URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Martie 2024, 18:51

Ce a mai curs la robinet în unele sate din Bihor: apă cu arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma de Apă Canal Nord Vest cu sediul la Borș, precum și primăriile din alte două comune au furnizat clienților apă cu parametri neconformi, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică a suspendat temporar furnizarea serviciilor, până la înlăturarea deficiențelor, în cursul anului trecut.

„Toți operatorii de apă din județ au obligația să încheie contracte cu DSP, iar noi facem periodic analize de laborator și putem dispune sistarea furnizării de câte ori apa se dovedește necorespunzătoare consumului”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

O astfel de decizie a fost luată în 2023 în cazul a trei operatori: Apă Canal Nord Vest, cu sediul în Borș, precum și al primăriilor Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Potrivit datelor instituției, anul trecut au fost suspendate serviciile Apă Canal Nord Vest pentru că a furnizat apă cu parametri neconformi în localitățile Adoni, Vășad și Voivozi, cele furnizate de administrația locală din Ciumeghiu pentru apa livrată în satul cu același nume și în Ghiorac, iar cea din Cociuba Mare pentru apa livrată în centrul de comună și în Petid.

„În urma analizelor de laborator, în apa din aceste localități au fost găsite arsen, elemente microbiologice, nitriți și nitrați”, a precizat dr. Rahotă.

Arsenul - a nu se confunda cu arsenicul, care este o otravă - este un semi-metal frecvent întâlnit în sol, „de obicei din cauza utilizării unor îngrășăminte și pesticide chimice”, a precizat directoarea DSP Bihor. „În timp, după consumul constant al apei contaminate, arsenul poate provoca alergii și cancere”, spune dr. Rahotă.

De asemenea, arată reprezentanta DSP Bihor, în probele de apă prelevate din aceste localități a mai fost depistată așa numita contaminare microbiologică. „În apa destinată consumului populației au fost găsite elemente microbiologice deoarece în prealabil în rezervoare nu s-a adăugat o doză suficientă de clor pentru dezinfectarea ei”, explică medicul.

În fine, analizele de laborator ale DSP Bihor au relevat și contaminări cu nitriți și nitrați, componenți rezultați din mineralizarea substanțelor azotoase provenite din dejecțiile animalelor. În doze mari, în special nitrații provoacă hipertensiune, cefalee, intoxicații digestive, disfuncții tiroide și circulatorii, cianoze și chiar cancere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON