalizarea serviciilor publice presupune gestionarea unui volum mare de date şi realizarea unui back-up, aşa cum vrem să facem pentru spitale, de exemplu. De aceea avem nevoie de două centre de date şi de antena pentru transmisie de date", a explicat Jurca.

Municipalitatea vrea să finanţeze investiţia, estimată la circa 10 milioane euro, din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@Petre
Despre spitalul de contagioase pe care vor sa-l ridice pe Vladeasa ce spui? N-au bani (inca!), dar daca nu-i maturam anul viitor, penalii fac rost de bani, vor taxa si mersul pe jos, ciuma galbena e mult peste cea rosie...
Postat 24 Noiembrie 2023, 09:53 de pinonel
Petre93
Dar de când calea Aradului e in mijlocul orașului???
Postat 23 Noiembrie 2023, 15:14 de Sandu2100
???
Asta e cladire imdustriala, de ce trebuie sa fie neaparat in mijlocul orasului? Intr-un parc industrial nu putea fi. Nu cumva Bolojan a scos toate firmele din oras, sa se faca blocuri. Ca in.parcurile industrisle 70% din firme sunt cele relocate din oras. Iar antenocul ala nu e pe traseul avioanelor?
Postat 23 Noiembrie 2023, 10:51 de Petre93
Fix cloud lipsea in Oradea
Cred ca nu mai poate Bezos dormi acum. Sai IBM, sau Microsoft sau Google. Nu am invatat inca nimic, romanii nu stiu construi tehnologii, vezi pe Nea' Ion, AI-ul lui maCiuca. De ce nu ne acceptam soarta si lasam pe altii sa faca treaba pe care o fac de zeci de ani. Spatiul Privat Virtual e si ala luat de la altii. ZTNA e ce trebuie, dar si aia exista deja si ai terminat treaba. Zicea unu de routere wifi in turn, habar nu ai ce inseamna WiFi vs 5G, diferentele dintre ele. Altu ca 5g e microunde si da cancer, serios? Tu stii metoda de propagarea undelor si scaderea intensității in raport cu distanta? Multi se cred destepti si uite, la aia se adreseaza un articol ca "oradea isi face cloud". Are digi data centere, de ce nu inchiriaza acolo? Ca acolo nu poti pune vreo ruda angajata ca manager, asa-i? Cine stie cu ce se mananca un data center azi, stie ca nu au cu cine construi si intretine asa ceva. Mai bine banii aia ii adauga la spitalu de pe Vladeasa ca sunt mai bine folositi acolo. Apropos, primaria abia are o echipa de IT pe care cand ii vezi pe.la.conferintele locale (ca nu merg peste hotare ca nu au dupa ce) și le auzi intrebarile, parca mergi inapoi in timp, inainte ca Wozniak sa intre in garaj vis-a-vis de Jobs :))
Postat 23 Noiembrie 2023, 09:15 de poiu
Și dacă pica curentul, cu ce te ajută antena?
Cele mai vizate de drone, și în război sunt antenele. Nici centrele de date/ servere nu au antene din astea, totu-i subteran. O antenă cât de mică poate capta semnal de la orice satelit. Să trecem peste asta. Dar de vb în românește nu mai știe nimeni, numa HUB și CLOUD? Nu putea să zică CENTRU? Aș interzice prin lege denumirea proiectelor de construcții, in afară de nume proprii, in altă limbă. Chitanțele de la primărie în engleză se emit?
Postat 22 Noiembrie 2023, 22:35 de georgemarian
Proiectul arată bine - fără antena…și mai bine
Primăria oradea face multe proiecte bune, asta e doar frumos, nu și bun! Câte routere wifi încap oare într-un turn de 52m?! Ca replică la un comentariu anterior. Proiectul ăsta frumos într-un parc industrial pe front stradal da o valoare mare și arată bine pe lângă hale de toate culorile! NU în oraș! Nu dimensiunea asta! DA dezvoltare, dar cu cap!
Postat 22 Noiembrie 2023, 18:56 de LocoMoko
ce naiba?
Antena aia gigant e fix pe culuarul de aterizare-decolare a avioanelor. A trebuit mutata piata Ocsko pentru a face polivalenta din cauza inaltimii, asa se motiva "MOTIVA"!!!! Ca apoi sa se faca cartierul prima ARENA cu 10 etaje , fara nici o problema de inaltime, dar ditamai antena de 75metri nu e problema. Nici macar in cartierul Universitatii care e departe de aeroport nu s-au putut face blocuri inalte pe motiv ca e aeroportul, dar ciudat ca acum fix langa aeroport nu e problema ca baga turnul Eifel in calea avioanelor.
Postat 22 Noiembrie 2023, 18:25 de Mihaita
Cloud
E necesara......Nu inteleg ce trebuie "dezbatut" ?
Postat 22 Noiembrie 2023, 17:59 de cosmin5z
sunt multe conspiratii in romania
de la laserul de la Măgurele (care nu face chiar atatea) care pe vremea lui Ceasca a topit tancuri, la tunelurile de sub Sfinx.. Daca se face cladirea in afara orasului si se plimba personalul cu autobusul, iar e coruptie in forma continuata ca firma de transport a luat contractul pe ani de zile, si in plus trebuie securizata cladirea si mutata sectie de politie in zona. Iar daca pui antena mai departe, in mijlocul padurii, nu ai rezolvat mare lucru ca tot pana la primarie, politie, tribunal si spital trebuie sa transmita datele asa ca o sa puna putere mai mare in antena mai indepartata.
Postat 22 Noiembrie 2023, 17:37 de unu
oricum in secolul 21 traim intr-un cuptor de micorunde, mai nou ai internet prin satelit de la Tesla
se vorbea de centrale solare in spatiu si transmiterea energiei electrice prin unde/radiatii de la satelit la statie de captare la sol. Astea le absoarbe organismul daca nu le fac firme romanesti, atunci de la firme maghiare, cehe, germane, americane, rusesti, chinezesti si toate celelalte.
Postat 22 Noiembrie 2023, 17:32 de unu
super proiectul, sa se faca, si sa nu ia in considerare orice frica nejustificata
zic sa nu mergem pe calea conspiratiilor cu 5G, dureri de cap si combinat cu vaccinul Corona te controleaza guvernul. E evident ca antenele de telefonie mobila emit anumite radiatii, precum si routerele WiFi din casele acelorlasi oameni care se plang de ele. Un fel de, sa exprorieze ptr tramvai casa si parcarea, dar doar a vecinului nu a mea, e radiatie, dar cat timp e a primariei or a celor de la Orange (cat timp eu sunt pe Digi). Dar se vede ca nu mai suntem in 1990, avem proiecte pe tehnologii noi, curente. E nevoie de centre de date, e un proiect frumos, arata bine cladirea, e nevoie de comunicatii (iar daca ai face un referendum/sondaj daca vreti internetul pe telefon sa fie la 1gb/s sau la 30mb/s, la acelasi pret, o mare majoritate a oradenilor ar vota pro. Singurul meu comentariu si frica, nu e "radiatiile antenei de 50m", cand defapt piciorul e de 50m nu antena. Ci faptul ca centrul de date integreaza mai multe surse si agentii, de la cazierul juridic, politie, pana la dosarul medical si relatia cu toate agentiile primariei. E nevoie de securitate ca sa fie pazit (in curtea politiei, nu ti-ai face griji), dar sa fie pazit nu e invazie de soldati, ci pazit de proprii angajati bugetari cu prea multe drepturi si autoritate (acelasi angajat sa aiba o parola unica sau card de access pe mai multe nivele, si la datele medicale, si la datele juridice si altele), ca deja avem exemple cu politistii ce l-au "ajutat" pe Micula.
Postat 22 Noiembrie 2023, 17:30 de unu
Luați exemplu de la țări precum Austria & Germania
Huburi precum vrea primăria Oradea, în Germania și Austria se fac pe lângă autostrazi în zone/parcuri industriale!!! Nu în cartiere rezidențiale cu blocuri și case! Chiar nu gandeste nimeni?! Sau nu se vrea? Aveți parc industrial pe lângă centura din Iosia! Acolo nu e ok?!
Postat 22 Noiembrie 2023, 16:07 de LocoMoko
?!
De ce nu se construieste cladirea+antena in afara orasului? Sau acele terenuri sunt tinute pt escr*cii pompos numiti ,,dezvoltatori imobiliari"?! Se cumpara cateva autobuze care vor duce si aduce personalul, asa se rezolva si problema parcarii autoturismelor angajatilor.
Postat 22 Noiembrie 2023, 12:52 de pinonel
ar trebui
cladirea arata bine, antena aia poa' sa fie "infrumusetata"... DAR trebuie modificat codul de constructii in Oradea - fiecare cladire/bloc nou sa aiba obligatoriu parcare subterana 1 loc/ap.
Postat 22 Noiembrie 2023, 12:08 de danzigk
E foarte benefica in zona civila
Deoarece se fac economii în gospodărie prin neachizitionarea cuptoarelor cu microunde și creșterea suprafeței utile a bucătăriei. Pt încălzire de 30 secunde la putere maxima, doar lași farfuria pe pervaz. Dacă vrei să încălzești un pahar cu apa pt ceai, deschizi geamul 1,5 minute. De ce nu montează și un laser că la Măgurele să ardă impuritățile de pe fațadele clădirilor din jur să fie frumoase și staniolurile aruncate pe jos? Iar să mai construiești?Acuma pe amândouă să nu dea cu rotopercutorul de 2 ori să tot deranjeze, să fie profi. 2 in 1. Pont pt cei cu încărcare prin inducție la smartphone: când treceți prin zonă, doar ridicați telefonul la 20 cm deasupra capului pt 3 minute. Veți avea energie pt 2 săptămâni, și voi și telefonul.
Postat 22 Noiembrie 2023, 11:59 de georgemarian
Nu aș vrea să locuiesc un zona respectivă
E deja dovedit științific că radiațiile GSM afectează sănătatea. E valabil și pt 4G care operează la frecvența de 2,5 GHz cât și la 5G care operează la frecvențe de pana la 300 GHZ Efectele asupra organismului diferă de la om la om De la stări de oboseală pana la mărirea riscului de cancer.
Postat 22 Noiembrie 2023, 11:39 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON