URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2023, 17:15

Ce lucrări se fac pe centura Biharia, al șaptelea nou drum construit de Consiliul Județean Bihor (FOTO)

Ce lucrări se fac pe centura Biharia, al șaptelea nou drum construit de Consiliul Județean Bihor (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul drum județean care va funcționa ca centură pentru localitatea Biharia, dar leagă concomitent și localitatea Paleu de șoseaua națională DN 19 spre Satu Mare, a ajuns la faza așternerii și compactării stratului de balast pentru fundație, a anunțat miercuri administrația județeană, precizând că în paralel se definitivează și soluțiile tehnice pentru relocarea utilităților de pe traseul acestuia.

„Ne propunem ca până la sfârșitul anului viitor lucrările la centura Biharia să fie terminate”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în condițiile în care durata prevăzută în contract pentru finalizarea lucrărilor este de 18 luni, ceea ce înseamnă că termenul contractual este finele lunii aprilie a anului 2025.

Lucrările sunt finanțate 50% din fonduri europene și 50% din bugetul CJ Bihor.

„Finalizarea noului drum va asigura fluența circulației la ieșirea din Oradea spre Marghita și Satu Mare, va scădea numărul de accidente pe DN19 și va reduce poluarea în localitatea Biharia”, a mai precizat Bolojan.

Centura Biharia este compusă din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, va lega localitatea Paleu de noua centură și, implicit, atât de DN 19, cât și de Oradea

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group, contra sumei de 55,767 milioane lei, fără TVA.

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

În prezent, CJ Bihor mai coordonează construirea unor șosele de centură la Aleșd (5,8 km), Beiuș (9,3 km), Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km), Sânmartin (8 km), Oșorhei (5,8 km), plus Inelul Rutier Metropolitan Oradea (17 km), o parte dintre acestea urmând să fie finalizate anul viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Va scădea numărul de accidente pe DN19 ...".
Nu zău !?! Vorbitorul încă nu a aflat încă de faptul că ... nu reducerea vitezei în localități reduce numărul accidentelor, ci creșterea acesteia pe diverse tronsoane de drum, așa-zise de fluidizare. Normal că trebuie centuri ocolitoare ... dar motivul ține de confortul și liniștea din localități, nicidecum de accidente.
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:33 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON